Slika je simbolična.
Organizacija DrogArt opozarja na pojav lažnega kokaina v Ljubljani in konoplje z nevarno snovjo ADB-BUTINACO v Mariboru.

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih substanc je bil v Ljubljani zaznan lažni kokain, ki je vseboval sintetični katinon alfa-PiHP, v Mariboru pa je bila zaznana konoplja s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACO.

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec belega prahu, ki je bil v Ljubljani kupljen kot derivat kokaina, vsebuje sintetični katinon alfa-PiHP. Srednji odmerek za alfa-PiHP znaša od 10 do 30 miligramov, kar je enkrat manj od srednjega odmerka za kokain, s čimer se poveča tveganje za predoziranje.

O tej snovi ni na voljo veliko informacij, uporabniki pa so na forumih poročali predvsem o naslednjih stranskih učinkih: pospešeno bitje srca, zoženje žil in paranoja.

Nevarna konoplja v Mariboru

V okolici Maribora kupljen vzorec kanabisa pa je vseboval sintetični kanabinoid ADB-BUTINACO.

ADB-BUTINACA se v zadnjih dveh letih v različnih državah Evropske unije zelo pogosto zaznava v vzorcih kanabisa z nizko vsebnostjo THC. Z uporabo te snovi so povezane tudi številne zastrupitve.

V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj, epileptični napadi, krči, pogosto bruhanje, vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki ADB-BUTINACA niso dobro raziskani. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje.

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja opozorja, da je potentnost mešanic za kajanje s sintetičnimi kanabinoidi zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole »kakovosti«.

»Znano je, da potentnost niha od serije do serije in prav tako pa se lahko pri isti seriji pojavijo 'vroči žepi', kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala, zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom,« še piše na spletni strani DrogArta.

Kombinacija z alkoholom je lahko usodna

Različni kanabinoidi po informacijah Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja potrebujejo različen razpon časa, da začnejo delovati, zato je po vsakem vdihu nujno počakati vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izogne predoziranju.

Odsvetujejo uporabo v kombinaciji z drugimi drogami, še posebej nevarna je kombinacija z drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so na primer alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.
 
Ljudje so po uporabi sintetičnih kanabinoidov pogosto neprisebni. Lahko se padejo, se penijo v ustih ali so začasno paralizirani.

Kako ukrepati?

Če je mogoče, človeka postavite v stabilni bočni položaj in nenehno spremljajte dihanje.

Če nekdo pade v nezavest in je neodziven, pokličite 112. Preverite, ali diha. Če ne, začnite s stiskanje prsnega koša, če diha, pa ga postavite v stabilni bočni položaj in počakajte na prihod reševalcev.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Eda (ni preverjeno)

al se pa samo ne drogirate

ovi (ni preverjeno)

...primte tau - znano ??

In reply to by Eda (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

tatu- jebotebot...

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Danvidz (ni preverjeno)

Alkohol'depresiven???sintetičnih kanabinoidi 'strupeni?pa saj se ravno ti uporabljajo v zdravstvu'le od kot mislite ,da jih dobijo.joj joj.in še nekaj'90%bolnikov z rakom se zdravi z marihuano 'seveda z thc_jem rastlinskim in ne z sintetičnim zato kar verjamem da je slednji strupen in škodljiv'vendar si medicina to po svoje razlaga'hja,le kdaj pa je farmacija delala za rajo?

Mihc (ni preverjeno)

Veliko znanja ti manjka, več kot očitno. Alkohol je depresor centralnega živčevja, podobno kot sedativi in hipnotiki, tj. benzodiazepini in njim sorodne substance. Samo zato, ker si ti po enem pivu ali dveh evforičen in naspidiran oziroma vesel, to še ne pomeni, da je alkohol stimulans...
O kanabinoidih pa na tem mestu ne bi začenjal debate, ker je preširoka tema in preveč komplicirana za kratek komentar.

In reply to by Danvidz (ni preverjeno)

vordak (ni preverjeno)

ojoj koji mujko si. živela narkomanija!

In reply to by Mihc (ni preverjeno)

Danvidz (ni preverjeno)

Uporabnik'pazljivo'preberi še enkrat o čem pišejo,kot izgleda ti manjka šola medicine.

In reply to by Mihc (ni preverjeno)

Offset (ni preverjeno)

Dvakrat špricana konoplja se reče !

Starejše novice