Harlekinske pikapolonice na fasadi.
Invazija pikapolonic in smrdljivcev je spet začela dajati grenek priokus prijetnim jesenskim dnem. Ne samo, da so živalce nadležne in težko znebljive, tudi škodljive so lahko.

Stene fasad so zopet poseljene z majhnimi nepridipravi. Ponovno je nastopil čas invazije harlekinskih pikapolnic in smrdljivcev.

Harlekinske pikapolonice 

Pikapolonice, ki jih je moč opaziti v zadnjih dneh, niso navadne pikapolonice, temveč invazivna vrsta iz Azije, ki se imenuje harlekinska pikapolonica

Toplota jim ugodno dane, zato s spremembo letnega časa opažamo njihovo migracijo v svoje domove. V hladnejših dneh iščejo primerna zatočišča, kjer bodo preživele zimo. 

So škodljive? 

Ta vrsta pikapolonic je izjemno požrešna.  

»Ker so zelo požrešne in odžirajo hrano avtohtonim polonicam, s tem manjšajo populacijo slednjih. Jajčec ne odležejo v notranjosti hiš, ampak spomladi zunaj, na drevju in rastlinah z ušmi,« navaja Agencija Republike Slovenije za okolje.

Kljub temu da so zelo požrešne in izločajo smrdljiv izloček, nimamo razloga za skrb. Pikapolonice zgolj iščejo kraj za prezimitev, zato v hiši ne bodo povzročale nobene škode.

Smrdljivci 

Krivec za množični pojav smrdljivcev pri nas je sprememba podnebja. Vse toplejša klima povzroča selitev iz toplejših krajev na sever razlaga strokovnjakinja za poljedelstvo in varstvo rastlin Damjanja Iljaš iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. 

Ne samo, da nas njihova pojava zmoti, tudi škodljivi so lahko za nas. Škodo predvsem povzročajo na rastlinah, ki jih pridelujemo za prehrano. Njihov glavni vir hrane je rastlinski sok, s čimer se uvrščajo med rastlinske škodljivce. 

Enako kot harlekinske pikapolonice se smrdljivci ne razmnožujejo v zaprtih prostorih. Pri nas zgolj iščejo ugoden prostor za prezimitev. 

Kako se znebiti nezaželenih gostov? 

Trajnega odstranjevanja smrdljivcev ni. Izognemo se jim lahko zgolj z onemogočanjem vstopa v prostore. To lahko storimo z mrežo. 

Iljaševa svetuje tudi uporabo mešanice tekočega mila ali šampona z vodo. Mešanico poškropimo po stenicah in jim s tem preprečimo gibanje. 

Znebimo se jih lahko tudi s sesalcem. Vrečko moramo nato takoj odstraniti, ali še bolje jo sežgati, trdi Iljaševa. 

Kaj pa harlekinske pikapolonice? Podobno kot pri smrdljivcih. Tudi njim moramo onemogočiti vstop v prostor, kar lahko storimo z namestitvijo mrež.

Pozorni moramo biti na morebitne odprtine po hiši, ki nadležnim žuželkam dovolijo vstop v naše domovanje, zato te poskušamo zamašiti. 

Ko pa se nezaželeni gosti pojavijo v naši hiši, je edina rešitev mehansko odstranjevanje. Najbolj učinkovita je uporaba sesalca.

Starejše novice