Slika je simbolična.
V toplih mesecih veliko časa preživimo v naravi, kjer se srečujemo tudi z živalmi. Kaj narediti, če v gozdu ali na travniku naletite na strupeno kačo in vas ta ugrizne? Preverili smo.

Mojca Vek iz Herpetološkega društva je za Ljubljanainfo izpostavila, da najpogosteje do težav s kačami pride, ko človek ponesreči stopi na kačo ali pa se je recimo plezalec med plezanjem ponesreči dotakne.

Kaj storiti ob srečanju s kačo?

Če v gozdu ali na travniku srečate kačo, se ji skušajte izogniti, če pa to ni mogoče, ravnajte tako:

 • kači se ne približujte, je ne vznemirjate in se je ne dotikajte,
 • mirujte in počakajte, da se kača sama umakne, 
 • če se kača ne premakne, pojdite stran od nje.

Po besedah Vek sicer prostoživeče kače v Sloveniji niso nevarne in se bodo umaknile same.

Pojasnila je, da kače ugriznejo takrat, ko se počutijo ogrožene in se nimajo kam umakniti.

Kaj storiti v primeru ugriza?

 • poskrbimo za svojo varnost pri reševanju in odženemo kačo; za pomoč pokličemo klicno številko 112;
 • zastrupljenec mora mirovati;
 • odstranimo uro, zapestnice, prstane in drug nakit;
 • rano očistimo, sterilno obvežemo in hladimo z obkladki;
 • ud imobiliziramo, lahko z vejo ali s pohodno palico;
 • prizadeti ud naj leži nižje od srca;
 • poskrbimo za prevoz v bolnišnico, ob zastrupitvi v gorah in na nedostopnem predelu nam lahko pri reševanju pomagajo gorski reševalci s helikopterjem;
 • zastrupljenec ne sme piti alkohola;
 • preveze uda nad ugrizom, križnega reza, izsesavanja strupa in izžiganja rane NE smemo delati.

Ohranite mirno kri

Pri nas živijo tri različne družine kač, strupene so samo tiste, ki sodijo v družino gadov, torej modras ter navadni in laški gad.

Pomembno je, da poškodovana oseba miruje, saj tako strup počasneje potuje po krvnem obtoku. 

Rano je treba očistiti, tako da strup obrišete stran od nje. Na mesto ugriza lahko položite obkladek.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Andrea Heringhová (nepreverjen)

Kdor danes bere to pričevanje, naj praznuje z mano in mojo družino, ker se je za nekatere vse začelo kot šala, drugi pa so rekli, da je nemogoče. Moje ime je Andrea Heringhová in sem iz Ljubljane, vendar se z ženo preselim v Chicago ZDA, sem srečno poročen z dvema otrokoma in ljubko ženo. Z mojo družino se je zgodilo nekaj strašnega, izgubil sem službo in žena je zapustila hišo, ker nisem mogel skrbeti zase in za potrebe družine v tistem trenutku. Devet let mi ni uspelo nobeni ženi, ki bi me podpirala, da bi dobro skrbel za otroke. Poskušam poslati testno sporočilo svoji ženi, vendar mi je preprečila, da bi govoril z njo. Poskušam govoriti z njeno prijateljico in njenimi družinskimi člani, vendar še vedno vem, da bi mi lahko eden pomagal in sem pozneje oddal vlogo v toliko podjetij, vendar so to storili ne pokliči me, dokler ni prišel zvest dan, ki ga ne bom nikoli pozabil v življenju, ko srečam svojega starega prijatelja, ki sem mu razložil vse svoje težave in mi je povedal o velikem človeku, ki mu je pomagal dobiti dobro službo v koki cola company in mi je rekel, da je on čarovnik, jaz pa sem oseba, ki nikoli ne verjame v uroka, vendar sem se odločil, da mu poskusim in Drigbinovia mi je dal navodila in mi pokazal, kaj naj počnem v teh treh dneh kosila uroka, jaz sledite vsem navodilom in naredite, kar me je prosil, Drigbinovia poskrbi, da bo šlo vse dobro in da bi me žena spet videla po Drigbonovii čudovitem delu. Žena me je poklicala z neznano številko in se opravičila ter mi povedala, da me zelo pogreša, najini otroci in moja žena pa se vrnejo domov. in po dveh dneh je klicalo podjetje, ki sem mu pošiljal zahvalno pismo, zdaj sem jaz vodja paragon podjetje v ZDA. Svetujem vam, če imate kakršne koli težave, pošljite sporočilo na ta email: [email protected] ali WhatsApp mu +12162022709 in viber +12066713285 in dobili boste najboljši rezultat. Vzemite stvari za samoumevne in vzeto vam bo. Želim ti najboljše.

Starejše novice