Gasilci v krajevni skupnosti Kamnica in Bresternica - Gaj s staro gasilsko avtocisterno več ne bodo mogli dovažati pitne vode.

Prostovoljno gasilsko društvo Kamnica je pred približno enim mesecem sporočilo, da zaradi dotrajanosti vozila več ne bodo izvajali prevozov pitne vode z gasilsko avtocisterno Tam 170, letnik 1984, na območju krajevnih skupnosti Kamnica in Bresternica - Gaj.

»Mariborski vodovod je dolžen ljudem zagotoviti vodo, ena cisterna ne more biti problem,« se je za Mariborinfo odzval predsednik sveta Krajevne skupnosti Bresternica - Gaj Primož Hedl, ki je poudaril, da so bili z delom gasilcem iz Kamnice zelo zadovoljni.

Mestna občina Maribor je skladno z določili iz pogodbe o upravljanju z vodovodnim omrežjem v lasti mestne občine dolžna zagotavljati sredstva za izvajaje nemotene oskrbe občanov s pitno vodo. 

Mariborski vodovod pa je, kot upravljalec vodovodnega omrežja, dolžan v primerih, ko ni mogoča priključitev na vodovodno omrežje, poiskati in koordinirati preskrbo gospodinjstev s pitno vodo s prevozi izvajalcev, katerih prevozna sredstva ustrezajo vsem zakonskim zahtevam.

Če eni gasilci nimajo avtocisterne, bodo pa vozili drugi

Mariborski vodovod skrbi tudi za lokalne sisteme, ki niso povezani na javno vodovodno omrežje. »Ti lokalni sistemi imajo svojo vodo, vodno zajetje ali manjši vodni vir, ki zadošča oskrbi nekaj hiš, vikendov na tem sistemu,« pojasnjuje Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda.

V sušnih obdobjih, ko se v takšne sisteme ne steče dovolj vode, Mariborski vodovod pozove lokalna prostovoljna gasilska društva, da opravijo »komercialni« prevoz vode, katerega plačilo izvede Mariborski vodovod.

»Glede na dotrajanost cisterne v enem prostovoljnem gasilskem društvu ni bojazni, saj bodo prevoze vršila druga prostovoljna gasilska društva, ki imajo tehnično izpravna vozila. Prostovoljna gasilska društva pozivamo po potrebi,« še odgovarja Burnač. 

A srž problema ostaja ...

Po ocenah je na območju Mestne občine Maribor še vedno med 60 in 80 gospodinjstev, ki niso priključena na vodovodni sistem Mariborskega vodovoda.

Projekt Kozjak I, s katerim bodo preostalim gospodinjstvom na tem območju vendale omogočili dostop do pitne vode, je po novelaciji zaradi nove gradbene zakonodaje v fazi izvajanja postopkov za pridobitev gradbenega dovoljenja. 

Izvajajo se postopki za ureditev služnostnih razmerij na parcelah, po katerih je predvidena trasa izgradnje vodovodnega cevovoda in spremljajočih objektov, za Mariborinfo pojasnjuje Mestna občina Maribor.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice