Sagi okoli Srednje šole za oblikovanje Maribor, kjer so odpustili že tri zaposlene, ni videti konca.

Zdaj je olje na ogenj s pismom, ki naj bi bilo povzeto sestanku sveta staršev, prilil še predsednik predstavnikov sveta staršev Dimitrije Stopar, ki je težavo vidi v medijskem poročanju in delu Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ne pa v potezah ravnateljice.

»Ravnateljico, gospo Nadjo Jager Popovič prosimo, naj vztraja pri dobrem delu in se ne da zavajati. Najpomembneje je, da so v šoli zadovoljni dijaki, ker bi morali biti šola, delavci, ministrstvo in sindikat namenjeni njim, mediji pa naj raje poročajo o dejanskih nepravilnostih,« je med drugim zapisal.

Pismo objavljamo v celoti.

Odprto pismo medijem v znak podpore vodstvu SŠOM

»Starši dijakov in dijakinj SŠOM ugotavljamo, da vodenje šole presega pričakovanja in želje tako nas, kot, kar je najpomembneje, naših otrok.

Zaradi pristranskosti poročanja večine medijev, z izjemo RTV Slovenija in BK TV, v zadevi sporov vodstva z odstavljenimi delavci smo ogorčeni in naprošamo, da se o teh zadevah poroča profesionalno, z distanciranjem od populističnih nagibanj k domnevnim žrtvam, saj se te zadeve rešujejo po pravni poti in ne po medijskih kanalih.

Zaradi domnevnih nepravilnosti je v zadnjem času povečano število inšpekcijskih nadzorov, ki pa teh ne ugotavljajo. Skrbi nas, da zaradi pritiskov medijev in neprestanega ubadanja z nepotrebnim odgovarjanjem, vodstvo šole ne bo imelo dovolj časa, posvetiti se temu, za kar je navsezadnje namenjeno, vodenju šole.

Na zadnjem sestanku smo ravnateljico prosili za poročilo o delu, ki nam ga je, kot vsako leto, posredovala. Z veseljem ugotavljamo, da delo šole poteka nespremenjeno, kar si želimo še v bodoče.

Starši in dijaki smo tudi več kot zadovoljni z delom učiteljev in ostalih delavcev šole, kar je tudi pokazala zadnja anketa o zadovoljstvu. Velika večina učiteljev delo opravlja odlično, kar pa je konec koncev posledica odgovornosti, strokovnosti in angažiranosti tako njih samih kot vodstva šole.

Ugotavljamo, da se Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije prekomerno vpleta v vodenje šole in ravna neprimerno, glede na to, čemu je v osnovi namenjen. Na njihovi spletni strani namreč piše o neprimernosti vodenja SŠOM, navkljub vsem nasprotnim dokazom. 

O neprimernosti delovanja sindikata se v medijih ne poroča, zato nas zanima, če je tako zaradi tega, ker do zdaj o tem niso bili obveščeni, ali ker je o tem, kljub večjemu senzacionalizmu, preveč nevarno poročati. 

Ravnateljico, gospo Nadjo Jager Popovič prosimo, naj vztraja pri dobrem delu in se ne da zavajati. Najpomembneje je, da so v šoli zadovoljni dijaki, ker bi morali biti šola, delavci, ministrstvo in sindikat namenjeni njim, mediji pa naj raje poročajo o dejanskih nepravilnostih.«

predsednik predstavnikov sveta staršev Dimitrije Stopar

Spomnimo. Na Srednji šoli za oblikovanje v Mariboru so v začetku januarja ostali še brez tretje zaposlene, ko je ravnateljica Nadja Jager Popović preko detektiva dala izredno odpoved Cvetki Hojnik.

Ravnateljica in sedaj odpuščena učiteljica sta se sestali pred božičnimi prazniki, takrat se je pred šolo zbralo tudi okoli 50 dijakov, učiteljev, profesorjev in drugih zagovornikov delavskih pravic, ki so protestirali v bran učiteljici.

Odpuščeni sindikalni zaupnik Dejan Paska je nato na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naslovil pismo, v katerem opozarja na slabo organizacijo vzgojno izobraževalnega procesa na šoli, zlorabo video nadzora, korupcijska tveganja, povezave znotraj določenih vodstvenih funkcij in domnevno ponarejanje listin.

Po poročanju STA je ministrstvo pozvalo svet zavoda, da se do pisma opredeli, toda v svetu so se na seji z njim le seznanili, podrobneje pa se do očitkov nekdanjega sindikalnega zaupnika Dejana Paske, ki je lani dobil izredno odpoved, niso opredeljevali.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice