Foto: Univerzitetni klinični center Maribor
Univerzitetni klinični center Maribor je pridobil nov respirator z impedančno tomografijo, ki bo letno pomagal okoli 90 ogroženim otrokom s pljučnimi boleznimi.

Na Kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor vsako leto zdravijo okoli 90 otrok z boleznimi pljuč, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje z respiratorjem.

Klinika si je že dalj časa prizadevala za nakup otroškega ventilatorja z vgrajeno najnovejšo tehnologijo za nadzor stanja pljuč, ki bi življenjsko ogroženim mladim bolnikom zagotovil vrhunsko zdravljenje. 

Z donacijo družbe Lek, ki je del Novartisa, so zdaj željo tudi uresničili, saj jim je podjetje Lek v preteklem letu doniralo 50.000 evrov za nabavo aparata, ki je zdaj tudi prispel v prostore Enote za intenzivno nego in terapijo otrok Klinike za pediatrijo, kjer bo v uporabi. 

Nov respirator z impedančno tomografijo bo omogočil, nepretrgano spremljanje stanja pljuč oziroma predihanosti pljuč hudo bolnih otrok in tako omogočal takojšnje ukrepanje.

»Gre za prvi takšen aparat v Sloveniji in v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pričakujemo, da bo dal nov zagon tudi na znanstvenoraziskovalnem področju,« poudarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Foto: Univerzitetni klinični center Maribor
Foto: Univerzitetni klinični center Maribor

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice