Svetovne srednješolske igre ali Gimnazijada je večpanožni športni dogodek z izobraževalnimi in kulturnimi vsebinami. Tja se odpravljajo tudi mladi mariborski športniki.

Letos bo Gimnazijada od 14. do 22. maja v Normandiji, v Franciji. Iger se bo udeležilo več kot 3600 mladih iz 69 držav sveta, tudi delegacija iz Slovenije.

Ob današnji predstavitvi udeležencev in dogodka Svetovne srednješolske igre je vodja delegacije Gimnazijade Klemen Bedenik poudaril, da gre za priložnost, da se mariborski športniki srečajo s svojimi vrstniki iz celega sveta.

»Dobili smo razpis za Svetovne šolske igre, katerih se vsaj v gimnastiki udeležujemo prvič. In ko smo se preko Zavoda za šport Republike Slovenije Planica povezali s to svetovno organizacijo, smo izvedeli tudi, da so že aktivni naši košarkarji in košarkarice s III. gimnazije Maribor, ki jih vodi Nada Pocrnjić. Nato sva se z Nado povezala in zasnovala celo pot in delegacijo,« je povedal Bedenik.

»Šport se začne tukaj«

Kot je še povedal Bedenik, se slovenska delegacija na pot odpravlja že v petek.

»V petek ponoči se preko Hrvaške odpravljamo z letalom do Pariza, nato do Normandije, kjer se v nedeljo z otvoritvijo prične dogodek. V ponedeljek že začenjamo s tekmovanji, ki bodo trajala do sobote in v nedeljo, 22. maja, se vračamo v Maribor,« je dejal.

Predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada pa je izpostavil, da je zelo ponosen, da začenjamo s tekmovanji na tem nivoju.

»Nekako se mi zdi, da se vsi osredotočimo na višje kategorije, na mladinske oziroma članske in olimpijske igre. Ampak šport se začenja tukaj,« je povedal.

Naslednje leto bo v Mariboru Olimpijski festival evropske mladine, za katerega Barada upa, da bo na njem nastopil tudi kdo od športnikov, ki zdaj potuje na Svetovne srednješolske igre.

Delegacijo Slovenije predstavlja 12 mariborskih športnic in športnikov

Delegacijo Slovenije na letošnji »Gimnazijadi« sestavlja 12 športnic in športnikov, ki se bodo z drugimi ekipami pomerili v ženski in moški košarki ter gimnastiki.

Vsi udeleženci so dijaki ali šolarji iz Maribora, in sicer iz Prve, II. in III. gimnazije ter Osnovne šole Franca Rozmana  - Staneta. 

Pod vodstvom Nade Pocrnjić se bo na Gimnazijadi predstavilo osem košarkarjev in košarkaric.

Žensko ekipo 3x3 bodo zastopale Tina Tomšič, Lara Petrovič, Špela Gracej in Zoja Visočni, moško ekipo 3x3 pa Gal Dragšič, Tinaj Valh, Jan Zapečnik in Timon Petrovič.

Kot je še poudarila Pocrnjić, že vrsto let tekmujejo v srednješolski košarki, zadnja leta pa so najboljši tudi v 3x3, kar je bil tudi razlog, da so se prijavili na svetovne igre.

»Nikoli še nismo bili na takšnih igrah, tako da upamo, da bomo čim boljši. Ciljamo vedno na zmago, kar pa bo, pa bo. Hvala za zaupanje, da lahko gremo,« je izpostavila.

V športni gimnastiki pa nas bodo pod vodstvom Patricije Jug zastopale Sergeja Mlakar, Tara Štampfer, Lara Zagradišnik in Zala Bedenik.

Dekletom je vodja zaželela veliko sreče in da svoje vaje opravijo čim bolj uspešno in brez poškodb. Sergeja, Lara in Tara se odpravljajo na tako tekmovanje prvič, Zala pa je večjih tekmovanj že navajena.

Šport v Mariboru se razvija v pravo smer

Kot je poudaril Barada, se v Mariboru razvijamo v pravo smer in sledimo temu, kar si vrhunski šport želi. Zmaga je že to, da mladi športniki nastopijo na tekmovanju.

»Prepričan pa sem, da boste naše barve mesta in našo državo zastopali, tako kot si najbolj želite in najbolj znate. Medaljo pa ste že dobili, da sploh greste tja,« je športnikom sporočil Barada.

Zahvala gre tudi donatorjem

Zahvalili pa so se tudi donatorjem in sponzorjem, ki so jim omogočili udeležbo na tekmovanju. »Več ali manj financiramo vse sami in smo iskali preko donatorjev to možnost, da gremo na igre,« je dejal Bedenik.

Dodal je še, da so jim na pomoč priskočili tudi javni financerji.

»Zavod za šport Planica je delno financiral našo udeležbo. Eden od dogodkov je večer narodov, kjer bomo na stojnici lahko predstavili, od kod prihajamo in kaj imamo v naši državi, tako da smo promocijski material dobili od Slovenske turistične organizacije in pisarne Ofem 2023. Delamo tako promocijo Slovenije kot tudi Olimpijskega festivala evropske mladine, ki bo naslednje leto tukaj,« še dodaja Bedenik.

Starejše novice