(foto: Bobo).
Po dobrih dveh mesecih izobraževanja na daljavo zaradi epidemije covida-19 so vrata za učence prvih treh razredov danes odprle šole in vrtci.

Otroci so se ob vrnitvi v šolske klopi najbolj razveselili svojih prijateljev, pedagoški delavci, ki pozdravljajo stik v živo, pa staršem zagotavljajo, da bodo za najmlajše ob upoštevanju higienskih priporočil dobro poskrbeli.

Na Osnovni šoli Borcev za severno mejo v Mariboru so učiteljice pričakale otroke pred vhodnimi vrati v šolo. Starši v stavbo šole niso smeli vstopiti, so pa vnaprej dobili točno določene termine, kdaj naj pripeljejo svoje otroke. Pred šolskim poslopjem so bile narisane črte za ustrezne razmake in tam so otroci s starši tudi počakali, saj so nekateri prišli tja že kake pol ure prezgodaj.

Šolske torbe so bile opazno težke, saj so morali otroci prinesti vse potrebščine v šolo, kjer bodo do nadaljnjega tudi ostale. Kot je za STA povedala mama prvošolca Petra Horvat, so bili pred ponovno vrnitvijo v šolo vsi precej vznemirjeni, kot na prvi šolski dan septembra, danes pa jim je že odleglo, saj je otrok vesel, da lahko spet vidi svoje sošolce, starši pa, da se šolsko delo vrača v ustaljene tirnice. 

»Absolutno je v redu, da so lahko spet v šoli. Če ne drugega, zaradi srečanja, neposrednega kontakta. Sicer so se slišali na Zoomu, a to je čisto nekaj drugega,« je dejala.

Po dobrih dveh mesecih izobraževanja na daljavo zaradi epidemije covida-19 so vrata za učence prvih treh razredov danes odprle šole (foto: Bobo).

Med starši je bilo nekaj vprašanj glede prevzemanja otrok iz varstva, a so jim učiteljice, ki so vse nosile zaščitne maske, pojasnile, da naj ime otroka povedo informatorju, ki bo nato šel iskati otroka v razred. Sicer pa glede zaščitnih ukrepov zaradi covida-19 niso imeli opaznih pomislekov. Kot je dejala večina, zaupajo pedagoškim delavcem, da bodo dobro poskrbeli za njihove otroke.

To jim je zagotovila tudi ravnateljica Lučka Lazarev Šerbec. Čeprav so imeli s prilagoditvami precej dela, je vesela, da je znova mogoč pouk v živo.

»Šola brez otrok ni šola, je le neka zgradba. Zdaj ko je v njej spet živžav, ti kar srce zaigra,« je povedala za STA. »Poskrbeli smo za vse, od razkuževanja do umivanja, varnosti pri prehranjevanju, razdalje in podobno. Mislim, da smo vse naredili, kot je potrebno, se bomo pa trudili, da bo čim več pouka zunaj. Tako bodo lahko otroci znova videli učiteljice v obraz in vso obrazno mimiko, ne le oči, kar je za komunikacijo zelo pomembno,« je povedala.

Med starši je bilo nekaj vprašanj glede prevzemanja otrok iz varstva (foto: Bobo).

Tudi v vrtcih že precej živahno

V vrtcih po Sloveniji je danes po skoraj točno dveh mesecih znova slišati otroški živžav. Otrok je sicer za zdaj manj kot sicer, v vrtcih pa se trudijo čim bolj upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja okužbe. Otroci, željni družbe, so vrnitve večinoma veseli.
 
 Ob prihodu v vrtec je treba upoštevati poseben protokol. Otroke do garderob in učilnice pospremijo starši, ki si ob vhodu razkužijo roke, nositi pa morajo tudi zaščitno masko.

»V vrtcu mi je bilo všeč. Najbolj sem pogrešal vse prijatelje,« je ob današnji vrnitvi med vrstnike dejal petletni Vasja. Srečanja s prijatelji se je veselila tudi triletna Brina iz Celja. »Veselim se vrtca in svojih prijateljev,« je dejala in dodala, da si bo morala zdaj tudi precej umivati roke. Čeprav so se otroci veselili vrnitve v vrtec, pa je bilo med nekaterimi, predvsem mlajšimi, zaznati tudi nekaj stisk - ponekod se je slišal tudi jok, a so vzgojiteljice otroke hitro pomirile.

Otroci so veseli, da lahko spet vidi svoje sošolce (foto: Bobo).

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Haja (nepreverjen)

So že glave skupaj! To bo še veselo. Še starim konjem se ne da dopovedati, da naj držijo razdaljo, kaj šele otrokom.

Danvid (nepreverjen)

Banda smotana, šolstvo dela iz naših otrok brezčutne robote. Otroka raje o držim doma kot pa pustim, da je poskusni zajček v tek šolski tiranija.

Starejše novice