Na ministrstvu za okolje in prostor razkrivajo, da je Mestna občina Maribor že aprila pridobila vodno soglasje za parter, vloge za izdajo vodnega soglasja za plavajoči oder pa do 16. julija 2018 na direkcijo ni podala.

Mestna občina Maribor bi sicer do minule nedelje, 15. julija, morala odstraniti prireditveni oder na Dravi, ker zanj ni pridobila gradbenega dovoljenja, a tega ni storila. Poleg gradbene inšpekcije pa je 9. julija po navedbah Ministrstva za okolje in prostor zoper Mestno občino Maribor inšpekcijski postopek uvedla še Inšpekcija za okolje in naravo.

Vodno soglasje za parter da, za plavajoči oder ne

»Občina je v mesecu februarju letošnjega leta, na Direkcijo Republike Slovenije za vode podala vlogo za izdajo vodnega soglasja za postavitev parterja in plavajočega odra na reki Dravi. Direkcija je vlogo zavrnila in občino seznanila, da enotnega vodnega soglasja za postavitev obeh odrov hkrati ne more izdati in jim predlagala, da naj vložijo ločeno vlogo za izdajo vodnega soglasja za postavitev parterja in ločeno vlogo za izdajo vodnega soglasja za postavitev plavajočega odra,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Občina je tako po besedah ministrstva 9. aprila 2018 na direkcijo podala vlogo za izdajo vodnega soglasja za novogradnjo parterja na reki Dravi, dan za tem je direkcija izdala vodno soglasje za novogradnjo parterja na reki Dravi. Občina si je tako za postavitev parterja pridobila vodno soglasje za poseg v prostor, ki bi lahko vplival na vodni režim in stanje voda.

Za postavitev plavajočega odra na reki Dravi pa mariborska občina vloge za izdajo vodnega soglasja do 16. julija 2018 na direkcijo ni podala: »Ker je z odločbo gradbenega inšpektorja že odrejena odstranitev obeh odrov (plavajočega odra in parterja), okoljska inšpekcija ne bo ponovno odredila odstranitev obeh odrov, oziroma vzpostavitve v prvotno stanje.«

Študija o ravnanju z odrom, ki jo je naročila mariborska občina naročila, je stala 2400 evrov.

Oder ostaja, a brez prireditev

Občina vztraja, da 300 tisočakov vrednega odra ne bo podrla. A oder kljub temu letos ne bo gostil nobene prireditve več.

»Lokacija odra je zelo privlačna in bilo je zanimanje, kdaj in kaj bi lahko bilo na tem odru. Toda zdaj res nočemo dajati obljub, dokler zadeve tudi statusno ne rešimo,« pravi podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko.

»Stalni« oder ne bo stalni, s tem tudi novi stroški

Kot se je izkazalo, je bil oder letos postavljen samo za desetdnevni Festival Lent. Konec oktobra bi občina tako imenovani »stalni« oder vendarle podrla in ga znova postavila nekje marca.

»Treba bo plačati skladiščenje, montažo, demontažo, ampak v vsakem primeru je to zadeva na dolgi rok cenejša, kot pa je bilo samo postavljanje in podiranje odra za tisti teden festivala Lent,« še dodaja Pelko.

A koliko cenejša, na občini ne znajo pojasniti, niti, koliko bo stala demontaža, ponovna montaža in vmesno skladiščenje.

O pritožbi lahko odločajo tudi dva meseca

Občina se je na odločbo gradbene inšpekcije pritožila, o zakonitosti ukrepa inšpekcije pa bo na drugi stopnji odločalo Ministrstvo za okolje in prostor, so pojasnili na ministrstvu in dodali, da v skladu s predpisi odločanje v takšnih zadevah traja dva meseca.

»Šele ob uvedbi izvršilnega postopka organ najprej zagrozi zavezancu, da bo uporabil denarno kazen, če ne bo izpolnil svoje obveznosti v danem roku. Zato morebitne kazni in njene višine ne moremo v naprej napovedovati, saj o tem še ni bilo odločeno. Kot navedeno v zadevi teče pritožbeni postopek, zato odločba še ni pravnomočna,« pojasnjuje Ministrstvo za okolje in prostor.

Oder na Dravi, za katerega gradbena inšpekcija trdi, da je črna gradnja, občina pa se s tem ne strinja, tako ostaja v mirujočem stanju Ne glede na odločitev na drugi stopnji pa se oder z oktobrom poslavlja. Brez dogajanja, razen za časa Festivala Lent.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice