Foto: Stanko Kozel
Po družbenih omrežjih se širijo številne objave in s tem informacije, kako bi naj izgledali letošnji obhodi kurentov. Vse dobro in prav, če v oči ne bi bodlo navodilo, da morajo kurenti pod masko nositi še zaščitno medicinsko masko.

Zaradi nesmiselnih pravil, ki na družbenih omrežjih dobivajo svoj zalet in se širijo z veliko hitrostjo, smo tudi sami preverili, koliko teže imajo omenjena navodila in ali ta sploh držijo.

Ena izmed objav, ki smo jo zasledili, tako govori, da so navodila vodje organizacijskega odbora takšna, da lahko »obhode kurenti izvajajo samo individualno, pri tem pa morajo kljub svoji maski nositi še zaščitno medicinsko masko«.

Pa navedbe res držijo? Za odgovore smo se obrnili na Branka Brumna, ki je že od leta 1995 direktor in vodja organizacijskega odbora Kurentovanja na Ptuju, kot tudi podpredsednik Federacije evropskih karnevalskih mest. 

Navodila policije za nošenje mask pod 'kapo'

Brumen pravi, da so se pred dvema tednoma vodje skupin kurentov v ptujski mestni hiši srečali s predstavnikom policije, ki jim je predal navodila za tradicionalne obhode kurentov.

»Jasno je bilo povedano, da je za kurente dovoljeno obhajanje samo individualno oziroma za člane istega gospodinjstva ali ožje družinske člane. To pomeni, da za skupine kurente ni dovoljeno, na primer, da bi 'ružli' po mestu',« poudarja Brumen.

Pri tem dodaja, da ima informacije, da se je prav danes ob polnoč zgodil tudi kurentov skok po različnih vaseh, vendar v omejenem številu in primerno z vsemi epidemiološkimi ukrepi.

»Verjamem tudi, da v bodoče večjih zbiranj in večjih prikazov v skladu s temi restrikcijami ne bo,« meni Brumen.

Na vprašanje, ali je bilo kurentom res naročeno, da morajo pod kapo oziroma njihovo masko nositi tudi kirurško zaščitno masko, Brumen pravi, da so takšno navodilo prejeli s strani policije.

»Jaz tega v skladu z odlokom ne vidim tako. Če gre za člane istega gospodinjstva, ožjih družinskih članov ali individualno na odprtem prostoru maska ni potrebna, zato ne razumem, zakaj bi jih kurenti morali imeti,« še poudarja Brumen.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

NEVEJO VEČ KAJ BI DELALI IN TEMU BO POČASI POTREBNO NAREDITI KONEC, ZLEPA ALI ZGRDA

Ragnar The King (nepreverjen)

Pa toti so fukjeni,....

Danvid (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ti več ni normalno.Ljudje pa kdaj se bomo skupaj zbrali in odnesti to smrdljivo vlado ven ? Pa to je hujše od s.koreje.Pa še nekaj z mirnimi protesti se ni še nikoli nič doseglo'.kako dolgo bomo še gledali to kar nam vse omejujejo.?otriki imajo uničeno že eno leto življenja.

Franc s Piramide (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Branko Brumen je še en korona bedak, ki mu pamet pri uhah ven gleda in misli, da ne rabi spoštovat navodil policije. Bo pač plačal kazen. Pa še bedasto flancanje, da bodo kurenti plesali v krogu svoje družine, kjer ne rabijo mask.

Zikollino (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pol Evrope je prepovedalo uporabo cepiva AstraZeneca za starejše od 65 let ... v Švici zanj sploh še niso izdali dovoljenja! Zakaj tega ni v SLO medijih?

Dasa2021 (nepreverjen)

Vedno vecji NACIZEM nad ljudmi.Novinare in TV so naj več zasluzni zato sranje kaj se dogaja.Vsak teden nekje drugje v EU.normalno vse.Prides nazaj v ljubo SLO.Pa NOR Hauss..na vsakem vogali,.

stari dobri časi (nepreverjen)

....obvezno nošenje maske pod masko in dvojnega kondoma .

Starejše novice