Vir: Mestna občina Maribor
Trenutno najpopularnejša mariborska družina vzbuja veliko pozornosti med Mariborčani. A najbolje je, da labode pustimo pri miru in se jim ne približujemo preveč. Tudi hranjenje teh vodnih ptic je odsvetovano, saj jim lahko škoduje.

Mariborskemu labodjemu paru, ki že tradicionalno gnezdi ob restavraciji na Lentu, se je po več kot mesecu dni čakanja v teh dneh izvalilo sedem malih puhastih kepic. 

»Skrbi nas za njihovo dobro počutje in varnost, predvsem ko gre za najmlajše člane družine – sedem le nekaj dni starih labodkov,« so sporočili iz Mestne občine Maribor.

Na mariborski občini zato občane znova prosijo, da labode občudujejo s primerne razdalje in jih ne ogrožajo s svojim vedenjem.

Nadalje so zapisali, da jih je občanka obvestila, da je bila konec tedna priča, ko sta dva suparja, verjetno nenamerno, zapeljala med odrasla laboda in njune mladiče.

Čeprav so mariborske labodje družine vsako leto velika atrakcija, je pomembno, da se jim ne približujemo preveč in jih ne vznemirjamo. Bodimo previdni tudi pri vožnji z avtomobilom, saj se labodi sprehajajo čez cesto do Drave. 

Kruh in sadje nista primerna hrana za labode

Priljubljeni družinici na Lentu številni mimoidoči ali okoliški stanovalci nastavljajo hrano, kar pa je nepotrebno, v skrajnih primerih lahko tudi škodljivo. Tudi na mariborski občini odsvetujejo nastavljanje hrane labodom, saj ima hranjenje vodnih ptic negativne posledice tako zanje kot za okolje. 

V vsakem primeru labodov ne smemo hraniti s sadjem ali kruhom. »Kruh je neprimerna hrana ne le za labode, ampak za ptice nasploh,« je pred časom za Mariborinfo povedal ornitolog Tilen Basle.

»Marsikdo se počuti dolžnega pomagati, kar je zelo lepo, ampak v tem primeru je najboljše pustiti, da ptice poskrbijo same zase,« je še dodal Basle.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hejhoj (nepreverjen)

Naj občina namesti table s katerimi bodo informirali nevedne obiskovalce s čem se pravilno hrani labode, race itd. Lahko se namesti tudi avtomat a hrano kjer bi lahko za nekaj centov kupil hrano za labode. Bilo bi poučno in koristno.

Franc s Piramide (nepreverjen)

Če so bodo labodi preveč razmnožili, bi lahko na pomoč poklicali kakšno italijansko lovsko društvo pa še občina bi fajn zaslužila. To bi pokalo po Dravi ...

božidar (nepreverjen)

ne vem .kaj ROMI čakajo

Starejše novice