Športni objekti Maribor tudi letos poslujejo v rdečih številkah in z dolgovi. V pol leta so pridelali več kot 400 tisoč evrov izgube. S programom sanacije skušajo prilesti iz negativnih številk, vendar je situacijo še poslabšal koronavirus.

Športni objekti Maribor se že nekaj let soočajo z nezavidljivo finančno situacijo. Direktor Tadej Mežnar je predstavil polletno poročilo o poslovanju tega javnega zavoda, ki ga bodo mestni svetniki potrjevali na oktobrski seji.

Poročilo kaže, da so v času med 1. januarjem in 30. junijem letos poslovali z izgubo v višini 414 tisoč evrov. 

Mežnar ob tem poudarja, da so v omenjenem obdobju poplačali skupno 136 tisoč evrov dolga iz preteklih let do javnih podjetij in dobaviteljev energentov. 

Na poslovanje je pomembno vplivala epidemija

Mežnar dodaja, da je velik vpliv predstavljal koronavirus, zaradi katerega je bilo obratovanje športnih objektov letos močno okrnjeno. »Tri mesece smo imeli objekte dobesedno zaprte.«

Do zmanjšanja stroškov je prišlo zaradi zmanjšanja stroškov materiala, stroškov storitev in plač. Največji udarec za prihodke pa je pomenila manjša prodaja vstopnic. Samo na kopališču Pristan so imeli prihodke od prodaje vstopnic manjše za 51 tisoč evrov.

Težave že od ustanovitve

Športni objekti se s težavami spopadajo že vse od ustanovitve – od leta 2008, ko sta se združila Športni center Maribor in Dvorana Tabor. Tako so beležili že leta 2010 skoraj 125.000 evrov izgube.

Mestni svet je leta 2018 potrdil štiriletni sanacijski načrt, po katerem bi zavod na zeleno vejo splezal leta 2021. Toda finančno stanje se je leta 2019 še poslabšalo. Mežnarju so mestni svetniki naložili, da program dopolni z akcijskim načrtom trženja in možnostjo sanacije brez poroštva občine.

Letos je zagodel še koronavirus, zaradi katerega je bilo treba nekatere ukrepe iz sanacijskega načrta še zamakniti. 

»Smo v fazi nove reorganizacije in nižanja stroškov,« je povedal Mežnar in dodal: »Maksimalno se trudimo, da te stroške nižamo, kolikor se le da. Zaradi trenutne situacije je praktično nemogoče tržiti in privabljati dodatne vsebine na naše objekte.«

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Zamenjati nesposobnega direktorja ... in to takoj ...

božidar (nepreverjen)

to mi delaj haha

Starejše novice