Slika je simbolična.
Kako varni smo Slovenci pri spolnih odnosih? Zadnji podatki kažejo, da ne pretirano. Med Slovenci je namreč veliko spolno prenosljivih okužb, pri čemer je v porastu predvsem gonoreja in klamidija.

Spolno prenesene okužbe predstavljajo pomemben javnozdravstveni problem. Lahko povzročijo resne dolgoročne posledice za zdravje in so v Sloveniji relativno pogoste. Številne med njimi niso prepoznane, pojavnost prepoznanih pa v zadnjih letih do epidemije covida-19 ni upadla.

Konec septembra je Nacionalni inštitut za javno zdravje objavil najnovejše poročilo o spolno prenosljivih boleznih v Sloveniji. Poročilo ponuja vpogled v trenutno stanje okužb v državi, razkriva trende in statistike glede spolno prenosljivih boleznih, ter postavlja vprašanja o javnem zdravju in preventive v času, ko so spolno prenosljive bolezni še vedno pereča globalna zdravstvena težava. 

Porast določenih spolno prenosljivih bolezni in spremembe v vzorcih okužb sprožajo skrb za javno zdravje, hkrati pa poudarjajo pomembnost ozaveščanja, testiranja in zdravljenja.

Kaj je torej Nacionalni inštitut za javno zdravje ugotovil v svojem zadnjem poročilu?

Med Slovenci veliko spolno prenosljivih okužb

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izpostavljajo, da imajo prebivalci Slovenije veliko spolno prenesenih okužb, predvsem genitalnih bradavic, drugih okužb s humanimi papilomavirusi (HPV) in klamidijskih okužb. 

V letu 2021 je bilo v Sloveniji prijavljenih 1759 primerov spolno prenesenih okužb, oziroma 83,5 na 100.000 prebivalcev.

Pri tem pa v inštitutu ocenjujejo, da je okužb veliko več, saj podatki o prijavljenih primerih podcenjujejo pogostost teh okužb. Poleg tega v to statistiko niso vključeni primeri okužb s HIV, hepatitisom B in hepatitisom C. 

Med virusnimi okužbami najpogostejše genitalne bradavice

Najpogostejša virusna okužba so bile s 320 primeri genitalne bradavice. Skoraj vse genitalne bradavice se pojavijo zaradi okužbe z genotipoma humanim papiloma virusa (HPV), in sicer HPV6 in HPV11. Z njima se v življenju okuži najmanj vsak peti prebivalec, je Nacionalni inštitut za javno zdravje zapisal v poročilu.

Več kot polovica spolno aktivnih oseb se v življenju okuži z vsaj enim od 12 visoko rizičnih HPV, ki lahko povzročajo raka materničnega vratu in tudi nekatere druge oblike rakavih obolenj. 

Pri tem pa je po navedbah inštituta precepljenost deklic, starih med 11 in 12 let, z dvema odmerkoma cepiva proti HPV prenizka, saj je v šolskem letu 2020/2021 znašala 50 odstotkov.

Med mladimi, predvsem ženskami, zelo pogosta klamidija

Med bakterijskimi okužbami je bila najpogostejša klamidijska okužba s 382 prijavljenimi primeri. Prijavne incidence klamidijskih okužb so bile najvišje med prebivalci starimi med 20 in 24 let

Med 18 in 24 let starimi spolno aktivnimi ženskami v Sloveniji ima približno vsaka dvajseta klamidijsko okužbo. Tveganje klamidijske okužbe je skoraj desetkrat večje med tistimi z novim spolnim partnerjem v preteklem letu v primerjavi z ostalimi.

Ker v državi malo prebivalcev testira na klamidijsko okužbo, številni primeri niso prepoznani, zato zdravstvo zamuja priložnosti za zdravljenje in preprečevanje poznih posledic, predvsem za reproduktivno zdravje žensk, izpostavljajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Gonoreja na pohodu

V letu 2021 je bilo prijavljenih tudi 303 primerov gonoreje, kar je 30 odstotkov več kot leto prej in približno sedemkrat več kot pred desetimi leti. 

Rast števila primerov te bolezni je predvsem posledica rasti primerov med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Izrazito se je povečalo tudi število prijavljenih primerov med ženskami, starimi od 20 do 24 let.

Prijavljenih je bilo tudi 160 primerov genitalnega herpesa in 39 primerov zgodnjega sifilisa

V Sloveniji potrebno izobraževanje o spolno prenosljivih boleznih

Nacionalni inštitut za javno zdravje ob vsem tem poudarja, da je potrebno v okviru promocije spolnega in reproduktivnega zdravja vse prebivalce izobraževati o spolno prenosljivih okužbah ter jih spodbujati k odgovornemu in varnemu spolnemu vedenju, vključno z uporabo kondoma, ter takojšnjemu obisku zdravnika ob znakih in bolezenskih težavah.

Ker je nekaterih okužb nesorazmerno veliko med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, je promocija odgovorne in varnejše spolnosti, vključno s promocijo uporabe kondoma, v tej skupini še posebno pomembna.

Ob tem pa v inštitutu izpostavljajo, da je treba v Sloveniji dvigniti precepljenost deklet, starih od 11 do 12 let s cepivom proti okužbi s HPV, ki preprečuje raka materničnega vratu in nekatere druge oblike raka ter genitalne bradavice. 

Po njihovih besedah bi morali doseči tudi čim višjo precepljenost dečkov, ki se jih je v Sloveniji začelo cepiti proti HPV v šolskem letu 2021/2022.

Komentarji (18)

Düplek (ni preverjeno)

Se moramo cepiti? Hahahaa. Aja, bodimo odgovorni,… 🤪

jan.ban (ni preverjeno)

sem imel že večkrat triper
pa kaj

In reply to by Düplek (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

kaj pa mama

In reply to by jan.ban (ni preverjeno)

Maribor 3456 (ni preverjeno)

Jan Novak?

In reply to by jan.ban (ni preverjeno)

Le kaj bi bilo (ni preverjeno)

odjebi jugovic-enosmerma karta richtung-greznica jugoslavija-ne vracaj se vec...m

In reply to by jan.ban (ni preverjeno)

nilferd (ni preverjeno)

ti imas v betici triper-komunisticni drek-raje si doma obrisi prah iz slike gnusnega zlocinca josipa broza tita in nehaj tezit tukaj po komentarjih!!!!jasno-mars v koco!!!!

In reply to by jan.ban (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Cepilni fanatiki iz NIJZ bi zopet cepili. Deklice bi cepili s problematičnim Gardasilom, ki so ga na Japonskem prepovedali. Dokler imamo NIJZ, sovražnikov ne rabimo.

Zooma (ni preverjeno)

Parade bolezni so obrodile sadove, čestitke pederčinam.

Surfeiter (ni preverjeno)

Kaj če bi gonorejčani izvedli parado ponosa? ... tak, da jih vidimo ...

Victoria13 (ni preverjeno)

Moški nataknite si kondom, pa ne bo tolikon prenosljivih bolezni....

Le kaj bi bilo (ni preverjeno)

dajte se malo resnice napisati-najvecji prenasalci spolnih bolezni so ravno pedri in lezbace!!!!

Mhm-mb (ni preverjeno)

Le kaj bi bilo !!!!
Si preprican?malo si se zmotil zlih vi heteri ste prenasalci ker imate spolni odnos zensko nato pa grete k moskim in se tako vse prenasa in vrti v krogu...Idi ponovno šolo!!!

In reply to by Le kaj bi bilo (ni preverjeno)

Le kaj bi bilo (ni preverjeno)

sem preprican!!!!statistika potrjuje!!!!za take kot si ti, sem doktor!!!tebi tudi 20 sol ne bo pomagalo-komunisticni mentalni pohabljenec!!!!najvecji prenasalci spolnih bolezni so pedri in lezbace!!!!

In reply to by Mhm-mb (ni preverjeno)

ĐonVejn (ni preverjeno)

Evo pedercine vas ponos🤣🤣

Ha ha (ni preverjeno)

Upam, da moj bivši kaj stakne. Iz srca mu privoščim. Ko jih menjava kot spodnje hlače.
Hvala bogu, da meni ni kaj dal. Sem dala preglede in testiranja skoz zaradi kurbira! Baraba, ko izveš s kolikimi in kom vse te je varal , cel harem žensk, ti drugo ni preostalo!

larifari (ni preverjeno)

iz tebe se še vedno sliši jeza in razočaranje.V morju je še vedno veliko rib,pusti preteklost,tam si že bila ,pa srečno!

In reply to by Ha ha (ni preverjeno)

Kaktus (ni preverjeno)

Si že bila slaba v postelji, da je šel k drugim.

Če bi ga dobro zadovoljila ne bi šel nikamor.

Sicer pa dober ključ lahko veliko ključavnic odklepa.

In reply to by Ha ha (ni preverjeno)

Le kaj bi bilo (ni preverjeno)

zenske v sloveniji celo bolj varajo kot moski-je pokazala temeljita raziskava nekaj let nazaj!!!!tudi jaz menim tako!!!!!zenske tudi prenasajo dosti vec spolno prenosljivih bolezni kot moski!!!!s smrdljivimi pizdami!!

In reply to by Ha ha (ni preverjeno)

Starejše novice