Podali smo se na lov za študentskimi stanovanji, ki so na trgu zadnji hip. Ponudba? Pustila nas je ravnodušne.

Še pred začetkom študijskega leta se je v Mariboru začel lov študentov na študentska stanovanja in sobe. Čeprav situacija v Mariboru ni tako resno kot v Ljubljani ali na Primorskem, kjer imajo za 3996 študentov, kolikor jih študira na Primorski Univerzi, na voljo le 226 ležišč, pa je tudi v Mariboru kar nekaj študentov, ki so prisiljeni iskati sobe drugje, kot v študentskih domovih. 

Začnimo z zgodbo študenta

Kot nam je povedal študent, ki je želel ostati anonimen, je bila njegova izkušnja z življenjem v stanovanju dokaj neprijetna.

»Že ob selitvi sem moral plačat varščino 400 evrov, ko sem se po enem letu izselil, dobil sem namreč prosto sobo v študentskem domu, pa mi je lastnik vrnil le polovico varščine, kljub temu, da nisem uničil ali poškodoval ničesar v stanovanju. Stanovanje je bilo sicer lepo urejeno me je pa zelo motilo predvsem to, da je lastnik velikokrat nenapovedano hodil v stanovanje, tudi takrat, ko mene in sostanovalcev ni bilo doma. Slednje smo ugotovili, ko smo opazili, da so bile določene stvari v stanovanju prestavljene, okna zaprta, čeprav smo jih ob odhodu od doma pustili odprta in podobno,« nam je zaupal.

Kot nam je povedal so bili sicer stroški bivanja dokaj ugodni okoli 160 evrov mesečno mu je pa življenje v študentskem domu veliko ljubše in tudi ugodnejše, saj je v stiku z ostalimi študenti in tudi dogaja se veliko več. Ob enem pa ima na voljo tudi brezplačen fitnes, ki se nahaja znotraj študentskih domov.

Ponudba zasebnih sob in stanovanj v Mariboru

Ker vsi študenti ne dobijo sobe v študentskem domu ali pa si tam ne želijo prebivati iz takšnih in drugačnih razlogov, smo na spletu poiskali nekaj stanovanj, ki jih ponujajo posamezniki in primerjali ponudbo.

Prvo stanovanje, ki smo si ga ogledali se je nahajalo na Partizanski cesti v Mariboru. Oglas se je glasil tako:

»Na Partizanski cesti v Mariboru nasproti ekonomske šole, oddajamo sobo 16 kvadratov,  enoposteljno za študenta ali študentko, 180 evrov s stroški stanovanja, s skupno kuhinjo in kopalnico in dvoposteljno sobo, ena postelja še prosta, 150 evrov s stroški stanovanja. Rabimo cimro za študentko. Stanovanje je na novo renovirano. Čez mesec dni bo na voljo še dodatna soba za dva študenta in dodatni wc-se pravi kopalnica z wc in še en dodatni wc.«

Oglasu sta bile priložene slike sobe, kopalnice in jedilnice, kakšna je kuhinja tako iz samega oglase ne izvemo.

Ker pa nekateri študenti radi živijo sami, saj potrebujejo svoj prostor in mir, smo se lotili tudi iskanja garsonjer. Cene garsonjer v Mariboru se gibljejo med 200 in 300 evrov, sem po navadi niso vključeni stroški. Stanovanje, ki smo ga našli je za 260 evrov, brez vključenih stroškov, ponujalo predsobo, kopalnico, spalnico, kuhinjo z dnevno sobo. Ob najemu pa se plača ena najemnina, varščina v višini ene najemnine ter agencijska provizija v višini 317, 20 evrov. Kar je glede na ponujeno stanovanje, z zastarelo opremo in pohištvom relativno visoka cena.

In kakšne so povprečne cene?

Povprečna cena sobe v študentskem domu se giblje od 67 evrov z upoštevanjem, da si študent pri tem deli stanovanje še s sedmimi študenti pa vse do 130 evrov v novejših študentskih domovih, pri tem si deli stanovanje s tremi do štirimi študenti. Seveda so nas zanimale tudi cene pri posameznikih, ki oddajajo stanovanja ali sobe predvsem študentom. Cene so v teh primerih gibljejo med 150 in 180 evrov z upoštevanjem, da so nekatera stanovanja v zelo slabem stanju in da je pri večini potrebno plačati varščino, ki povprečno zajema dve najemnini, kar pomeni da je varščina velikokrat znaša od 200 pa tudi do 400 evrov.

Previdno pri podpisu pogodbe

Vsi, ki ste se ali se še boste odločili za življenje v stanovanju pri posamezniku bodite previdni predvsem pri podpisu pogodbe. Dobro preverite kakšne so vaše dolžnosti in pravice. Predvsem, ko pride do plačevanja investicijskih vzdrževalnih del stanovanja in opreme. Ta naj bi vedno kril lastnik. Vzdrževalna dela kot so prenova fasade, menjava oken in podobno, ki izboljšujejo stanovanjske razmere so stroški lastnika, slednji pa velikokrat ta strošek prenesejo kar na najemnike.

Ni vse slabo

Smo pa seveda našli tudi nekaj primerov lepih študentskih stanovanj, eno takšno se je nahaja v bližini Koloseja. Stanovanje, ki je namenjeno bivanju štirim študentom je bilo popolnoma novo in je ponujalo sobe opremljene z modernim, nadstandardnim pohištvom. Obsega dve enoposteljni sobi in eno dvoposteljno sobo, ki je deljena z vizualno pregrado, tako da nudi bistveno več zasebnosti, kot klasična dvoposteljna soba. V stanovanju se nahaja še ločena kuhinja, velik predprostor in kopalnica z dvema umivalnikoma. Mesečna najemnina znaša 160 evrov brez stroškov. Kot je napisano v oglasu pa naj bi slednji znašali približno 50 evrov mesečno. Pogodba se sklene za obdobje študentskega semestra, varščina pa znaša 300 evrov.

Študentski domovi Univerze v Mariboru

Maribor premore 16 javnih študentskih domov, ki spadajo pod Univerzo v Mariboru ter nekaj zasebnih. Največji dom je Dom 7 na Gosposvetski ulici in ponuja 454 ležišč. Mariborski študentski domovi skupaj ponujajo tako 2956 ležišč. Poleg tega pa je v Mariboru še nekaj privatnih študentskih domov, ter dijaških domov, ki omogočajo študentom najem sobe oziroma stanovanja po cenah, ki se lahko primerjajo s cenami v študentskih domovih.

»Najstarejši študentski dom je bil v Mariboru zgrajen leta 1964  in sicer Dom 1, ki se nahaja na Tyrševi. Dom je bil leta 2000 obnovljen ponuja pa 220 ležišč.«

Ker nas je zanimalo, kakšna je čakalna doba na vselitev v študentki dom smo se na odgovore obrnili tudi na Študentske domove Univerze v Mariboru. Kot so nam pojasnili predvidevajo, da bodo vse čakajoče na listi povabili na vselitev v mesecu oktobru in novembru isto kot v lanskem študijskem letu.

»Izgradnje novega doma ne pričakujemo, ampak se intenzivno pripravljamo na obnovo še zadnjega neobnovljenega doma -  doma 7,« so nam še sporočili iz Študentskih domov Univerze v Mariboru. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice