Številni starostniki na Ptuju so ostali brez možnosti, da kljub starosti, oviranosti ali bolezni čim dlje ostanejo v domačem okolju. Sodobna oskrba starejših je ostala brez financiranja.

Ste že slišali za projekt Sodobna oskrba starejših? Gre za projekt Doma upokojencev Ptuj, projekt, ki starostnikom iz Ptuja in okolice omogoča na dostojen način preživeti starost doma. 

Populacija se stara, potrebe po oskrbi so, zakonodaja se je spremenila, a projekta kljub temu ne morejo več izvajati.

Ob koncu projekta pa morajo narediti protokol oziroma načrt, kako bodo starostnike usmerili naprej, drugam. A kam? Možnost bi bil center za socialno delo, a oni imajo polne roke dela. Starostnikov trenutno ne bi mogli prevzeti. 

Direktorica doma skušala nagovoriti župane Spodnjega Podravja 

Direktorica Doma upokojencev Ptuj Vesna Šiplič Horvat je priložnost enega izmed kolegijev spodnjepodravskih županov izkoristila za to, da jih nagovori, jim predstavi projekt in možnost sofinanciranja tega. 

Da bi lahko ekipa, ki pomaga starostnikom še naprej delovala, pa bi potrebovali okoli 155 do 160 tisoč evrov. 

Ta strošek bi se lahko razdelil med 16 občin Spodnjega Podravja, vsaka občina bi na letni ravni morala prispevati približno deset tisoč evrov. 

Pod črto. Projekt bi lahko dom nadaljeval v enakem obsegu, če bi se dogovoru sofinanciranja pridružile vse spodnjepodravske občine. Vsaka bi morala na letni ravni prispevati deset tisoč evrov. 

Na seji ob koncu nagovora direktorice župani debate niso nadaljevali. 

Takrat smo o pripravljenosti sofinanciranja občine povprašali tudi mi 

Marca letošnjega leta, ko se je projekt bližal koncu financiranja, smo občine Spodnjega Podravja povprašali o morebitni pripravljenosti sofinanciranja. 

Območje Spodnjega Podravja je iz šestnajstih občin. Sem spadajo občine Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Podlehnik, Mestna občina Ptuj, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Trnovska vas, Videm, Zavrč in Žetale.

Vse te občine smo vprašali, ali bi k projektu pristopile. 

Takrat je odgovorila le ena občina. To je Mestna občina Ptuj. Pojasnili so, da je projekt doprinesel veliko, a si želijo, da bi zadevo uredila država. Obširno pojasnilo ptujske občine lahko preberete na tej obarvani povezavi.

V domu so upali na podaljšanje projekta 

Šiplič Horvat je za Ptujinfo pojasnila, da so v domu upali na podaljšanje projekta s strani ministrstva za zdravje, saj so s terenskim delom pričeli komaj oktobra 2020, projekt pa se je začel že junija 2020. 

Prošnja za podaljšanje je bila zavrnjena vsem pilotnim okoljem. 

Tako so se - kot že omenjeno - obrnili tudi na župane Spodnjega Podravja, če bi oni želeli prevzeti financiranje. 

»Podpore z njihove strani ni bilo, saj so naše delo enačili z delom pomoči na domu centra za socialno delo in poudarjali, da občine že to sofinancirajo,« pojasni direktorica doma. 

Nekatere župane je pa zmotilo predvsem dejstvo, da so bili stroški preračunani na deset tisoč evrov na občino. Direktorica doma pojasni, da če bi do sofinanciranja prišlo, bi vsaka občina prispevala le za svoje občane - večje občine več, manjše pa manj, preračunano na število prebivalcev posamezne občine. 

Projekt se ne bo nadaljeval 

Zdaj je tako že jasno, da se projekt ne bo nadaljeval. Ta se bo zaključil s 30. junijem 2022 - na ta dan bodo uporabniki ostali brez storitev. 

»Celotni kolektiv je in še dela z velikim veseljem, zelo lepo smo se ujeli med sabo, z uporabniki in njihovimi neformalnimi oskrbovalci. Velika večina zaposlenih si je želela z delom nadaljevati. Uporabniki so bili z nami zelo zadovoljni in jih je vsak odhod naših zaposlenih prizadene in s težavo sprejmejo, da se bo projekt res zaključil,« pove direktorica doma. 

Pojasnila je tudi, da se z zaključkom projekta zaključijo tudi vse te dejavnosti. To pomeni, da so uporabniki do zaključka storitve prejemali brezplačno, ko se projekt zaključi, pa ne bo teh storitev mogoče dobivati niti samoplačniško

Kaj bo z zaposlenimi? 

Na projektu je bilo skupno zaposlenih 26 sodelavcev. Že dlje časa, se je domnevalo, da projekt ne bo podaljšan, zato si jih je nekaj od teh že našlo druge službe. 

Direktorica je dejala, da so proti koncu delovali z okrnjeno ekipo. Večino od preostalih sodelavcev na projektu pa bo zaposlil Dom upokojencev Ptuj. 

Grenak priokus ob koncu projekta  

Po besedah Šiplič Horvat so se zelo trudili, da bi bil projekt Sodobne oskrbe starejših podaljšan: »Občine tega niso prepoznale, da bi namenile del virov, ki bi bil za ljudi zelo dragocen. Najbolj žalostni smo, da bodo naši uporabniki sedaj brez vsega, ker vemo, koliko smo jim potrebni in v kakšnih težkih razmerah nekateri živijo.« 

Menijo, da je v našem okolju še veliko starostnikov, ki potrebuje tovrstne projekte, zato dodajajo, da kljub temu, da je projekt zaključen, pa njihovo delo še ni. 

V času trajanja projekta so pomagali kar 226 uporabnikom in svojcem, saj so jim v dom prinesli veselje, optimizem, srečo, zadovoljstvo, nasmeh, strokovno znanje s katerim bodo lažje premagovali vsakodnevne težave.

Še enkrat smo se obrnili na vse občine Spodnjega Podravja 

Po ponovnem pozivu, naj občine pojasnijo, zakaj se za financiranje niso odločile, je Anton Butolen, župan občine Žetale, pojasnil, da sta bila iz žetalske občine v projekt vključena dva občana, iz ptujske pa 69.

Zato je po njegovih besedah nesmiselno, da bi vsaka občina plačevala enako. 

»Občina ima obveznosti do svojih občanov in nima nobene zakonite osnove, da financira oskrbo občanov drugih občin. Izvajalec naj stroške razdeli na število oskrbovancev in pomnoži s številom oskrbovancev posamezne občine. Izračune naj opravlja mesečno.

Občina Žetale je pod takšnimi pogoji pripravljena plačati oskrbo za svoje občane ne glede, koliko jih bo vključenih,« je bil jasen žetalski župan. 

Iz občine Zavrč so sporočili, da v projekt ni bil vključen noben uporabnik.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
avokado (nepreverjen)

Kako sebično, starostniki živijo sami v nepremičnini vredni 200.000€ pa ob tem pričakujejo, da bodo negovalke in bolnicarke hodile delat k njim zastonj, Občina bo plačala pa zgolj potne stroške iz donacij delovnih ljudi. Noro !

BOZIDAR (nepreverjen)

NORI NA POLI

Starejše novice