Včeraj nekaj po 16. uri je ob znanem soboškem jezeru v bližini Expana kljub hitremu reševanju prisotnih spet prišlo do utopitve.

Lepo in sončno nedeljsko popoldne se je včeraj ob soboški gramoznici končalo s tragedijo.

»Včeraj je bil operativno komunikacijski center PP Murska Sobota okrog 16.15 obveščen, da v soboškem jezeru pri Expanu iščejo osebo, ki bi se naj utopila,« pojasni Janko Šobak, načelnik PP Murska Sobota.

Janko Šobak, načelnik PP Murska Sobota.

Utopljen 25-letni tujec

Poleg policistov so se na kraj dogodka nemudoma odpravili tudi reševalci in gasilci. Takrat so očividci že oživljali 25-letnika iz afriške države Zveza Komori, a žal neuspešno.  

Soboško jezero nima statusa kopalnih voda. Občina ima na delu, kjer so sami lastniki, postavljene opozorilne table. V poletnih mesecih zagotavljajo tudi reševalca.

»Trenutno zbiramo ponudbe, torej smo v postopku izbire najugodnejšega izvajalca. Računamo pa tako kot tudi preteklo leto, da bomo izvajalca čimprej izbrali,« pravi Milena Vöröš, direktorica mestne uprave Murska Sobota.

Milena Vöröš, direktorica mestne uprave Murska Sobota.

Možni razlogi za utopitev

25-letnik naj bil v Prekmurju na mladinski izmenjavi. Zakaj je tukaj izgubil življenje za zdaj še ni znano.

»Glede na to, da je bil najden nekaj metrov od obale verjetno ni bilo težav pri izhodu iz vode, razlogov je pa lahko več, zato je treba počakati na obdukcijo,« pojasni Mitja Slavinec, predsednik Slovenske potapljaške zveze.

Kot je še poudaril je lahko za utopitev kriva tudi nizka temperatura vode, posebej pa neizkušenost.

»To je tragičen dogodek, kateremu se je potrebno zmeraj izogniti. Zaradi tega je seveda tudi nasvet potapljačev, posebej pripadnikov posebne podvodne reševalne službe, da se naj ne kopamo v neurejenih kopališčih, jezerih,« še doda.

Mitja Slavinec, predsednik Slovenske potapljaške zveze.

Neurejeno območje

Murskosoboška občina sicer ves čas poudarja, da gre za neurejeno območje za kopanje.

»Kot lokalna skupnost v bistvu ne moremo preprečiti uporabe takih območij. Opozarjam, da je to res še vedno gramoznica. To je območje, kjer se črpajo mineralne surovine,« izpostavi direktorica mestne uprave Murska Sobota.

Tuja krivda izključena

Gre sicer za vse bolj priljubljeno turistično točko, ki jo je včeraj obiskal tudi eden izmed članov potapljaškega društva. Ta je takoj priskočil na pomoč.

»V tem primeru se seveda poišče, kolikor se le da, iz površine utopljenca in tudi tako je bilo. Ni bil na globini, ki se je ne bi dalo doseči brez potapljaške opreme.

V primeru, ko pa po navadi pridemo reševalci na samo lokacijo, pa žal mine že verjetno preveč časa, da bi bilo reševanje lahko tudi uspešno,« pojasni Slavinec. 

Da pa do takšnih situacij sploh ne bi prihajalo, policija svetuje:

»Previdnost ni nikoli odveč.«

Kaj se je v nedeljskem popoldnevu ob jezeru dogajalo bo poskusila pojasniti policijska preiskava, za zdaj je jasno le, da je tuja krivda izključena. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice