Otroci iz Ljubljanske in Goriške ulice v Mariboru s prodajo svojih igrač zbirajo denar za nova igrala. Trenutno povsem neuporabno in celo nevarno igrišče so, kot pravijo, pripravljeni tudi sami začeti preurejati. Bo njihov glas slišan?

Otroci treh mariborskih stanovanjskih blokov na Goriški in Ljubljanski ulici so bližnjemu nevarnemu igrišču naredili konec. Pripravili so tržnico igrač, da bi z zbranim denarjem uredili skupno igrišče in prispevali k nakupu novih igral.

Otroci so akcijo začeli v četrtek, odziv pa je bil, kot pravijo v en glas, neverjeten. 

»Mi smo najprej prinesli igrače, katerih nismo potrebovali več in smo jih pač tu razstavili. Mislili smo, da bomo zbrali kakšnih 20 evrov, potem pa smo v prvem dnevu prišli kar na 200 evrov,« pravi Lejla, pobudnica akcije. 

»Otroci so sami naredili plakate, sami so se odrekli svojim najljubšim igračam, da zberejo čim več denarja za igrala,« pove Sabiha Vezovec

Kot pravijo, so pripravljeni poprijeti za čisto vsako delo pri prenovi. »Ja, pripravljeni smo pomagati! Tudi če bomo mogli prijeti za trnje, smo pripravljeni pomagati, ja,« vzklikajo otroci v en glas.

Otroci pa ne služijo denarja le s prodajo svojih igrač. V zameno za prispevke tudi pazijo najmlajše in sprehajajo hišne ljubljenčke. 

»Čuvanje otrok je deset evrov, tako kot čuvanje psov, imamo pa tudi različna oglaševanja s skiroji,« nam zaupajo otroci.

Dotrajana in nevarna igrala

Bloki in pripadajoče igrišče so bili zgrajeni v 70-ih letih. In ker od takrat igrišče ni doživelo prenove, otroci nimajo primernega zunanjega prostora za igro. 

»Katastrofalno! Otroci v bistvu nimajo kaj početi tukaj. Tudi če grejo ven ali z rolarji ali s kolesi se tukaj niti ne morejo voziti, zato ker je asfalt tudi uničen, igral pravzaprav ni. Ta igrala so res v slabem stanju in že zaradi same varnosti bi bilo fajn, da nekaj naredimo,« še dodaja Sebiha. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice