Preverili smo, kako je z razpoložljivostjo sob v študentskih domovih. Cene pri zasebnikih več sto evrov brez stroškov.

Novo študijsko leto je pred vrati. Tisti študentje, ki bodo zapustiti toplo zavetje doma, si bodo morali iskati namestitev v študentskih oziroma dijaških domovih ali pa pri zasebnikih.

Preverili smo, kako je z bivanjem v študentskih domovih in pri zasebnikih.  

V Mariboru skoraj 2700 ležišč v študentskih domovih

V Mariboru je v petih petih naseljih 2669 ležišč, od tega 785 enoposteljnih in 942 dvoposteljnih.

Od tega na Tyrševi trenutno 491 ležišč, na Gosposvetski 1351 ležišč, na Lentu 406 ležišč, na Smetanovi 276 ležišč in v Quadro na Taboru 145 ležišč.

Vseh pet lokacij je praktično v centru mesta. Študentu ni treba plačati varščine, prav tako nima odpovednega roka izselitve.

PREBERITE ŠE:

Cene za posteljo od 83 do 156 evrov

Sicer pa so za Mariborinfo iz Študentskih domov Maribor sporočili, da so prejeli 1835 vlog za podaljšanje in do sredine tega tedna 1302 vlog za sprejem. Zavrnjenih in zavrženih je bilo 30 prošenj, ki niso izpolnjevale pogojev za dodelitev subvencioniranega bivanja. Pridobitev odločbe za subvencionirano bivanje avtomatsko ne pomeni vabilo na vselitev.

Lani so vse iz prve in druge prednostne liste, ki so želeli imeti ležišče v domu, vselili do konca meseca novembra. Razpis za sprejem je odprt celotno leto, tako da vseljujejo skozi celotno leto.

»Povprečna cena za ležišče v študentskem domu znaša trenutno 113,16 evra. Cena je odvisna od bivalne kapacitete (apartma, sistem sob, garsonjera) v kateri biva študent in ali biva v dvoposteljni ali enoposteljni sobi. Cene so v razponu od 83, 22 do 156, 22 evra,« pojasnjujejo v Študentskih domovih.

Dodajajo tudi, da so v ceno stanarine vključeni vsi stroški, internet, tudi menjava posteljnine na 14 dni, uporaba fitnesa (notranji in zunanji), rekreacijskih, študijskih, glasbenih in likovnih sob ter da stanovalci Študentskih domov Maribor lahko enkrat mesečno brezplačno koristijo plavanje v kopališču Pristan. 

Prvi pametni energetsko varčni dom

Število vlog za bivanje v študentskih domovih v Mariboru se v zadnjih dveh letih povečuje. Trenutno se zaključuje obnova doma 1, ki bo prvi pametni energetsko varčni dom. Obnovljen bo v skladu z najnovejšimi normativi za bivanje v študentskem domu in nudil bo ogromno možnosti za obštudijsko dejavnost.  

V kratkem se bo začela tudi obnova Depandansa s telovadnico z 69 ležišči in doma 15, ki je namenjen predvsem mladim raziskovalcem, doktorskim študentom in gostujočim profesorjem. 

»Pri obnovah zmanjšujemo število ležišč na račun povečanja kakovosti bivanja, zato bo treba v prihodnje glede na številčnejše generacije povečevati kapacitete cenovno dostopnejših javnih študentskih domov,« opozarjajo v Študentskih domovih Maribor in dodajajo, da so lani ob pripojitvi Dijaškega doma Maribor, ki so ga preimenovali v dom 16, pridobili dodatnih 232 ležišč.

Kaj pa pri zasebnikih?

Cene pri zasebnikih so občutno dražje od študentskih domov. 

Kot je razvidno iz oglasov na nepremičninskem portalu Nepremičnine.net, se cene sob oziroma garsonjer za študente gibljejo tam od 190 pa vse do 400 evrov na mesec. 

Vendar je treba dodati, da gre večinoma samo za golo najemnino, h kateri je treba prišteti še mesečne stroške

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Bedarija (ni preverjeno)

Jah kaj vam ni jasno. Vedno je bilo tako. Ko sem studiral v LJ 20let nazaj je v Rozni stal dom +40€, pri zasebniku soba 150, cel flat pa nekje od 300 ce se ne motim… studentski je kot VW, za rajo, zasebniki pa so za eminenco…)

Cafurji (ni preverjeno)

Ko populacija ljudi raste je vse super in denarja na pretek-in ravno takrat ko imaš denar, ga je treba varčevat in premišljeno investirati v prihodnje projekte (šole, vrteci, studenski domovi, dom za ostarele, zdravstvo, policija, gasilci,......) Žal se na tem področju skoraj ničesar ni vlagalo. Kar nam je maršal Tito zapustil, to imamo-sedaj nam pa voda v grlo teče iz vseh strani.

Starejše novice