Stanovalci bloka, pred katerim domuje brezdomec Emil Špindler, poročajo o drugi plati zgodbe.

V začetku junija smo pisali o Emilu Špindlerju, ki je ostal brez stanovanja in se utaboril pred stavbo Centra za socialno delo Maribor, s čimer je izpostavil svojo stanovanjsko problematiko, saj je po deložaciji ostal brez doma.

Mariborčan je za Mariborinfo pojasnil, da je bil zaradi 25.000 evrov velikega dolga dve leti v zaporu, nato pa je izgubil še stanovanje. Začel je najemati posamezne sobe, zatem pa se potikati celo po gozdovih in zapuščenih poslovnih prostorih.

Pri tem sta si žogo pri iskanju rešitve podajala Center za socialno delo Maribor in Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor. Direktorica mariborskega centra za socialno delo Marjana Bravc je za Mariborinfo takoj poudarila, da Špindlerju ni treba spati pod milim nebom in ima vedno zagotovljeno posteljo v zavetišču za brezdomce. 

»Glede na specifičnost prosilca in njegove osebnostne lastnosti je Center za socialno delo Maribor prosil za dodelitev samostojne začasne bivalne enote, saj bi lahko bil prosilec v sobivanju konflikten,« pa so pojasnili na Javnem medobčinskem stanovanjskem skladu Maribor. »Iz dodatnega mnenja še vedno izhaja, da prosilec sobivanja zavrača oziroma je zanj nesprejemljivo,« razkrivajo.

Stanovalci: Povsod urinira, kaže spolni ud in nadleguje stanovalke 

Kmalu bo minilo dva meseca, odkar se je Špindler naselil pod nadstrešnico enega od stanovalcev. Zato so se sedaj oglasili tudi lastniki tamkajšnjega zemljišča, ki imajo »zaradi njega velike težave« in želijo »predstaviti še drugo plat te zgodbe«.

Na prvi točki stanovalce že zmoti dejstvo, da biva »v neposredni bližini stanovanjskega bloka brez njihovega dovoljenja«. A ko ga na to začeli opozarjati in pozivati k preselitvi, jim je »začel groziti in se posmehovati«, ker pa so »iz medijev izvedeli, da je bivši kaznjenec in konfliktna oseba«, se sedaj počutijo »ogrožene in upravičeno prestrašene«.

Špindlerju očitajo tudi nekontrolirano uriniranje (»najpogosteje ob naši češnji«), pri čemer mimoidočim stanovalkam »tudi razkazuje svoj spolni organ in jih nadleguje«. Nekatere stanovalce, ki prihajajo iz držav bivše Jugoslavije, naganja nazaj v njihove prvotne države in poudarja, da se bo on naselil v njihova stanovanja.

Pri tem izpostavljajo poslabšano kvaliteto njihovega življenja: v zabojnik, ki stoji v bližini njegovega šotora, ne upajo več odlagati smeti, se prosto in brezskrbno sprehajati po zemljišču ter uporabljati nadstreške za avtomobile, saj jih je zavzel brezdomec.

»Policija pravi, da ne morejo ničesar narediti; edina pot je tožba za motenje posesti in potem še predlog za izvršitev, kar pa pomeni za stanovalce finančen strošek, ki ga ne bomo nikoli dobili povrnjenega, in dolgotrajen postopek. Torej bo ta oseba še dolgo tu, mi pa se bomo ves čas počutili ogroženi in prestrašene,« pišejo v svojem pismu tamkajšnji stanovalci. 

A to še ni vse, kar jih je zmotilo. K Špindlerju naj bi prihajale tudi druge osebe, s katerimi – velikokrat tudi pozno v noč – popiva. »Kar seveda moti naš spanec, saj moramo za razliko od kršitelja(ev) zgodaj zjutraj vstati in iti v službo.«

S šotori sta se pridružili še dve osebi

Pred nekaj dnevi pa sta se mu pridružili še dve osebi, ki sta si prav tako postavili šotor – delno na njihovem zemljišču, delno pa na zemljišču Centra za socialno delo. 

»Sprašujemo vas, kako je mogoče, da bivši kaznjenec nesankcionirano ustrahuje stanovalce, brez dovoljenja biva na privatnem zemljišču in da mu pri tem nihče nič ne more (državne institucije ne ukrepajo in zakaj ne)?« se še za konec sprašujejo stanovalci Zagrebške ceste 74.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Gnila država.Za kozlat.

Yolbe (nepreverjen)

Vsi ki smo služili v JNA vemo kaj je to "čebovanje"......

Navijac (nepreverjen)

Komedija

Mmmm (nepreverjen)

Saj imajo kakšno kamrico za bencin... KRES naredit pa bo mir...

Sendvić in šal (nepreverjen)

Stari klošar vas jebe v glavo, ker ste pizde.

Starejše novice