Vrtičkanje spomladi je vedno navdihujoče.

Po zimskem mirovanju se rastline začnejo prebujati in aktivno rasti. Okopavanje in pletje sta ključna koraka, ki omogočata, da rastline dobijo dovolj zraka, svetlobe in hranil. 

V drugi polovici meseca lahko začnete razmišljati tudi o dodatni zastirki za vaše rastline. 

Zastirka iz svežega organskega materiala, kot so slama, suho listje ali kompost, ima več funkcij. Pomaga zadrževati vlago v tleh, zmanjšuje rast plevela, preprečuje erozijo tal ter postopoma razgrajujejo v hranila, ki jih rastline lahko absorbirajo. Presajenim plodovkam in večjim rastlinam lahko zastirko dodate po tem, ko so se že dobro ukoreninile in so stabilne v tleh.

Pomembno je upoštevati pravilni kolobar, saj to pomaga ohranjati zdravje tal in preprečuje kopičenje škodljivcev ter bolezni. 

Pomembno je tudi upoštevati potrebe rastlin glede osvetlitve, vlage in prostora, zato pazite, da jih sadite v primernih razmikih in razmišljate o njihovi postavitvi v vrtu. S pravilno nego, zalivanjem, gnojenjem ter nadzorom nad škodljivci in boleznimi lahko ustvarite zdrav in bujen vrt ter uživate v bogatem pridelku v prihodnjih mesecih. 

Tudi mešani posevki solate in bazilike so odlična ideja, saj lahko baziliko uporabite tudi kot naravno zaščito pred škodljivci.

V mesecu maju se rastline že močno razvijajo in se vrt začne napolniti z barvami, vonji in okusi. 

To je nekaj ključnih opravil vrtičkanja za mesec maj:

  • Sajenje in presajanje: To je čas, ko se sadike presadijo na prosto, če niso bile že prej presajene. Prav tako lahko nadaljujete s sajenjem semena, vključno s tistimi, ki potrebujejo toplejše vreme.
  • Plevel: Redno odstranjevanje plevela je še posebej pomembno v tem času, ko se rastline hitro razvijajo. Plevel lahko hitro odžira hranila in vodo, zato ga je treba čim prej odstraniti.
  • Zalivanje: Pomlad je pogosto sušno obdobje, zato je pomembno, da redno zalivate svoje rastline. Pazite, da ne prekomerno zalivate, vendar se prepričajte, da so rastline dovolj oskrbljene z vlago.
  • Gnojenje: Rastline v tem času potrebujejo dodatna hranila, zato je lahko koristno dodajanje gnojil. Uporabite naravna ali organska gnojila, ki bodo rastlinam zagotovila potrebna hranila.
  • Zaščita pred škodljivci in boleznimi: Redno spremljajte rastline, da prepoznate morebitne znake škodljivcev ali bolezni. Če opazite težave, uporabite primerne metode za njihovo obvladovanje, bodisi naravne ali organske.

Starejše novice