V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor bodo kljub zmanjšani dobavi cepiva Pfizer cepili vse, ki v teh dneh pričakujejo drugi odmerek. Danes so prvič cepili z Moderno, nestrpno pa pričakujejo odobritev AstraZenece.

V mariborskem zdravstvenem domu so dopoldne pripravljali prve odmerke cepiva Moderna, s katerimi so nato cepili zdravstvene delavce. V prvi pošiljki so v štajersko prestolnico dobili 200 odmerkov.

»Do sedaj ne beležimo nobenih neželenih dogodkov s tem cepivom. Cepljenje bomo nadaljevali še v jutrišnjem dnevu, ko bomo predvidoma vseh teh 200 odmerkov že porabili,« pravi pomočnik direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus.

Današnja pošiljka cepiva Pfizer je sicer manjša od pričakovane, a naj bi zadostovala za ponovitveno cepljenje z drugim odmerkov, ki so ga popoldne že pričeli po domovih za starejše. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so z drugim odmerkom Pfizerjevih cepiv že cepili tudi bolnišničnega duhovnika.

»Prihajam v stik z bolniki, prihajam v stik z bolnišničnim osebjem, živim v skupnosti sobratov, ki so po večini starejši in so v rizični skupini,« je odločitev za cepljenje pojasnil bolnišnični duhovnik Ivan Hočevar

Namesto plastičnih plaščev upajo, da bodo zadostovale že rokavice, očala in maske

Kljub zmanjšani dobavi cepiva Pfizer tudi v mariborskem kliničnem centru ne pričakujejo težav pri cepljenju zaposlenih z drugim odmerkom. Za zdaj posebnih stranskih učinkov niso zaznali.

»Ne pričakujem kakšnih posebnih stranskih učinkov, po prvem cepljenju sem bila naslednji dan samo malo bolj utrujena ni zaspana, sicer pa nobenih težav,« je po cepljenju povedala zdravnica Božena Kotnik Kevorkijan iz oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Učinkovitost cepiva so v Mariboru že preverjali tudi s testiranjem na protitelesa v krvi.

»Po štirinajstih dneh so se protitelesa že pokazala, tako da zdaj upam, da bomo zdaj šli iz plastičnih plaščev že na rokavice, očala in maske,« je dejal zdravnik Simon Ranfl iz mariborskega urgentnega centra.

»Prosimo vse, ki imajo pomisleke glede cepljenja, da o tem razmislijo.«

Zaradi karanten, stikov, okužb ali varstva otrok je bilo danes v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor odsotnih 30 zdravnikov in še skoraj 90 zdravstvenih delavcev.

»Prosimo vse, ki imajo pomisleke glede cepljenja, da o tem razmislijo. Še posebej, ko gre za tiste, ki delajo v naši ustanovi, saj s tem zavarujejo ne zgolj sebe, ampak tudi bolnike,« ob tem poziva direktor mariborskega kliničnega centra Vojko Flis, ki je tudi sam včeraj prejel drugi odmerek cepiva.

Cepivo AstraZeneca prinaša veliko upanje

V mariborskem zdravstvenem domu upajo, da bodo kljub zamiku dobave cepiva Pfizer vendarle dobili vse odmerke, ki so jih naročili.

»Pričakujemo, da bomo kasneje dobili nekaj več odmerkov, da bomo seveda nekako nadaljevali to kontinuiteto in, seveda, tisto želeno število precepljenosti,« pa je še dejal Jus. Veliko upov pa polagajo tudi v novo cepivo AstraZeneca, saj naj bi proizvajalec že kmalu po odobritvi lahko dobavil večje količine odmerkov.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

hahaha 200 odmerkov na teden, to je za 100 ljudi cepit glede na to da vsak rabi 2, čestitke butalci s takim tempom boste populacijo precepili do leta 2025 takrat pa bo tako že covid-23 ki bo odporen na cepiva hahaha

Heh (nepreverjen)

Nič ne pomaga, če si vedno daješ všečka na lastni komentar. Ta umski bolnik res ne odneha; ga verjetno mi preživljamo, ker se več kot očitno ni sam sposoben.

In reply to by dd (nepreverjen)

11 (nepreverjen)

Garant na plečih staršev ali države. Sicer pa kdo bo zaposlil takšnega 'veleuma'.

In reply to by Heh (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

služim dnar od pokra in športnih stav, verjetno vsaj 2x več na mesec kot ti "normalen državljan", zdaj pa heil maske gor in za 700€ delat v službo, pa 15% dat bek državi kot zahvala za to da lahko nosiš maske

In reply to by 11 (nepreverjen)

amiminitis

Glavno je, da je cepljen duhovnik.

Starejše novice