FOTO: Janez Leskovar
Praznično dogajanje v mestu je na vrhuncu, temu primerna je tudi zasedenost mariborskih hotelov. Direktorica mariborskega zavoda za turizem opaža, da je v mestu vse več turistov in trdi, da je vzdušje v bližnjem Gradcu na nižjem nivoju kot v Mariboru.

»Zelo dobro kaže. Vsako leto so naši hoteli boljše zasedeni, gostov je vse več,« opaža direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch. S potekom prazničnega dogajanja v Mariboru je zadovoljna, vse kaže, da bo tudi v letošnjem prazničnem obdobju več turistov kot v enakem obdobju lani.

»Med sprehodom po mestu lahko slišimo vse več tujih jezikov. Vsako leto je porast prihodov in nočitev. Sicer je to ocenjeno na pamet, saj še nimamo statističnih podatkov, a tudi letos je okoli 10 odstotna rast. Maribor je kot destinacija vse bolj privlačen,« je prepričana Urbančič Windischeva.

Ponudba v Gradcu na nižjem nivoju

Številni Mariborčani so kritični do prazničnega vzdušja v domačem mestu, zato se radi podajo v večja mesta v soseščini. Mnogi so se ali pa se še bodo mudili v Gradcu, ki je od Maribora oddaljen slabo uro vožnje. Večina deli mnenje, da v Mariboru ni mogoče začutiti takšnega božičnega vzdušja kot pri naših severnih sosedih. A direktorica mariborskega zavoda za turizem se s tem ne strinja.

»Če pogledamo bližnji Gradec. Mesto je lepo okrašeno, okrasitev je sicer res lepša. Ne moremo pa govoriti o dogajanju na trgih, ampak le o dobri kulinarični ponudbi. Vse ostalo, kar se tiče božičnega vzdušja, ni na takšnem nivoju kot v Mariboru. Niti radia nimajo prižganega na stojnicah, ni niti kulturnega dogajanja, koncertov in predstav,« trdi Urbančič Windischeva.

»Maribor ponuja veliko več kot sosednje občine in sosednje države v naši bližini,« je prepričana. A ob tem izpostavlja, da je možnosti za izboljšave še veliko.

»V letu 2019 je treba razmišljati o kompletni zgodbi o oživitvi vseh mariborskih trgov. O pridobivanju sponzorjev in predhodnem dogovoru, kdo bo kaj izvajal in seveda o primerni ter ustrezni zagotovitvi finančnih sredstev,« dodaja direktorica zavoda za turizem. Maribor si tako v naslednjem letu ne bi smel privoščiti manjšega spodrsljaja, ko je drsališče na prostem viselo v zraku vse do nekaj dni pred božičem.

Prva dama mariborskega turizma se tako ne strinja s kritiki, ki menijo, da Maribor v prazničnem času ne zaživi v dovolj praznični luči.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mark 39 (nepreverjen)

Je ta gospa sploh bila v Grazu? Graz je v vseh pogledih svetlobna leta pred Mariborom. Prosim, ne smešite se s takimi izjavami. Sicer pa je v Grazu celo leto pestro dogajanje in ne samo ob koncu leta. Koncerti so tudi boljši. Maribor gosti v večini samo pevce in skupine iz Balkana in praktično nobenega svetovno ali vsaj evropsko znanega izvajalca. Ponudba, kar se prireditev tiče, je skoraj vsako leto ista. Pa o kulinariki da niti ne govorim. Čevapčiče in pleskavice ponujamo kot slovensko jed. Tujci tudi več ne vedo, kam so prišli in ne ločijo več Srbije od Slovenije. Realnost je takšna. Maribor je beda od bede. Graz bi si lahko vzel za vzgled na kulturnem, kulinaričnem, turističnem in gospodarskem področju.

Marko 1972 (nepreverjen)

Si ti sploh bil letos kaj v Bozicnem Mariboru? Balkanskih izvajalcev sploh ni (hvalabogu), enako velja za pleskavice in čevape.

In reply to by Mark 39 (nepreverjen)

Katja7 (nepreverjen)

A to nerazgledano govedo sploh ve,kaj trobezlja?Ze primerjati Graz z Mariborom je tragikomedija.In ona se gre neko svetovljanko oz.neko turisticno strokovnakinjo???Ne se smesit no,verjetno je se Albanija svetlobna leta pred Mariborom.In ja,popolnoma se strinjam z Mark39.Bravo za trezen,realen post.

Marjeta Otilija (nepreverjen)

Globoko se strinjam z " Mark 39 " . Graz primerjati z Mariborom , je žalitev za Graz !

IMA PRAV (nepreverjen)

Avstrijci so zaostali in civilizacijsko pod nami

Starejše novice