Vir: osebni arhiv Tatjene Greif
Zaradi računalniške napake je Državna volilna komisija za šest poslanskih kandidatov napačno izračunala, da bodo postali poslanci. Posledično je bila na mesto poslanke izvoljena tudi mariborska kandidatka Tatjana Greif. Kaj obljublja Mariborčanom?

Državna volilna komisija je naposled sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida državnozborskih volitev. Med tem, ko je razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah sicer ostala enaka, pa se je na drugi strani spremenilo šest mandatov, ki so se dodelili kandidatom kandidatnih list v posameznih volilnih enotah.

»Pri dodatnem preverjanju izida volitev na državni ravni s strani neodvisne strokovne skupine se je izkazalo, da je v petih volilnih enotah prišlo do spremembe pri delitvi mandatov, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države,« so prejšnji konec tedna sporočili iz Državne volilne komisije.

Tako so se mandati dodelili drugim kandidatom istih kandidatnih list, ki so kandidirali v drugih volilnih enotah. Med njimi pa so tudi kandidati mariborske volilne enote.

Natančneje sta iz sestave parlamenta izpadla dva poslanca iz mariborske in eden iz ptujske volilne enote, vanj pa na novo prav tako vstopajo poslanec iz ptujske in dva poslanca iz mariborske volilne enote.

Kdo je nadomestil koga?

V stranki Gibanje Svoboda sta mandat prejela kandidata Franc Props (volilna enota Novo mesto) in Tine Novak (v volilni enoti Ptuj, volilni okraj Murska Sobota 2), nista pa ga prejela Tomaž Lah in Jurij Lep (volilna enota Maribor, Lah v okraju Maribor 1 in Lep v okraju Ruše).

V Slovenski demokratski stranki (SDS) sta mandat prejela Alenka Helbl (volilna enota Celje) in Dejan Kaloh (volilna enota Maribor, volilni okraj Maribor 3), nista pa ga prejela Maja Kocjan (volilna enota Novo mesto) in Andrej Kosi (volilna enota Ptuj, volilni okraj Ormož).

V stranki Nova Slovenija (NSi) je mandat prejel Janez Žakelj (volilna enota Kranj), ni pa ga prejel Klemen Matko (volilna enota Celje).

V stranki Levica pa je mandat prejela Tatjana Greif (volilna enota Maribor, volilni okraj Maribor 4), ni pa ga prejela Ana Černe (volilna enota Kranj).

Kaj se je zgodilo?

Kot so ugotovili strokovnjaki iz podjetij Intelcom in Genis ter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, so različni računalniški programi pravilno izračunali mandate v državni zbor, kot tudi število mandatov, ki pripada vsaki izmed kandidatnih list, ki je dosegla volilni prag.

Do razhajanj pa je prišlo pri izbiri kandidatov znotraj posameznih list na podlagi 93. člena zakona, kar posledično pomeni spremembo pri izbiri posameznih kandidatov znotraj kandidatnih list.

Strokovnjaki so ob dodatnem preverjanju izidov volitev ugotovili, da obstoječa programska oprema vsebuje napako v d'Hondtovem sistemu dodeljevanja dodatnih mandatov po upoštevanju ostankov glasov na ravni države.

Na mesto poslanke izvoljena Tatjana Greif

O računalniški napaki in posledični izvolitvi na mesto poslanke smo govorili s Tatjano Greif, ki je na kandidatni listi Levice kandidirala v volilni enoti Maribor, natančneje v volilnem okraju Maribor 4.

Greif je sicer doktorica znanosti, arheologinja, urednica, aktivistka za enakopravnost spolov, človekove pravice in pravice živali.

Tudi sama opozarja na nesprejemljivo napako Državne volilne komisije, pri tem pa spominja, da ne gre za edino napako, ki se je pripetila te volitve.

»Državna volilna komisija si ne bi smela privoščiti takšne napake pri razglasitvi rezultatov, obžalujem, da se je tako zgodilo. Naj spomnim, da to tudi ni prva napaka na teh volitvah in da so mnogi volivci iz tujine ostali brez svojih glasovnic,« je za Mariborinfo poudarila Tatjana Greif.

Greif bo po svojih najboljših močeh zastopala interese Maribora

Pri tem Greif dodaja, da smo letos na državnozborskih volitvah imeli izjemno visoko volilno udeležbo in če želimo, da tako ostane še naprej, ne bi smelo biti nobenega dvoma o pravilnosti volilnih rezultatov in kompetentnosti tistih, ki zanj skrbijo.

»Ne glede na okoliščine razglasitve pa se srčno zahvaljujem prebivalcem in prebivalkam Maribora, ki ste meni in Levici zaupali svoj glas. Obljubljam vam, da bom po svojih najboljših močeh zastopala vaše interese Maribora, ki je bil nekoč eno najrazvitejših mest na naših prostorih, vendar je skozi desetletja doživel tudi enega najbolj strmih padcev,« je jasna Greif.

V svojih obljubah občanom se je dotaknila tudi težkih časov, v katerih živimo. »V današnjih negotovih časih, ko rastejo cene hrane, energentov in nasploh vsega, se bom trudila, da si za naše mesto ob Dravi skupaj izborimo bolj perspektivno prihodnost, bolj kulturno in bolj zdravo življenjsko okolje,« zaključuje Greif.

Komentarji (5)

Fiki89 (ni preverjeno)

"... Obljubljam vam, da bom po svojih najboljših močeh zastopala vaše interese Maribora. ...". 🤣 Ne obljublja torej nic konkretnega. Odlicno Tatjana!

SLO (ni preverjeno)

Izvoli Greifova Tatjana na potezi si. Ljudstvo ob volitvah itak izločijo slabe in nesposobne. Vso srečo.

Kaco (ni preverjeno)

Dobro si to opisal. Do sedaj so vsi levi ali desni po končani blamaži končali na deponiji. Eni z dolgimi nohte se še držijo korit ampak to je le mučenje samega sebe. Ljudstvo ne pozablja ko se nekdo preserava in tolče po lastnem narodu. Po volitvah sem se pogovarjal z enim poražencem pa sem mu omenil, da so volitve izgubili takoj po protestih ko so zaplinili celo Ljubljano in jih pretepali. Odgovor me je osupnil, ko je rekel, da ga tisti itak niso volili. Torej če nisi z nami si zaplinjen itd. Takšnemu razmišljanju se reče PODN OD PODNA.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

AXA (ni preverjeno)

Kot so ugotovili strokovnjaki iz podjetij Intelcom in Genis ter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, so različni računalniški programi pravilno izračunali mandate v državni zbor, kot tudi število mandatov, ki pripada vsaki izmed kandidatnih list, ki je dosegla volilni prag. Sami strokovnjaki ,ki so sami sebi napoti .

Mestjanar (ni preverjeno)

Spoštovana ga. Greif, konkretno, s kakšnim programom se boste zavzemali za bolj perspektivno prihodnost, kulturno in bolj zdravo življenjsko okolje v MB, kot "floskulatorno" navajate v prispevku? Dejstvo, da je MB že več kot 30 l. gospodarska razvalina, vemo vsi in vaša skromna ugotovitev ne pove nič novega. Da ne bo to vaše zavzemanje slučajno podrejeno le agendi, ki ste ji zavezani še iz študentskih let v LJ in ji tudi še danes zavzeto sledite kot koordinatorica lezbične sekcije LL, ki je izšla iz predhodnice, feministične skupine Lilit, ta pa še prej iz gejevskega gibanja, forum Magnus, ki se je vzpostavil pri Škucu l. 1984. Za takšno LGBTQ+ "perspektivno prihodnost, kulturno in bolj zdravo življenjsko okolje" v MB, pa hvala lepa, ne!

Starejše novice