Vir: Občina Radenci
Pred nekaj tedni je Štajerska dobila svojo prvo vinsko fontano, kot kaže, se ji bo v kratkem pridružila še ena. 

Vinsko fontano načrtujejo v občini Radenci, natančneje na Račkem Vrhu, kjer je občina letos kupila stavbo, ki je pod spomeniškim varstvom in pripadajoče zemljišče v skupni velikosti približno 1000 kvadratnih metrov. Na občini želijo nepremičnino spremeniti v sodobno turistično točko.

Na Račkem Vrhu stoji stara domačija, ki je bila zgrajena po letu 1800 in je pod spomeniškim varstvom, zraven so bili še popolnoma porušeni hlevi, ki pa jih je občina odstranila po dogovoru z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, je za Sobotainfo povedal župan občine Radenci Roman Leljak. Na občini so nato naredili idejno zasnovo projekta, ki bi ga umestili v ta prostor. 

Samopostrežna vinska fontana

Že prihodnje leto naj bi tako na Račkem Vrhu zaživela vinska fontana, kjer bodo lahko obiskovalci degustirali in kupili vina okoliških vinarjev.

»Na voljo bodo večinoma vina iz okoliških goric, Janževega in Kapelskega Vrha ter tudi Radgonskih goric. Namen pa ni samo predstavitev vin, ampak da predstavimo to okolje, Kapelski Vrh, v celoti kot razgledne točke. Želimo omogočiti domačinom, da se priključijo in prodajajo domače izdelke, tam imamo veliko čebelarjev, proizvajalcev suhe salame in veliko drugih. Naša želja je, da bodo vsi del te turistične točke,« razlaga Leljak. 

Zanimivo je, da naj bi vinska fontana delovala na samopostrežni in samoplačniški način.

»Le za čiščenje bo potreben kader, kar pa bomo uredili v okvirju režijskega obrata občine Radenci,« še dodaja Leljak.

Prvih pet let naj bi po besedah Leljaka turistična točka bile brez vstopnine, plačati bo treba le vino iz vinske fontane, posebej pa bo postavljena tudi mineralna voda Radenska. 

Parkirišče za avtodome

Domačija, ki jo je kupila radenska občina stoji nad 300 metri nadmorske višine, kar po besedah Leljaka v tem prostoru pomeni veliko, saj se z Račkega Vrha med drugim vidi tudi razgledni stolp Vinarium.

»Mi imamo tukaj dejansko naravni stolp,« pravi Leljak in dodaja, »uredili bomo tudi postajališče za najmanj štiri avtodome, parkiranje pa bo možno tudi za avtobuse.«

Investicija v višini 120 tisoč evrov

Postajališče in vinska fontana naj bi luč sveta ugledala že prvega septembra naslednje leto, govora je o investiciji v višini 120 tisoč evrov, ki pa bo pokrita z evropskimi sredstvi, če ne v celoti, pa najmanj v višini 80 odstotkov, je še za Sobotainfo še razkril Leljak.

V bistvu bo šlo za večnamenski piknik prostor, ki ga bodo lahko koristili vsi, tako ponudniki turističnih kapacitet v Radencih, občani in turisti. Prostor bo po besedah Leljaka opremljen tudi z brezplačnim internetom.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Vina si po bontonu ne smeš točiti sam, glede kulture uživanja vina je ravno nasprotje tega, kar uživanje vina je.

Starejše novice