Trgovinska zbornica Slovenije Zdravku Počivalšku, ministru za gospodarstvo, predstavlja argumente za odprtje neživilskih prodajaln v epidemiološko ugodnih regijah.

Trgovine z neživili so bile od marca 2020 do danes zaprte več kot šest mesecev, kar trgovcem povzroča številne skrbi. Trgovinska zbornica Slovenije opozarja, da so številni trgovci, predvsem malih in srednjih podjetij, na robu preživetja, vse rezerve so jim pošle, zaposlenim pa kmalu ne bodo mogli več izplačati nadomestil plač.

Obračajo se na ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in naprošajo, da jim predstavi strokovne argumente, saj trenutnih ukrepov ne razumejo, ker so za vse regije enaki, ne glede na različne epidemiološke slike.

Slovenska trgovina na predzadnjem mestu

V Sloveniji je upad prihodkov od prodaje v trgovini na drobno v novembru 2020, glede na enako primerjalno obdobje v letu 2019, znašal 15,3 odstotkov, v Evropski uniji pa le dva odstotka, kar nas uvršča na predzadnje mesto, po podatkih Eurostata pa je slovenska trgovina med najbolj prizadetimi na ravni Evropske unije.

Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice Slovenija, opozarja, da je odprtje neživilskih prodajaln ključno za preživetje večine trgovcev. Zagotavlja, da je trgovina ves čas epidemije redno izvajala vse zaščitne ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje in tudi v drugih državah Evropske unije ne predstavlja tvegane dejavnosti, poleg tega pa je v načrtih sproščanja uvrščena višje na prioritetni listi kot v naši državi. 

Pričakujejo spremembe

Trgovinska zbornica Slovenije opozarja na konkretne gospodarske posledice, trgovci pa v PKP9 pričakujejo spremembo formule za pokrivanje fiksnih stroškov in nove ukrepe za pokrivanje izgubljenega prihodka najbolj prizadetih trgovskih podjetij, podobno kot imajo urejeno v sosednji Avstriji, kjer se z naslednjim tednom odpirajo že nekatere prodajalne.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice