Slika je simbolična.
V Župniji Beltinci z letošnjim letom ukinjajo birmanske botre. Glavni vzrok za to odločitev naj bi bil ta, da birmanski botri več ne izpolnjujejo svoje vloge in mladih ne usmerjajo na poti vere.

Bliža se čas svete birme, ki pa bo letos za nekatere birmance nekoliko drugačna. V Župniji Beltinci so že ukinili birmanske botre.

V Župniji Beltinci ukinili birmanske botre

Novico o tem nam je, kot smo že poročali, prva sporočila bralka Sobotainfo, ki bi bila botra na letošnji birmi v beltinški cerkvi, a ji je to zdaj onemogočeno.

Dejala je, da naj bi bila nova pravila uvedena s strani župnika Borisa Kučka, kaplana Andreja Lažete in s podporo murskosoboškega škofa Petra Štumpfa

»Ti trije imenovani so se odločili, da otroci ne smejo imeti več birmanskih boter. Smo edina župnija, v kateri so prepovedali botre. Sem ena izmed boter mojemu birmancu, ampak je res žalostno in grozno, da so ukinili to tradicijo - običaj,« je zapisala bralka Sobotainfo

Za odziv na njen zapis in razlog za ukinitev birmanskih botrov smo se obrnili tudi na župnika Župnije Beltinci Borisa Kučka, a ta zadeve ni želel komentirati.

Po telefonu je dejal le to, da so to odločitev sprejeli skupaj s škofijo in starši ter da podobno razmišljajo vse pomurske župnije

»Tudi naši otroci si zaslužijo birmo, kot smo jo doživeli vsi«

Kot je še dodala bralka Sobotainfo, pa starši in botri o tem niso mogli soodločati. Menijo, da bi birmanci vendarle mogli imeti botre, ki bi bili prisotni tudi pri samem obredu in bi bili kasneje zavezanci birmancev.

Zaradi tega so se na Župnijo Beltinci že večkrat obrnili in prosili, da ta pravila spremenijo, a naleteli so zgolj na gluha ušesa.

»Saj tisti, ki prevzame vlogo botra, je za tega birmanca odgovoren, mu mora pomagati in mu držati rame. Zato se nam zdi zelo grdo, da na lastno roko, kljub pritožbam staršev ne ustrežejo željam in trdijo tisto svoje - botrov pa ni,« je še izpostavila. 

»To ni lepo. To je bil lep običaj«

Tudi mimoidoči v Beltincih so mnenja, da je žalostno, da so ukinili to tradicijo. 

»Potem bodo še naredili, da ko boš se ženil, potem tudi ne bo treba kumov (botrov), če bo šlo tako daleč,« je izpostavil eden izmed mimoidočih.

»Ja, jaz se s tem ne strinjam, bi bolj podprla, da so botri,« je dodala druga mimoidoča.

»To ni lepo. To je bil lep običaj,« je dodal še tretji mimoidoči.

Se pa vendarle strinjajo, da so postala birmanska darila preveč razkošna. V župnijah bi zato morali narediti nekaj v tej smeri, ne pa ukinjati birmanske botre. 

»Ne bi jim bilo treba tega vzeti, samo kaj jaz vem, malo pretiravajo dan danes s temi darili, ni tako, kot je nekdaj bilo,« je izpostavila ena izmed mimoidočih in dodala: »Zdaj se za birmo dajejo računalniki, telefoni, naj uredijo, da se ne bo toliko trošilo.«

Botri, ki ne izpolnjujejo pogojev, ogrožajo svetost zakramenta birme

Glaven razlog, da se ukinja birmanske botre, naj bi sicer tičal v težavah pri izbiri botrov.

Zakonik cerkvenega prava določa, da so botri krščeni, imajo vse zakramente, so poročeni in živijo primerno veri. Ker mnogi tega ne izpolnjujejo, posledično po mnenju župnije niso primerni, da so zavezniki birmancev.

Murskosoboški škof Peter Štumpf, ki naj bi bil pobudnik ukinitve botrov, o tej temi ni želel govoriti, saj meni, da gre za nepotreben škandal proti cerkvi. Je pa za katoliški tednik Družina pojasnil, da botri, ki ne izpolnjujejo pogojev, ogrožajo svetost zakramenta birme. 

»Cerkev že tako ali tako izgublja vernike in svojo vrednost«

Ker pa mladi bolj kot na sam zakrament svete birme, gledajo na birmo kot na dogodek z botri, družino in darili, bi se lahko zgodilo to, da cerkev v prihodnje izgubi še več vernikov.

»Cerkev že tako ali tako izgublja vernike in svojo vrednost. Po tem zdaj bo pa še bolj dol prišla po mojem,« je še izpostavil eden izmed mimoidočih.

Kot kaže, pa se s tem v murskosoboški škofiji ne obremenjujejo. Škof Peter Štumpf je napovedal, da bodo prihodnje leto uvedli ukinitev birmanskih botrov po vsej murskosoboški škofiji, prav tako naj bi birmo prestavili že v peti razred. 

Komentarji (16)

KUČAN MILEK (ni preverjeno)

Kaj gušite te župnike dajte raje zopet en prispevek župana najmanjše občine v Sloveniji. Klobaso mislim. Imam že polna usta pa bi rad zopet pljuval po sramoti.

pohorskisvizec (ni preverjeno)

tuki blizu v eni občini pa menda kar župan birma otroke
in za to sploh ni potreben boter
Seveda se potem z očetom zmenta
darilo
kaj čemo tako je življenje

In reply to by KUČAN MILEK (ni preverjeno)

pohorc (ni preverjeno)

a ti si bil pa boter
da si ga držal
ko ga je oni birmal

In reply to by pohorskisvizec (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

mene je pri birmi škof tako vsekal po licu da sem še gnes cela zabuhla
Sem rekla nikoli več ne grem k birmi
Vam povem Trije botri so me morali pridržati
ta me ni odneslo tja zadaj za štalo

In reply to by pohorc (ni preverjeno)

janko špehsvinjski (ni preverjeno)

še premalo te je
kuzla zabuhla

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

H2O4 (ni preverjeno)

če si gospa tako želi biti botra, je to lahko, beltinski župnik pravilno razmišlja, botrstvo kot ga poznamo se je izrodilo, predlagam, da starši, ki bodo sedaj botri, povabijo tiste osebe, ki naj bi lile botri lepo zraven, problem rešen, socialna neenakost je vedno bila, eni so dobili malone ferarija, drugi pač bicikel, to, kar je župnik hotel doseči je, da osebe, ki ne izpolnjujejo pogojev po cerkvenem pravu, pač ne morejo biti botri, a je to tako težko razumljivo

mem1 (ni preverjeno)

a res nimate več o čem pisat?
Birma je stvar cerke!!!

Kaktus (ni preverjeno)

Ojojoj Prekmurci.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Prite k nam v "toti" Maribor.

Tudi botre imamo.

Pa normalnega škofa.

ovi (ni preverjeno)

ŠČ - si pozabo dodat 50 ojrof...;-) - Gotof SI...:-))))))

In reply to by Kaktus (ni preverjeno)

Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

Bizarna tragedija "ukinitev birmskih botrov", čas kislih kumaric...

Surfeiter (ni preverjeno)

In, ofce? Ko so rekli farje "cepite se", ste se cepili ... zdaj pravijo "nema botrstva", se upogibate ... in ko bodo rekli "jebite se", boste sami sebe jebali ... in kaj, če bi vi ukinili cerkev? Tiste tri amigose iz članka? Tiste tri avtoritete med članstvom drkalnega kluba?
Tisti, ki verjame, verjame in spoštuje vero doma, v krogu družine ... jebeš jebotrebne ...

Jezni Joža (ni preverjeno)

Idejo je za podpret. Eni so bili kar "dežurni" botri, botrovali so po dva ali trikrat pa sploh ne hodijo v cerkev. Potem so se pa hvalili da so dali 100 evrov v dober namen pa se je dalo "vse urediti". Žal je postala res samo tradicija, brez pravega pomena. Tudi za ostala botrimstva je za pomislit.

janko špehsvinjski (ni preverjeno)

jaz sem dobil kot darilo pri birmi
od birmanskega botra
partijsko knjižico

In reply to by Jezni Joža (ni preverjeno)

Tumpek (ni preverjeno)

Popolnoma pravilna odločitev. Birma ni običaj ali tradicija, ampak je zakrament. In potem komentirajo taki, ki ne ločijo krampa od lopate...

sarikaz (ni preverjeno)

Kaj je birmanski boter

Birmanski boter je oseba, ki jo izbere birmovalec ali birmanka za svojega duhovnega spremljevalca in mentorja med birmo. Birmanski boter je lahko krščen katoličan ali član katoliške cerkve, ki ima potrjeno in urejeno krstno in birmano obredno prakso. Njegova vloga je, da birmancu ali birmanki pomaga pri pripravi na zakrament svete birme ter jih podpira in vodi v njihovi verski rasti in življenju kot katoličana. Birmanski boter običajno ostane v stiku s svojim varovancem tudi po birmanju in je zanj ali zanjo lahko pomemben zgled in vir navdiha v njihovem krščanskem življenju.

Joško1234 (ni preverjeno)

Kaj pa naj naredijo, če pa pošteni kristjani gulfajo

Starejše novice