Slika je simbolična.
Mariborčani hranijo prostoživeče živali s človeško hrano, kar povzroča številne težave. Na občini zato opozarjajo, da človeška hrana ni primerna za ribe in race, saj povzroča neustrezno prehrano in negativno vpliva na okolje.

V Mestni občini Maribor je vse bolj prisotna problematika, ko občani s človeško hrano hranijo prostoživeče živali - predvsem vodne ptice, golobe in ribe.

Ker pa se v poletnem času občani pogosteje zadržujejo v Mestnem parku, kjer prav tako pogosto krmijo živali s človeško hrano, pa na mariborski občini sedaj opozarjajo, da človeška hrana za ribe in race v ribnikih ni ustrezna.

Kot poudarjajo, človeška hrana za živali v Mestnem parku ni ustrezna iz številnih razlogov:

  • ne zadosti potrebam živali po vnosu življenjsko pomembnih hranil,
  • zaradi zbiranja na točkah hranjenja se med živalmi lahko prenašajo bolezni, 
  • živali izgubijo naravni občutek in hrane ne iščejo več same,
  • preveč se razmnožijo,
  • povečata se tekmovalnost in stres.

Na ta način prihaja tudi do povečanega vnosa hranil v vodno okolje, kjer se ustvarjajo za življenje neugodni pogoji, zaradi odvržene hrane pa se razmnožijo sive vrane, podgane in drugi glodavci, še poudarjajo na Mestni občini Maribor.

Ne hranimo rib v ribnikih in labode ob Dravi

Obiskovalce zato na Mestni občini Maribor prosijo, da med obiskom parka ali sprehodom ob reki ne hranijo prostoživečih živali, predvsem rib v ribnikih ter labodov ob Dravi, hkrati pa podučijo otroke o neustreznosti takšnega ravnanja. 

V preteklosti so v mestu izvedli kampanjo s pomenljivim naslovom »Ne hrani me! Ohrani me!«, kjer so javnost, predvsem pa otroke v mariborskih vrtcih in prvi triadi osnovnih šol, ozaveščali o škodljivosti krmljenja prostoživečih živali.

Prav tako pa bo v okviru dogodkov Art kampa organizator ozaveščal in informiral obiskovalce. »Zapomnimo si – živali si svojo najljubšo hrano poiščejo same v naravi,« zaključujejo na mariborski občini.

Komentarji (1)

Surfeiter (ni preverjeno)

Če lahko v Ljubljani prva avša slovenskega predsednika vlade hrani nutrije, bom jaz še mariborske golobe in ostale škodljivce ...

Starejše novice