Mariborska občina se bo naposled lotila dolgo pričakovane in prepotrebne obnove Mariborskega otoka. Preverili smo, kaj se kopališču obeta in kdaj bomo lahko letos lahko zaplavali v njegovih bazenih.

Do Mariborskega otoka bo kmalu vodil prenovljen most, a ima Mestna občina Maribor zraven sanacije 90 let starega mostu z Mariborskim otokom še druge velike načrte.

Most prenovljen do konca maja

Mariborska občina trenutno izvaja prenovo mostu na Mariborski otok, ki naj bi bila zaključena do konca meseca, nato pa bodo uredili še kopališče in njegovo okolico.

Kot so za Mariborinfo potrdili na občini, predvidoma po kopalni sezoni oziroma v septembru.

Kaj se obeta Mariborskemu otoku?

Posebno pozornost bodo Mariborskemu otoku namenili tudi v prihodnjem letu in letu 2024, saj želijo še celovito obnoviti bazene, bazensko tehniko ter izgraditi fekalno infrastrukturo.

»Mariborski otok kot najstarejše mestno kopališče in trenutno edino zunanje kopališče je nujno potrebno obnoviti in posodobiti,« poudarjajo na Mestni občini Maribor.

Potencial Mariborskega otoka ostaja neizkoriščen

Na Mariborskem otoku je od leta 1930 urejeno letno kopališče, ki je med drugim zaščiteno kot objekt kulturne dediščine. 

»Mariborski otok je sam po sebi največja kvaliteta s svojo primarno krajinsko biotsko raznovrstnostjo. Naravni, nedotaknjeni značaj otoka je kvaliteta, ki jo moramo varovati. Daje nam vsebino, prostor ugodnega počutja in situacijo, ki je lastna samo obravnavani lokaciji.

Sam otok ima poleg naravnih kvalitet tudi velik edukativni potencial, ki pa v trenutnem stanju ni izkoriščen,« je med drugim Mestna občina Maribor zapisala v poročilu o prenovi otoka.

Upad obiskovalcev, bazenski kompleks ni več varen za uporabo

Obstoječ bazenski kompleks sestavljata glavni objekt in bazenska ploščad na južni strani objekta. Kopališče ima tri bazene različnih velikosti.

»Trenutno stanje, v kakršnem se nahajata tako Mariborski otok kot kopališki kompleks, je nujno potrebno ureditve. Opazen je trend upada obiskovalcev.

Bazenski kompleks je dotrajan in ni več varen za uporabo, prav tako ne izpolnjuje predpisov iz področja zunanjih kopališč,« so jasni na občini.

Pri tem dodajajo, da je Mariborski otok del leta nedostopen za obiskovalce, kar je v nasprotju z načelom dostopnosti in splošne rabe vodnega dobra.

Odstranitev vhodnega objekta in prenova kopališke stavbe

Na občini razlagajo, da predvidena rešitev predvideva ohranitev obstoječega objekta in bazenov. Ker je obstoječ objekt zaščiten kot objekt kulturne dediščine, bodo vsi predvideni posegi izvedeni le v sklopu vzdrževalnih del ob upoštevanju stavbne dediščine.

Tako bodo med drugim prenovili sanitarije na obeh krakih, prepleskali bodo stene in strope, ter prenovili avlo, z namenom vzpostavitve glavnega vhoda v objekt.

Zaradi zagotavljanja dostopa na otok skozi vse leto za vse obiskovalce je namreč predvidena tudi odstranitve vhodnega objekta, ki je do zdaj služil kot vstopna točka na bazenski kompleks.

Predvidena je tudi odstranitev obstoječe ograje z vrati na koncu mostu. Nova vstopna točka na kopališče se tako seli v kopališko stavbo.

Pri tem bodo prenovili tudi zunanje površine ob objektu, ki bodo na novo tlakovane, ohranili bodo tudi vsa obstoječa drevesa na območju bazenskega kompleksa in jase. Bodo pa na južni strani objekta predvidoma zasadili še nova drevesa.

Obnova ploščadi, vpeljava čitalcev in 'zapestnic'

Prenove bo deležen tudi zunanji kompleks. Kot razlagajo na občini, bodo obnovili tako ploščad ob objektu ter betonsko ploščad z bazeni.

Obe sta namreč dotrajani, betonske plošče so različno posedle in nastajajo špranje, ki so za uporabnika moteče in nevarne za uporabo.

Prenova bazenske ploščadi tako predvideva izvedbo novih lesenih ploščadi tako na območju obstoječih ploščadi, kot na območju jase, v katero je umeščen bazenski kompleks. Lesene ploščadi bodo sledile višinam obstoječih ploščadi oziroma bodo zasnovane tako, da rešujejo dostop gibalno oviranim, kar zdaj ni bilo zagotovljeno.

Poleg tega bodo uvedli tudi kontrolo dostopa, in sicer na 'zapestnice'. Na vsaki vstopni točki, ki jih bo po novem šest, predvidevajo vrtljiva vrata ter čitalec, s čimer želijo preprečiti prehajanje do bazenov obiskovalcem brez vstopnice. 

Letošnja kopalna sezona po 20. juniju

Kot že navedeno, bo občina tako sprva uredila kopališče in okolico, v prihodnje, predvidoma prihodnje leto pa še bazene in bazensko tehniko.

Koliko bo stala sanacija, na občini še nimajo podatka, se pa bodo sredstva zagotovila iz občinskega proračuna, po možnosti tudi iz sofinancerskih sredstev.

In kdaj bomo lahko letos zaplavali? Na občini predvidevajo, da verjetno enkrat po 20. juniju

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
David2022 (nepreverjen)

Dokler ne vidim, ne verjamem.

Ss josef (nepreverjen)

Nič iz lesa še bolj poka

Starejše novice