Foto: Mestna občina Ptuj, S. K. L.
Na območju Ptuja se je sprožilo osem plazov, posredovalo je 160 gasilcev, kako pa je z večjo materialno škodo?

Večdnevni nalivi so povzročili hudo škodo. Dež je, na vso srečo, začel pojenjati, a škoda je povzročena. Na območju Haloz in Slovenskih Goric se je le maja sprožilo čez 500 plazov, v le šestih občinah Spodnjega Podravja je škoda skupno že desetmilijonska.

Sanacije plazov bodo močno obremenile občinske proračune, zato je Združenje občin Slovenije, pristojne že pozvalo k razmisleku o spremembi zakonodaje s področja nevarnih nesreč. 

Pozvali so k spremembi področje zakonodaje, ki bo občinam olajšala dostop do pomoči države, ter k vzpostavitvi sistema, s katerim bi lahko pomoč zagotovili tudi za odpravo lokalnih ali regijskih nesreč. 

Osem plazov, 160 gasilcev, 30 objektov 

In kakšna je ocena stanja na Ptuju? Na območju ptujske občine se je sprožilo osem zemeljskih plazov. 

Tako so plazove zabeležili na Vičavi, pod Ptujskim gradom, dva v Kicarju, na Sovretovi poti, v Grajenščaku, Spodnjem Velovleku, Krčevini pri Vurbergu. 

V večjem obsegu sta poplavljala potoka Grajena in Rogoznica, nekatere ceste, kot na primer podvoz pri Čarmanovi, podvoz na Zagrebški, cesta skozi Grajeno, so bile popolnoma neprevozne. 

Poškodovanih je bilo približno trideset objektov zasebne in javne infrastrukture, deroča voda je poškodovala tudi ceste in brežine. Prebivalci so bili vsi na varnem. 

Posredovali so ptujski in hajdinski gasilci, delavci Javnih služb Ptuj so sodelovali pri oceni stanja na terenu in hitri odpravi posledic. Za vse občane so zagotovili pesek in oprema za polnjenje protipoplavnih vreč - te je bilo mogoče prevzeti pri ptujskem gasilskem domu. 

»Po do sedaj zbranih informacijah večje materialne škode v Mestni občini Ptuj k sreči ni bilo. Sledi podrobna analiza stanja na terenu in okvirna ocena škode in možnosti preprečevanja ter izvedbe zaščitnih ravnanj glede podobnih pojavov v prihodnosti,« so še izpostavili na ptujski občini. 

Starejše novice