Slika je simbolična (foto: Bobo).
Gorivo je na Hrvaškem res občutno cenejše, kot pri nas, ampak tankanje vas lahko na koncu drago stane. Črpalkarji so se domislili novega trika, s katerim vas zlahka prinesejo okoli.

Cene goriva na Hrvaškem so že nekaj mesecev občutno nižje kot pri nas. Številni dopustniki, ki se odpravljajo na morje, zato računajo na to, da bodo rezervoar napolnili šele po prihodu na Hrvaško oziroma ga napolnili, preden zapustijo Hrvaško ter tako prihranili nekaj evrskih bankovcev ali kovancev.

A nekateri hrvaški črpalkarji, predvsem na manjših črpalkah, so se domislili novega trika, s katerim od voznikov potegnejo precej več denarja.

V nadaljevanju članka vam ga razkrivamo.

Bencin le za odtenek, dizel občutno cenejši

V Sloveniji je za liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,444 evra, medtem ko boste pri južnih sosedih za liter 95-oktanskega bencina odšteli 1,440 evra oziroma 0,4 centa manj.

Večja razlika je pri dizelskem gorivu, ki ga pri nas lahko natankate po ceni 1,481 evra na liter, pri južnih sosedih pa za 1,34 evra na liter oziroma 14 centov manj. Pri polnem 50-litrskem rezervoarju to prinese za približno sedem evrov nižji končni račun.

Premium gorivo je občutno dražje

Hrvaška vlada se je lani poleti, ko se je začela divja rast cen goriv, odločila omejiti najvišje prodajne cene goriv. A omejitev velja le za osnovni 95-oktanski bencin in osnovno dizelsko gorivo, medtem ko cene za premium goriva niso omejene.

In ravno na ta račun poskušajo naftni trgovci in manjši črpalkarji sedaj zaslužiti nekaj več.

»Na Hrvaškem niso omejene cene premium goriv, katerih cene lahko ponudniki formirajo, kot želijo,« je lani konec leta ob sporu s Petrolom poudaril hrvaški gospodarski minister Davor Filipović.

Premium goriva vsak ponudnik naftnih derivatov ponuja pod nekoliko drugačnim imenom, ampak večinoma gre za imena, kot so 'Eurosuper 95 Premium', 'EUROSUPER 95 CLASS PLUS EXPERT', 'EVO Eurosuper 100+ BS Premium' za bencin ter 'EVO Eurodiesel BS Premium', 'EURODIZEL CLASS PLUS EXPERT', 'Q MAX EURODIZEL' in podobno za dizel.

Cena teh goriv je občutno višja od običajnih in znaša okoli 1,88 evra na liter za bencin ter 1,81 evra na liter za dizelsko gorivo. Pri teh gorivih imajo prodajalci tudi občutno višjo maržo, več pa seveda zasluži tudi hrvaška država preko pobranih davkov in trošarin.

Točilna mesta za 'poceni' goriva ne delajo

In sedaj nastopi trik, ki so se ga domislili iznajdljivi hrvaški črpalkarji. Na posameznem točilnem mestu je po navadi več točilnih ročk za različne vrste goriva, včasih pa tudi za enako vrsto goriva.

Ročke s cenejšimi gorivi, katerih cena je regulirana, so v zadnjem času nenavadno pogosto v okvari oziroma ne delujejo.

Vozniki tako pograbijo naslednjo ročko ter pri tem nevede natočijo premium gorivo, ki je seveda občutno dražje. Nekateri sicer prevaro opazijo, ko vzamejo ročko v roke, a ne želijo povzročati nevšečnosti na črpalki in zato natočijo dražje gorivo.

Še bolj domiselni so nekateri črpalkarji, ki so točenje običajnega (cenejšega) dizelskega goriva omogočili samo na ročkah za tovorna vozila. Te imajo nekoliko večjo cev in občutno večji pretok goriva, zato s temi ročkami v avtomobile sploh ni mogoče točiti goriva.

Voznik tako naivno pograbi naslednjo ročko za dizelsko gorivo, ki je, kako prikladno, premium ter občutno dražje.

Kako se izogniti prevari na bencinskih črpalkah?

Ta praksa črpalkarjev ne jezi le turistov, temveč tudi številne domačine, ki so ravno tako žrtev nepoštene prakse. Ti so opazili pogost vzorec, po katerem se ravnajo črpalkarji.

Da bi se izognili kaznim iznajdljivi črpalkarji, ne onemogočijo točenja cenejših goriv na vseh točilnih mestih. Če ima črpalka šest točilnih mest, je ročka za standardno gorivo recimo delujoča le na enem točilnem mestu.

Kot je možno zaslediti med zapisi na družbenih omrežjih, je največja verjetnost, da bo ročka za točenje standardnega goriva delovala, če boste se postavili v skrajno desno vrsto.

Komentarji (9)

Default (ni preverjeno)

Ustas opet pripravio kuraca da nategne slovenjceljna

viola (ni preverjeno)

Pa zakaj si taki kratkovidni konj pa saj ne tankajo samo Slovenci.

In reply to by Default (ni preverjeno)

orožnik (ni preverjeno)

Nič novega, tudi v Hočah na Miklavški cesti sta dve ročki za dizel, druga ob drugi, ena je za 33 centov dražja, je pač treba pogledati, črpalkarji, vaš premium si nekam vtaknite, marsikoga so že nategnili, ki ni bil pozoren.

pasja princesa (ni preverjeno)

meni pa vedno drugi tankajo
še nisem tankala
nikoli

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

ŽEJNI GUJDEK (ni preverjeno)

Kurja princeza. Pihala si že kdaj? A-ja, ti samo vlečeš...

In reply to by pasja princesa (ni preverjeno)

arzen-ović (ni preverjeno)

Ja, drugi tankajo v tebe, plačajo 50 eur za pol ure tankanja! Vlačuga razvajena!

In reply to by pasja princesa (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

pasja princesa bolj natančno je da v tebe tankajo se ve kaj.

In reply to by pasja princesa (ni preverjeno)

ŽEJNI GUJDEK (ni preverjeno)

Ene 20 dni nazaj sem vozil skozi Zavrč in dalje skozi Lovrečan in videl na tabli, da je dizel stal 1,24€/l. Žal sem imel poln rezervoar z neštetimi davki obogačanega slovenskega goriva. Potem pa sem se s praznim rezervoarjem pojavil na tej pumpi predvčerajšnjim. Kurbe so že imele novo ceno: 1,42€/l. Zgleda, da se Plenkovič in Taubi slišita pogosteje, kot mi to mislimo. Toda eno je dol djano: VSI TRANZITNI VOZNIKI TANKAJO NA HRVAŠKEM, TAKO DA GOLOBOVE MOKRE SANJE PO DIZELSKEM IN BENCINSKEM IZPLENU MOČIMO MI, SLOVENCELJNI Z NAJBOLJ STROJENIMI HRBTI V EU.

ŽEJNI GUJDEK (ni preverjeno)

No dob*r, dob*r, pol pa ne.

In reply to by ŽEJNI GUJDEK (ni preverjeno)

Starejše novice