Nadškofijska karitas Maribor šesto leto pomaga ljudem s hrano, ki jo prevzame v 30 trgovinah po Mariboru. Lani so razdelili 472 ton hrane, letos pa 193, je na novinarski konferenci povedal predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček.

Predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček razlaga, da tedensko prejme pomoč v tej obliki več kot 800 ljudi. Vsaj deset družin pa je trenutno na čakalni listi.

Lani je bilo v program skupno vključenih 291 družin in posameznikov, to je 864 oseb, ki so vsaj enkrat tedensko prejele pomoč v obliki hrane. Večina prejemnikov je sicer vključenih enkrat tedensko. Dnevno pa Karitas prejme do 1000 kilogramov živil na dan. 

»To nam omogoča, da vsakodnevno vključimo do 35 družin ali okrog 100 posameznikov, prejemnikov donirane hrane dnevno,« je povedal Maček. Po njegovih besedah so potrebe ljudi očitno še večje, saj imajo čakalno listo družin, ki so prosile za hrano.»Na njej je trenutno vsaj 10 družin,« je dodal.

Nadškofijska karitas Maribor nudi tudi psihosocialno pomoč

Stroški izvajanja programa razdeljevanja hrane so bili lani več kot 110.000 evrov in se nanašajo na stroške dela ter stroške elektrike, ogrevanja, hlajenja ter goriva. Ocenjena vrednost prejete in razdeljene donirane hrane lani pa je 1.893.724 evrov.

»Opažamo, da je veliko rednih, novih ali prosilcev za pomoč, ki so se pri nas ponovno oglasili po dveh ali več letih. Poleg materialne potrebujejo tudi psihosocialno pomoč. V zadnjem letu se pojavlja tudi veliko novih prošenj za pomoč, vse so posledica stisk zaradi visokih cen življenjskih stroškov ali pa razpada družin ali težav v odnosih,« je dodal Maček. 

Drugače je letos v okviru sprejemno informacijske in svetovalne pisarne Nadškofijske karitas Maribor prejelo pomoč 2179 oseb. Prejeli so hrano, higienske potrebščine, oblačila, pomoč v obliki informiranja, svetovanja ali drugih oblik psihosocialne pomoči.

Začeli z zbiranjem šolskih potrebščin in denarja za šolarje

Maček je povedal, da je Nadškofijska karitas Maribor projekt, v katerem prevzamejo hrano in jo razdelijo med pomoči potrebne in so ga poimenovali Donirana hrana, prevzela na pobudo Lions kluba Zarja iz Maribora leta 2017 ter da odlično sodelujejo z vsemi tremi mariborskimi Lions klubi. Ti so mariborski Karitas danes tudi donirali 4500 evrov.

Nadškofijska karitas Maribor pa sodeluje tudi v ukrepu Evropske unije, ki v njihovo centralno skladišče pošilja hrano. V okviru tega so letos prejeli skupno 168 ton hrane. Gre za različne artikle, moko, testenine, riž, mleko, olje, fižol, marmelado. To bodo razdeljevali julija in avgusta.

Nadškofijska karitas Maribor pa je ponovno začela tudi zbiranje šolskih potrebščin in denarja za otroke pred vstopom v novo šolsko leto. Lani so v tej akciji pomagali 1937 otrokom iz 717 družin in razdelili več kot 12.000 šolskih potrebščin. Skupna vrednost pomoči lani je bila 47.000 evrov.

Komentarji (4)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Pa še večja Bo, ker so ljudje zabiti idioti.

Xy1962 (ni preverjeno)

Vse več je ta temnih in delomrznežev v Mb,posledično pa vse večji naval na socialo. Delat naj gredo.

Veliki bog (ni preverjeno)

po mariboru se siri beda revscina in balkanizem-arsenov-ič!!!!!!!

Samo Strah (ni preverjeno)

Pa preverite komu date te stvari.
Poznam enega klošara ki se skriva za NK Maribor, prasec hodi na vsako tekmo pa nas ogroža, bom jaz njega zrihtal pa tista dva kolega kaj jih ima, to bo pokalo, sem ga že pa očitno ne dovolj, zdaj se naj kurba pripravi!

Starejše novice