Na Univerzitetni klinični center Maribor se je vsul plaz obtožb o domnevnem mobingu. Vodstvo kliničnega centra pa sedaj očitke ostro zavrača.

Na v tem tednu sklicani seji sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Maribor naj bi obravnavali očitke o domnevnem mobingu, ki naj bi ga vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor izvajalo nad zaposlenimi, ki so opozarjali na nepravilnosti.

Z očitki o mobingu so se na svet zavoda po poročanju Televizije Slovenija obrnili trije zaposleni. Opozorili naj bi med drugim na domnevno izginjanje artiklov iz skladišča tehničnega materiala ter nezakonitosti pri zaposlovanju in urejanju višjih plačnih razredov za zdravnike, zatem pa bili premeščeni ali odpuščeni. Direktor Flis očitke zanika in pravi, da so ti delavci kršili pravila.

Ta razprava naj bi bila tudi v ozadju odstopa predsednika sveta zavoda Jožeta Šabedrovega. Po poročanju medijev naj bi Šabeder naredil vse, da do te razprave ne bi prišlo.

Šabeder je za današnjo izdajo časnika Delo povedal, da ga je k odstopu vodilo to, da so »določene strukture v svetu zavoda želele delovati v nasprotju z zakonodajo, poslovnikom o delu sveta zavoda in statutom Univerzitetnega kliničnega centra Maribor«.

Kot je dejal Šabeder, je s svojim odstopom želel sporočiti, da tako ni mogoče delati in da bo treba prevetriti svet zavoda, da se bo lahko kaj premaknilo na bolje. Iz zapisanega po pisanju Dela izhaja, da utegne Šabeder ostati na položaju, če bo svet zavoda dobil nove člane.

Odziv Univerzitetnega kliničnega centra Maribor

Univerzitetni klinični center Maribor ostro na drugi strani ostro zavrača navedbe o mobingu, o katerih je poročala Televizija Slovenija.

Tako pojasnjujejo, da je za zaposleno, ki je dobila opomin, zdravstvena inšpekcija v postopku preverjanja spoštovanja 18. člena zakona o nalezljivih boleznih ugotovila kršitev izolacije in zanjo uvedla prekrškovni postopek.

Ostala dva zaposlena pa sta po pojasnilih Univerzitetnega kliničnega centra Maribor v pravnem postopku, eden celo v kriminalistični preiskavi, zato, kot pojasnjuje klinični center, med potekom postopka primerov javno ne sme komentirati. 

»Ponovno poudarjamo, da za primere prijav mobinga v naši ustanovi sicer delujejo pristojni pooblaščenci, delavci imajo možnost pomoči sindikata, obstaja pa tudi pravna pot. Naša ustanova nikakor ne goji kulture strahu, komunikacija in dobri odnosi z našimi zaposlenimi so nam zelo pomembni. Zato smo pred časom, prvič od kar ustanova obstaja, izvedli tudi raziskavo zadovoljstva naših zaposlenih. Ti so izrazili veliko pripadnost ustanovi, vsaka kritika, ki so jo podali, pa nam služi kot podlaga za izboljšave,« zaključujejo.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
božidar (nepreverjen)

PRI G PIVECU TEGA NI BILO AMEN

Maribor 1943 (nepreverjen)

brez alkohola mi živeti ni

Starejše novice