Foto: Žan Osim
Nova brv v Mariboru, ki povezuje Lent in Tabor, je že odprta za javnost. In čeprav je od same novice, da se bo na tem mestu gradila pot čez Dravo, projekt spremljala glasna kritika, jo za zdaj prebivalci dokaj redno uporabljajo.

Najglasnejši kritiki nove brvi so poudarjali, da so s projektom zmanjšali obseg plovnosti za ladjo Dravska vila, ta zdaj pod brv ne more zapeljati. Očitki so leteli na dejstvo, da je preblizu Glavnega mostu in zato slabo funkcionalna, nekateri poudarjajo, da je bila predraga. 

Izgradnja je stala dobrih 4,2 milijona evrov, 85 odstotkov celotnega financiranja je bilo črpanega iz evropskega denarja.

»Brv stoji,« je povedal Vladimir Šega iz Levice: »Za 'jamranje' je bil čas dve leti nazaj. Vprašanje je, ali je ta investicija upravičena, čeprav so evropska sredstva, ampak vseeno dober milijonček smo mi sami dali.« 

Dodaja, da se mu nova brv zdi po videzu zelo lepa: »Verjetno bo celo praktična, me pa moti, da kvari veduto starega železnega mostu.«

Občina: Tega denarja ni bilo mogoče porabiti za druge projekte

Na drugi strani vodstvo občine poudarja, da je to projekt iz leta 2010, ki je bil izveden šele sedaj. Počrpana sredstva je bilo po podžupanovih besedah treba vložiti v ta projekt.

»Tega denarja ne bi mogli počrpati z drugimi projekti,« razlaga mariborski podžupan Samo Peter Medved: »Mi smo dejansko izkoristili finančna sredstva, ki so bila na razpolago, da smo to zagotovili. Nam je zelo žal, da ni bilo v času drugih mandatov to zgrajeno.«

Med Mariborčani in Mariborčankami deljena mnenja

Ustavili smo tudi nekaj mimoidočih, ki so po večini pozitivno pozdravili novo pridobitev. »Bo v redu predvsem za sprehajalce sploh, ker se bo tak lep sprehajalni krog dalo narediti,« je dejal mimoidoči, pa drugi: »Vsa čast gospodu Arsenoviču, še štiri leta bo imel moj glas.«

Prav tako so poudarili, da imajo zdaj krajšo pot do tržnice, poenostavljena je pot do šole. 

Drugi so medtem opozorili na napake. »Mislim da ni na pravem mestu,« je dejal mimoidoči. »Če je že, potem naj bo. Ampak popolnoma brez veze, ker imamo zgoraj en most.« 

»Zdi se mi res, da je mogoče malo preblizu starega mostu, ker je tam tudi možnost čez iti,« nam je še povedal mimoidoči.

Višina brvi enaka višini Studenške brvi

Brv bo tudi del kolesarske poti iz Pobrežja v središče mesta, podžupan je opozoril, da bo projekt povezal oba bregova Drave: »Prepričan sem, da bo nova brv prispevala k temu, da se bo revitaliziralo Taborsko nabrežje, na katerega pogled s strani Lenta ni preveč lep in sem prepričan, da gre za eno od najbolj atraktivnih lokacij.«

Na očitke, da plovnost pod brvjo ne bo mogoča, pa je odgovoril, da je višina brvi enaka višini Studenške brvi – se pravi tri metre in 60 centimetrov: »Smatramo, da je plovba možna in bi tudi radi v bodoče vzpostavili linijo javnega prometa na reki Dravi, načrtujemo v prihodnjih letih.«

Brv je dobila tudi uradno ime - Splavarska brv - župan Arsenović jo je označil kot »novo instagramabilno točko« mesta in čeprav je odprta in prehodna, uradne otvoritve še ni bilo. Ta je načrtovana za jesen.

Komentarji (38)

Zvegla (ni preverjeno)

že zdaj je les od sonca zguljen in posivel. to bo ali skoz grdo ali pa terjalo stalne obnove. slaba rešitev že pri načrtovanju. Pri vsem tem pa je v MOM neskončno drugih težav, ki ljudem zelo grenijo življenje. Tile pa grejo postavit most zraven mosta.

Urška zabuhla (ni preverjeno)

ta brv je obično sranje

In reply to by Zvegla (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

kaj obično
ta brv je veliko sranje

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

AnicaKlm (ni preverjeno)

Meni se zdi super ta brv, lepo dopolni podobo Lenta. Itak pa se razni “fuzbal folk” cez vse pritozuje…

viola (ni preverjeno)

Glupo ko kurac te je fuzbal folk naredo.

In reply to by AnicaKlm (ni preverjeno)

rever-89 (ni preverjeno)

ti imaš res pravi nivo viole

In reply to by viola (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Vse kritike so upravičene! To je ena večjih bedarij v Mariboru. Kaj res moramo za vsako ceno nekaj graditi, ko pa je totalno nesmiselno? Most pod mostom je nora odločitev! Leseni most je že sedaj zbledel posledično pa bo vzdrževanje drago! Vzdrževanja pa eu ne bo plačeval! Kako se bo ta most po zimi sploh plužil?
Da gre takšna neumnost skozi pri glasovanju je pa res ABSURD!

DENIS1234 (ni preverjeno)

Ma bilo kaj se naredi je bolje, kot da se denar pokrade. Pa tudi če se pokrade nekaj, se kljub temu nekaj naredi.
Kaj se je naredilo (obnovilo) v Mariboru od 1994 (Križman, Sovič, Kangler, Fištravec) razen betonskih korit za rože?
En k...c......

viola (ni preverjeno)

Omenjeni so naredili najmanj škode Mariboru.

In reply to by DENIS1234 (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Da, navedeni so storili najmanj, oz. nič! Kateri je že prodal parcelo na kateri stoji europark, ki je uničil trgovce naokoli in v centru mesta?

In reply to by viola (ni preverjeno)

viola (ni preverjeno)

Kaj pa je kaj slabega z Euro parkom. Pol Maribora tam parkira zastojn a v mrtvem centru se vse plača. Če ne znaš privabiti gostov oziroma strank pač vse propada.

In reply to by pohorskisvizec

janban

Lahko samo čestitamo Arsenoviču. Do sedaj Maribor tako sposobnega župana še ni imel. Nesposobneži pa normalno, bi ga najraje raztrgali.

Čliček (ni preverjeno)

Ej, k optiku moraš, pod nujno! Gradi se res, ampak meščani od tega nimamo nič, razen da denarja zmanjka za bolj nujne zadeve. po drugi strani pa kakovost življenja v mestu drastično pada, povrhu pa se še draži. Od vseh teh gradenj bodo imeli nekaj le turisti in gostinci, vsi ostali pa prav nič. Prometno je Maribor z zaprtjem Koroške in brez druge alternative degradiral. Prispevek za varstvo za starejše za občane je v Mariboru višji kot marsikje drugod. Mestne storitve se dražijo iz leta v leto, za vodo zdevamo celo premoženje, potem pa MOM še dodatno financira popravila vodovoda iz proračuna. Trava ni pokešena še zdaj ne, čaka od meseca maja. Avtobusni promet je kot iz leta 1985. Meščani moramo v lastnem mestu mastno plačevati za parkiranje ali pa hoditi peš. Ceste so obupne, slabše kot na podeželju. Mesto nima nobenega primernega bazena. Šport in kultura sza popolnoma okleščena. Starejši so prepuščeni samim sebi in razčlovečenemu CPD. Ampak se pa gradi.

In reply to by janban

progressive236 (ni preverjeno)

Se podpišem pod to. Na veliko se zabija žeblje v krsto MB. Samo da so porihtane dnevne sobe in da špricajo fontane.

In reply to by Čliček (ni preverjeno)

Rola (ni preverjeno)

janban BOŠ MORAL DATI PIJAČO NA STRAN.

In reply to by janban

kar_nekdo (ni preverjeno)

Sicer ne vem v kaki povezavi si z njim, ampak tako lahko govori samo nekdo, ki ima posredno korist za tako pisanje. Nekdo, ki pa ve kako "deluje" župan, pa ti lahko samo reče, da si očitno tudi ti pokvarjen in koristoljuben...

In reply to by janban

Kr ena108 (ni preverjeno)

To lahko napiše samo nekdo, ki je povezna z županom.
Jaz mu lahko pljunem v obraz, ker je najbolj nesposoben župan.

In reply to by janban

Dejkan (ni preverjeno)

Če bi želeli zgornji most povezat z nabrežjem, bi morali omogočiti lažjo in enostavnejšo pot do nabrežja in stvar bi bila rešena. Na enem in druge koncu mosta bi naredili lična panoramska dvigala, ki bi pešce, kolesarje, invalide, mamice z vozički itd spustili do nabrežja oziroma dvignili na gonji most. Stvar rešena.

Zdaj pa imamo brv, ki ima isti problem kot most. Kako se vzpeti ali spustiti do nabrežja? Na dsenem bregu po tisti neurejeni strmi poti, ki je pozimi neprehodna, na levi strani pa po strmih stopnicah ob Veliki kavarni. Noben kolesar, invalid, mamica z vozičkom ne more tu gor. S to brvjo nismo nabrežja nič bolje povezali kot prej.

Mišo (ni preverjeno)

Ma, podoben most je v Ljubljani, a tam se zlije z okolico.
Sam živim v Ljubljani in Mariboru, a v Mariboru, ki je lepo mesto, pogrešam dogajanje na reki Dravi. Zadnji čas je, da se v tej smeri kaj naredi. Pa tudi, da se uredijo lokalne avtobusne linije POVSOD v Mariboru, ker na ta način bodo vsi prebivalci Maribora, enakovredni, ne pa da morajo nekateri do prve avtobusne postaje hoditi 1 km.

Botox (ni preverjeno)

Dogajanja na Dravi bo še manj, ko so še tisto malo tiste plovnosti po reki zablokirali s to brfjo. Veleumi je*eni

In reply to by Mišo (ni preverjeno)

kar_nekdo (ni preverjeno)

Sedanjemu županu NI v interesu, da bi se še je drugje kaj dogajalo kot pa v "njegovem centru"... Zkaj misliš, daje "razturil" Lent, Poštno hoče zradirat in vse ven vrečt.. Zakaj? Ker je požrešen in misli, da je mesto njegovo!
Ta brv pa se je naredila samo za lažji dostop do bivšega Orienta, ki je sedaj v lasti njegovega brata in se bo kmalu odprla...
Jaz NIKOLI ne bom prečkal te brvi.

In reply to by Mišo (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Štajercem se je zmešalo poleg rednega mosta narediti brv in to samo zato, ker je bilo potrebno denar porabiti. Genijalci res.

mbc (ni preverjeno)

se pridružujem kritiki, saj je brv na tem mestu totalno nepotrebna. Prav tako je degradiran pogled na Glavni most.
Je pa z lesom obložena cela ploščad na kopališču MB otok, koliko bo stalo to vzdrževanje in ali bo čez par let kot naše ceste. Le kdo ima v familiji mizarja-tesarja, da po novem vse oblagajo z lesom.

Brvić (ni preverjeno)

Beton, les, kocke in kvadri. To je najnovejši oblikovalski trend v MB. Za kozlat v glavnem.

In reply to by mbc (ni preverjeno)

gost377383 (ni preverjeno)

tam 4mil za jebeni most, tabor pa cist zapuscen

kar_nekdo (ni preverjeno)

Pa ne samo Tabor... Tudi Pobrežje, Tezno... Vse propada in razpada, ampak važno je, da je "njegov Center" lep...

In reply to by gost377383 (ni preverjeno)

Kr ena108 (ni preverjeno)

Se strinjam. Važno da je njegova rit olepšana.

In reply to by kar_nekdo (ni preverjeno)

Kr ena108 (ni preverjeno)

Dokler bo Arsenovič župan bo samo center pomemben in njegova rit.
Ostali deli Maribora pa ko jih j...e. Bivši župan (pred totim kretenom) pa kosi travo. Sramota.

In reply to by gost377383 (ni preverjeno)

Kr ena108 (ni preverjeno)

Mislim da je to čist brezveze, saj 2m naprej pa je stari most. Zapravljanje nepotrebnega denarja.
Zdaj pa se občina koplje v dolgovih in kaj naredi Arsenovič draža vse druge stvari. Največji idiot od županov v Maribor.
Samo da svojo rit polepša.

kar_nekdo (ni preverjeno)

Občina je v taki "buli", da je zmanjkalo 1.000.000 € za OFEM. In kaj naredi občina (beri_ Arsenovič)? Fehtat (zahtevat) gre denar v Javni holding.... Oz. s prstom pokazat v vsakega od njih: ti boš dal toliko, ti toliko itd... Sramota...

In reply to by Kr ena108 (ni preverjeno)

Stane33 (ni preverjeno)

Ogabno, degradirano mesto. Umazana in razpadajoča Ruška cesta, kot bi prišel v Romunijo leta 1975, razkopan in propadajoč Lent, praktično zapuščena in mrtva Gosposka ulica, itd., itd... Ampak glavno, da je špricer brv od ene čevapčirnice do (bodoče) druge- Orient, v lasti njegovega brata. Srbska posla. Imate kar si zaslužite, Toteki.

mirko45 (ni preverjeno)

daj žabar steraj se v svojo greznico od ljubljane

In reply to by Stane33 (ni preverjeno)

Leka (ni preverjeno)

Spomladi ko bodo jodlari odprli zapornice bodo lahko na brvi trenirali veslači .😁

Leka (ni preverjeno)

Mariborčani si ne zaslužijo boljšega župana saj niso enotni in se prodajo političnim strankam za golaž in pivo .

Boelhouwer (ni preverjeno)

Meni se dopade, vi pa se jočte samo, spremenili itak ne boste čisto nič :DDDDDD

gost377383 (ni preverjeno)

ka smo to volili za enega zupana... majko kako mi je zal.

Bo-bo (ni preverjeno)

Kje je resnica govorice da je g. župan lastnik zaprtega grila ob brvi na Taborsko strani.

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

WC PA NA ŠTRBUNK KOT V SRBIJI

Starejše novice