Slika je simbolična (foto: Bobo).
V Sloveniji beležimo naraščanje števila novih okužb s covidom. Ali je res, da intenzivni oddelek v mariborskem kliničnem centru že poka po šivih? Preverili smo, koliko postelj je namenjenih covid bolnikom in koliko jih je zasedenih.

V Sloveniji so včeraj ob 629 PCR testih in 5936 hitrih antigenskih testih potrdili 1845 okužb z novim koronavirusom.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 55 bolnikov, na intenzivnih pa 15. Umrl je en bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

V ponedeljek potrdili največ novih okužb po aprilu

Številka torkovih okužb je nižja kot v ponedeljek, ko smo potrdili krepko čez 2000 primerov. Takrat smo zabeležili 2365 novih primerov, kar je največ po 11. aprilu.

Sedemdnevno povprečje narašča že od začetka junija, ko je vlada sprostila ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.362, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 787, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po ocenah je v Sloveniji trenutno 16.688 aktivnih primerov okužb.

Narašča tudi število bolnikov s covidom v bolnišnicah

Naraščanju števila okužb sledi tudi trend naraščanja števila hospitaliziranih covid bolnikov. Koliko postelj je zasedenih v mariborskem kliničnem centru? 

»Na državnem nivoju mora s sklepom iz začetka junija Univerzitetni klinični center Maribor zagotoviti deset akutnih covid postelj in dve intenzivni covid postelji,« so pojasnili v mariborski bolnišnici. V to so zajeti prostor, oprema, kader in material. 

V ponedeljek, 11. junija, je bilo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribori skupaj hospitaliziranih 32 covid bolnikov. Od tega je bilo na intenzivnem zdravljenju osem pacientov, na akutnem oddelku pa 16 pacientov.

Povprečna starost pacientov na akutnem covid oddelku znaša 80,7 let, na covid intenzivnem oddelku pa 75,4 leta. 

Maske v bolnišnicah spet obvezne, v UKC Maribor omejitev obiskov

Sredi aprila smo v Sloveniji opustili nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, konec maja pa je vlada sprostila vse ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. 

Zaradi naraščanja okužb so v nekaterih bolnišnicah ponovno uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so od prejšnjega tedna maske obvezne ob vstopu v kliniko in v zaprtih prostorih. Prav tako je ob vstopu obvezno razkuževanje rok in v skladu z možnostmi zagotavljanje primerne medsebojne razdalje.

Tudi v bolnišnici na Jesenicah so maske v vseh prostorih spet obvezne za vse zaposlene in obiskovalce. 

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je uporaba zaščitne maske obvezna za vse paciente, ki se gibajo po bolnišnici. Prav tako je uporaba zaščitne maske zaposlenih obvezna ob vsakršnem delu z bolniki. Naročene paciente s povišano temperaturo in znaki okužb dihal prosijo, da v prostore ne vstopajo, temveč prej pokličejo v ambulanto, kjer so naročeni in upoštevajo njihova navodila. Ta navodila za paciente urgentnega centra ne veljajo.

Obiski so omogočeni na Oddelku za perinatologijo (porodnišnica), vendar zgolj na eno zdravo odraslo osebo. Na ostalih oddelkih ostaja omejitev obiskov nespremenjena – obiski se zaenkrat dovolijo izjemoma in maksimalno eni zdravi osebi v primerih: hospitaliziran mladoletnik, hospitalizacije odraslih nad 7 dni, obiski kritično bolnih in paliativnih pacientov ne glede na trajanje hospitalizacije, izjeme po presoji lečečega zdravnika. 

Če je obisk dovoljen, obiskovalcu ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT, je pa potrebno nošenje zaščitne maske med obiskom ter razkuževanje rok pred vstopom v prostor.

Komentarji (1)

Ajgor1 (ni preverjeno)

Ljudje bodo obolevali in umirali mi pa bomo po Švedskem modelu prikrivali podatke in gledali vstran. To je nova strategija te vlade v boju zoper Covid. In ko bo vse ušlo izpod nadzora bodo po ustaljeni levi praksi vrgli puške v koruzo, vlado predali spet desnim, potem pa pod mizo metali polena in lajali o tem, kako vlada ne dela pravilno. Malo še pa bomo spet tam kjer smo začasno obstali zaradi volitev. Škoda je samo časa, energije in sredstev, ki jih bomo izgubili s to nesposobno vlado.

Starejše novice