Foto: Učitelj sem, spletna stran
Le kdo se ne spomni svojega najljubšega učitelja iz šolskih dni. Nekateri so na svoje učence pustili tak vtis, da so leta šolskega izobraževanja zaznamovana predvsem s spomini na tistega, ki jih je tako polepšal.

Učitelji so ključni del izobraževalnega sistema, saj so odgovorni za poučevanje in izobraževanje prihodnjih generacij. Njihovo delo vključuje načrtovanje in izvajanje pouka, pripravo gradiva, ocenjevanje učenja ter delo s starši in kolegi. 

A ne le to. S tem, da so v vsakodnevnem stiku z otroki, močno vplivajo na njihov razvoj, dojemanje, življenje. Dober učitelj spodbuja kreativnost, samozavest, spodbujajo kritično razmišljanje, pomagajo pri razvoju socialnih veščin in - nikakor ne nazadnje - polepšajo dan v šoli. 

So učili tudi vas? 

Pod okriljem nacionalne platforme Partnerstvo za spremembe in AmCham Slovenija je leta 2019 nastala iniciativa Učitelj sem! Učiteljica sem! 

Gre za iniciativo, ki širi dobre prakse učiteljev in učiteljic na slovenskih šolah. Cilj jim je dati glas - predvsem tistim, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, z izjemno predanostjo iščejo najboljše v učencih in so vzor prihodnjim generacijam učiteljev in učiteljic. 

Letos je pet superfinalistov, ki se borijo za naziv učitelja ali učiteljice leta. 

Za ta naziv se borijo Jožica Frigelj iz Osnovne šole Ketteja in Murna iz Ljubljane, Barbara Gradišnik iz III. gimnazije Maribor, Vanja Kolar Ivačič iz Osnovne šole Bistrica ob Sotli, Jože Lango iz Osnovne šole Majde Vrhovnik iz Ljubljane in Laura Mohorko Kumer iz Osnovne šole Cirkulane-Zavrč. 

Barbara Gradišnik: »Danes v učiteljskem poklicu gre le še za to, kako bomo predali znanje naprej«

Barbara Gradišnik poučuje kar tri oddelke III. gimnazije Maribor in pri tem išče najboljšo verzijo vsakega učenca in tudi sebe, saj se skozi najrazličnejše načine trudi, da učenci razumejo učno snov. 

Kot primer dobre prakse Barbara izpostavlja spletno učilnico z razlago snovi. Prav tako že 13 let sodeluje kot zunanja ocenjevalka za maturo, saj je specifika poučevanja na srednji šoli to, da je treba maturitetnemu sklopu treba posvetiti ogromno časa. 

Čas v učilnici organizira na način, da v razredu ostane čim več možnega časa za pogovor, ki ni vezan ta temo učne ure. Po drugi strani se iz tega odprte komunikacije od dijakov tudi veliko nauči. 

»Kot učiteljica slovenščine rada prisluhnem novim besedam, ki se rojevajo med mladimi.«

Že drugo leto je mentorica ter članica projekta projekta Učna okolja za 21. stoletje in šolskega tima Erasmus+ za program predšolska vzgoja. Svoje vtise in izkušnje je predstavila na mednarodnih konferencah v Sloveniji in na Hrvaškem.

Komentarji (3)

Stran od ljubl… (ni preverjeno)

kriminala
novice.svet24/clanek/novice/slovenija/alenka-jeraj-sds-na-obmocju-ljubljane-57-primerov-posilstev-policija-na-nogah
zurnal24/slovenija/crna-kronika/izjave-poslanke-sds-policija-priznala-cestne-poboje

Surfeiter (ni preverjeno)

Draga Barbara, jaz pri tebi vidim več možnosti za zmago v tekmovanju močnih deklin ...

TEŠ6 (ni preverjeno)

Klasična zavaljena glupa učiteljica, ki terorizira otroke od 8-12 po 45 min, 4 dni na teden in še to samo 8 mesecev na leto. Marš v svinjak in tam pametuj, smrad pohlepno leni!

Starejše novice