Z vinsko-kulinaričnim doživetjem pred Hišo Stare trte se bo danes začel štiridnevni 22. Festival Stare trte, s katerim se v Mariboru poklonimo 450-letni Guinnessovi rekorderki, najstarejši trti na svetu.

Štiridnevni program 22. Festivala Stare trte vključuje vinsko-kulinarične in glasbene večere, tržnico z lokalnimi izdelki, koncerte veteranskih godb ter številna druga doživetja Maribora in okolice.

Kot je povedal direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc, bodo v sodelovanju z lokalnimi ponudniki in izvajalci doživetij skozi 14 dogodkov predstavili kakovostno gastronomsko ponudbo mesta.

Namen festivala je sicer po njegovih besedah tudi prikazovanje običajev in ohranjaje kulturne dediščine. Osrednje prizorišče bo pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu, festivalske vsebine pa se bodo odvijale tudi drugod v mestnem jedru in njegovi okolici.

Dogajanje v vsakem vremenu, kaj nas torej čaka?

Današnji prvi festivalski dogodek bo vinsko-kulinarično doživetje s sommelierskim dvojcem Jernej Lubej in Vanja Mramor ter Gostilno Grič by Andrej Smogavc, naslednja dva večera pa bosta združevala gastronomijo in glasbo.

V petek bo ob vinski ponudbi mladih štajerskih vinarjev koncert raperja Leopolda I., v soboto pa bodo obiskovalci ob nagrajenih štajerskih vinih in kulinariki uživali še v nastopu zasedbe Jeannette.

Kot zagotavljajo organizatorji, bodo vinsko-kulinarični večeri pred Hišo Stare trte potekali v vsakem vremenu, in sicer v montažnem prireditvenem paviljonu.

V soboto veliki splavarski krst pred Hišo Stare trte

V soboto bodo svoje izdelke in pridelke ves dan na stojnicah na Glavnem trgu predstavljali ter prodajali lokalni ponudniki, med njimi tudi imetniki certifikata Naše najboljše.

Zavod za turizem Maribor bo ob 11. uri uradno podelil listine 14 novim prejemnikom te kakovostne destinacijske znamke, v sklopu tržnice pa bodo potekali tudi glasbeni nastopi in otroške delavnice.

Tudi letos bo Turistično društvo Maribor v sklopu festivala organiziralo tradicionalni že 38. splavarski krst pred Hišo Stare trte, sobotno dogajanje v mestnem jedru pa bodo poživili še promenadni koncerti veteranskih godb, ki jim bo mogoče prisluhniti na Grajskem in Glavnem trgu ter pred Hišo Stare trte.

Pred slednjo bo ob 14.30 potekal veliki skupni nastop Slovenskega združenega veteranskega orkestra.

Udeleženci vinske delavnice oziroma t. i. masterclassa Decanter World Wine Awards (DWWA) v letu 2022 bodo v soboto popoldne na mariborski višji šoli za gostinstvo in turizem spoznavali najboljša štajerska vina pod vodstvom mednarodno uveljavljenega in enega vodilnih slovenskih vinskih strokovnjakov Roberta Gorjaka.

Vrhunec festivala bo trgatev trte na Lentu

Vrhunec festivala pa bo, kot vsak leto, 36. slovesna trgatev najstarejše trte na svetu.

Tudi letos bo kulturno-etnografska prireditev potekala v družbi gospodarja trte, mariborskega župana Saše Arsenoviča, skrbnika trte Staneta Kocutarja, vinskih kraljic in vitezov ter malečniških bračev.

Zaradi slabe vremenske napovedi so organizatorji morali odpovedati za danes načrtovano plovbo s splavom po Dravi in petkovo tržnico Okusi Štajerske na Glavnem trgu.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rušan (nepreverjen)

ko pravi da je najstarejša trta na svetu je lažov
Na gradu Fala je najmanj 200 let starejša trta, ki še danes bujno rodi in daje bistveno boljše vino kot ta mariborska fukušnica

Aleks Persenovic (nepreverjen)

fukušnica pa že ni

In reply to by rušan (nepreverjen)

Tinček sin od kulaka (nepreverjen)

to je fukošnica najslabša sorte
Pri nas je še svinje ne bi pile

In reply to by Aleks Persenovic (nepreverjen)

Tanja flaškon (nepreverjen)

tej mora biti pa res do kurca

In reply to by Tinček sin od kulaka (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

mi imamo v Soboti eno trto staro že nad 580 let pa se ne hvalimo
kot v v maribori s vašim sranjem

Starejše novice