Tudi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor bo na voljo brezplačno množično testiranje, a za razliko od številnih drugih zdravstvenih domov šele jutri.

Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor se bo pri njih brezplačno množično testiranje s hitrimi testi na covid-19 za občane Mestne občine Maribor pričelo šele v torek, 5. januarja 2021.

Testiranje bo na voljo vsak dan med delovnikom od 7.30 do 14.30 na lokaciji Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, Partizanska cesta 14 a, pritličje.

Občani, ki se želijo testirati, morajo s seboj imeti kartico zdravstvenega zavarovanja. 

Da bi preprečili gnečo in zmanjšali čas čakanja na testiranje, pa še naprošajo občane, da upoštevajo urnik abecedne vrste na termin testiranja, ki je povezan s prvo črko priimka posameznega občana.

Abecedni urnik, ki so si ga zamislili v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor:

  • 7.30  –  8.30        A     B     C     Č    D 
  • 8.30  –  9.30        E     F     G     H     I
  • 10.30  –  11.30        J      K     L     M    N
  • 11.30  –  12.30        O     P     R     S    Š
  • 13.30  –  14.30        T     U     V     Z     Ž

Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati. Poudarjajo pa, da je brezplačno testiranje namenjeno vsem občanom, ki nimajo bolezenskih znakov, ki bi kazali na morebitno okužbo s covid-19. 

V primeru suma na okužbo naprošajo, da kontaktirate osebnega izbranega zdravnika. Upoštevajte tudi vse predpisane zaščitne ukrepe in varnostno razdaljo.

Testirajo tudi učitelje

Sicer pa hitri testi pokažejo rezultat tistega trenutka, ko je odvzet bris, zato morajo tudi tisti z negativnim izvidom še vedno upoštevati vse ukrepe. V hitrih testiranjih se je v zadnjih dneh leta izkazalo, da je bilo pozitivnih približno en odstotek ljudi.

V zdravstvenih domovih testirajo tudi učitelje, ki delajo v šolah za otroke s posebnimi potrebami. Te šole se te dni odpirajo. »Ko bo padla odločitev, da se odprejo tudi ostale šole, pa bodo taka testiranja v zdravstvenih domovih izvajali tudi za ostale zaposlene v vzgoji in izobraževanju,« je še dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Na vprašanje, kdo bo izvajal hitra testiranja, je pojasnila, da so nekateri zdravstveni domovi angažirali dodaten kader, nekateri pa kader preusmerjajo s tistih dejavnosti, ki v tem trenutku ne delujejo. To so denimo preventivni programi in referenčne ambulante. Te bodo sicer imele še eno nalogo, in sicer kontakte s starejšimi osebami in kroničnimi bolniki, saj bo treba zbrati podatke glede interesa za cepljenje, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice