V obdobju, ko se vsi zadržujemo doma in iščemo načine, kako čim kvalitetneje preživeti čas v samoizolaciji, so v Klubu prekmurskih študentov s Tadejem Kirinčičem pripravili potopis o Iranu - odpotujte s kavča v staro Perzijo!

V Iranu, kjer prav danes praznujejo perzijsko novo leto, trenutno bijejo eno najhujših bitk s koronavirusom na svetu. Za covidom-19 je v zadnjih 24 urah umrlo 149 ljudi, skupno 1433. Številke, ki iranskim verskim voditelji niso v ponos. V novoletnem sporočilu iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej in iranski predsednik Hasan Rohani ljudi mirita, da bo Iran premagal izbruh koronavirusa. A to je že druga zgodba ...

Tadej Kirinčič bo danes iz domače dnevne sobe čas v Iranu zavrtel za nekaj več kot pol leta nazaj in pridružite se mu lahko kar iz kavča! 

Morda je Iran res država, ob omembi katere najprej pomislimo na koronavirus, pa mrke poglede verskih voditeljev, jedrsko orožje, nafto in zapostavljanje žensk. A Iran je toliko več od tega. Je dežela dobre hrane in čudovite narave, predvsem pa je dom izjemno prijaznih in gostoljubnih ljudi, ki popotnike pogosto radi sprejmejo pod svojo streho ali pa jim ponudijo hrano.

V Iran sta se s Samanto Gomboc odpravila z motorjem in nevede ravno v času enega največjih verskih praznikov, Muharrama. Ravno to jima je omogočilo edinstven vpogled v življenje Irancev ter pomen vere v družbi.

Prevozila sta dobršen del države, ki se sicer razteza na območju, ki je približno enako veliko kot razdalja od Aten do Amsterdama ter od ukrajinske meje do Pariza. Prečkala sta tako gorata območja severnega Irana, kot puščavsko notranjost države, ob tem pa večino noči prespala v domovih domačinov, ki popotnikom nudijo streho nad glavo in toplo posteljo.

Virtualno potopisno predavanje spremljajte danes, 20. marca 2020, ob 18. uri s prenosom v živo na Facebook profilu Kluba prekmurskih študentov

Se vidimo!

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice