Minevata dve leti odkar je požar uničil Waldorfski vrtec Studenček. Obnova se zamika, kar je pri starših sprožilo zaskrbljenost in nejevoljo. Skrbi jih, kam bodo lahko v prihodnosti zaupali v varstvo svoje otroke. Kako odgovarjajo na občini?

Obnova Waldorfskega vrtca Studenček, ki ga je požar uničil junija 2019, se še vedno ni začela. 55 otrok začasno obiskuje vrtec v zasilnih prostorih Waldorfske šole Maribor. A otroci so lahko v začasnih prostorih največ do avgusta prihodnje leto, nato se bo moral vrtec izseliti. 

»Če obnova objekta na Valvasorjevi ne bo izvedena v času, ki ga še imamo na voljo, bo obstoj Waldorfskega vrtca Studenček ogrožen,« so zapisali starši v pismu, ki so ga naslovili na župana Saša Arsenoviča.

Obrnili smo se na Mestno občino Maribor in jih zaprosili za odziv.

Objavljen je bil razpis za izvedbo montažnega vrtca, prijavil se je le en ponudnik

Na Mestni občini Maribor so za Mariborinfo povedali, da so v marcu objavili javni razpis za projektiranje in izvedbo rekonstrukcije objekta na Valvasorjevi ulici 94 in za to zagotovili nekaj manj kot pol milijona evrov. 

Mestna občina Maribor je javni postopek zaključila, saj zagotovljena finančna sredstva v višini 491.294,00 evrov niso zadoščala za izvedbo projektiranja in izvedbe rekonstrukcije objekta.

Ponudbo je namreč oddal le en ponudnik, katerega ponudba pa je bistveno presegala zagotovljena finančna sredstva, saj je bila ponudbena cena 768.441,40 evrov. 

»Z omenjenim ponudnikom smo izvedli tudi dodatna pogajanja, v katerih smo skušali ponudbeno ceno znižati, vendar ponudnik nove, torej nižje ponudbe ni posredoval,« so povedali na občini.

Obnova bo potekala v treh fazah, začetek rušitve vrtca v začetku avgusta

Ker trenutno zagotovljena finančna sredstva niso zadoščala za celotno izvedbo rekonstrukcije montažnega vrtca, so se na občini odločili, da pristopijo v rekonstrukcijo več fazno.

»Izvedbena dela bomo delili na tri večje faze, in sicer bomo v prvi fazi izvedli rušitev montažnega objekta,« pojasnjujejo na občini. Prav v teh dneh povprašujejo pri izvajalcih za pripravo načrta rušitvenih del, začetek rušitvenih del načrtujejo v začetku avgusta.

Druga faza projekta bo obsegala naročilo in pridobitev projektne dokumentacije za rekonstrukcijo objekta, ki jo nameravajo pridobiti z gradbenim dovoljenem v novembru. 

V tretji fazi bo izbira izvajalca rekonstrukcije objekta. Objavo javnega naročila za izbor izvajalca rekonstrukcije objekta montažnega vrtca načrtujejo za začetek decembra in podpis pogodbe februarja 2022.

Dokončanje rekonstrukcije objekta in primopredajo v uporabo napovedujejo do avgusta 2022.

Občino presenetil nizek interes ponudnikov

»Mestna občina Maribor si vsekakor prizadeva uspešno rekonstruirati pogorel vrtec in vsi smo bili prepričani, da nam bo to uspelo že letos,« pravijo na občini. Dodajajo, da jih je presenetil tako pičel interes potencialnih ponudnikov, še bolj jih je presenetila višina edine prispele ponudbe.

»Verjamem, da bomo z novim pristopom uspešnejši in si resnično želimo zaključiti z rekonstrukcijo objekta v planiranem roku, torej najkasneje do avgusta 2022,« pravijo na občini.

V roku treh tednov predviden sestanek s starši

»Predvsem zaskrbljeni so tudi starši otrok in ker se jim, verjamemo, poraja cel kup vprašanj, smo povabili predstavnike staršev in direktorico Viktorijo Kovačič na skupen sestanek, kjer jim bo vodja pristojnega urada na voljo za pojasnila in odgovore na vprašanja,« so še sporočili iz občine.

Predvidevajo, da bo do sestanka prišlo v roku treh tednov oziroma v najkrajšem možnem času.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jeb (nepreverjen)

Kaj pa Waldorf nima nič cvenka ? Vse mu je požrla ZVON 1?

wolf (nepreverjen)

a ni to privatni vrtec

Neviden (nepreverjen)

Banda enega vrteca ne spravijo skup,ko se pa grev za lenuhe ,ki potrebujojo novo hišo pa jo za đžabe zgradijo v mesecu skup.

TABORČAN (nepreverjen)

KOJI KURAC BI VAM KURCEM ZA VAŠE FROCE MI MOGLI TA KURĆEV VRTEC RIHTAT ZAŽGAL GA PA JE ITAK LASTNIK PIČKA VAM MATER KLOŠARI PA ŠE ENKRAT MI NAJ GDO REČE DA NE SMEM TAM PARKIRAT PA JE LAHKO BABA AL PA BAKICA DA VAM JEBEM MATER ZVIŠENO

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Starejše novice