Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in vladni govorec Jelko Kacin.

V zadnjem dnevu so opravili 6350 testov in potrdili 1642 novih okužb. Delež pozitivnih je pri tem 25,8-odstoten. V bolnišnicah se trenutno zdravi 1229 pacientov, 208 jih je na intenzivni enoti, umrlo je včeraj 43 oseb. 
Iz bolnišnic so včeraj odpustili 116 pacientov. 

Epidemija je podaljšana

Epidemijo so podaljšali za 30 dni, ta odlok pa začne veljati jutri, 18. decembra. 

Spremembe so tudi na zemljevidu držav in tako so na zelen seznam dodane administrativne enote Norveške, iz zelenega seznama pa se umikajo Ferski otoki. Na rdečem seznamu držav so manjše spremembe pri Franciji in Grčiji. Pri državah tretjega sveta ni sprememb. Te spremembe začnejo veljati to soboto, veljajo pa sedem dni. 

Trend pada, ukrepi so učinkoviti

Jelko Kacin je na konferenci poudaril, da so podatki zadnjih petih dni spodbudni ter, da to kaže na to, da so ukrepi učinkoviti. Spet je pozval k upoštevanju ukrepov, saj lahko epidemijo le tako zamejimo in počasi tudi premagamo. 

Aplikacijo #OstaniZdrav si je do včerajšnjega dne naložilo skupno že 297 tisoč uporabnikov. Podatki iz 7. decembra pa kažejo, da je TAN kodo vneslo že 1367 uporabnikov aplikacije. Skupno je bilo izdanih 1721 TAN kod. 

Po obolelosti med občinah izstopa tudi Ptuj, saj ima kar 30 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Izstopajo še Brežice, Celje, Koper, Krško, Novo mesto, Sevnica, Sežana, Zagorje ob Savi in Kamnik. V Mariboru so odkrili 71 novih okužb, v Ljubljani pa 161. 

Pomurska regija po okužbah prednjači, saj se situacija v Pomurju še slabša. Po sedemdnevni incidenci je najslabši jugovzhodni del Slovenije, sledita posavska in savinjska regija. Skupno gledano je med regijami Pomurska z največ okužbami. 

Najboljše stanje imata goriška in osrednjeslovenska regija. 

Domovi za ostarele so najbolj ranljivi

Na današnji konferenci je sodeloval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je poudaril, da ministrstvo vodi in usmerja domove za starejše. To je ustaljena praksa, saj sodelujejo tedensko ali celo dnevno. 

Domovom trenutno pomagajo z dodatnimi kadri, dodatki za zaposlene, domovi imajo vse protokole in navodila za delo. Poudarja pa, da je koristno tudi sodelovanje na lokalni ravni. 

Tudi minister Cigler Kralj je poudaril, da je so novi trendi optimistični, vendar opozarja »zdaj je čas, da pokažemo osebno odgovornost in solidarnost z najranljivejšimi. Držimo se osnovnih ukrepov,« poudarja. 

V preteklem dnevu sta imela največji porast okužb dva domova za starejše, en v Trbovljah, kjer so odkrili enajst novih okužb in drug v Sežani, kjer so odkrili kar dvajset novih okužb s koronavirusom. 

Minister je poudaril tudi pomen hitrih testov, ki so obvezni za vse domove. Ministrstvo naj bi domove k uporabi hitrih testov pozvalo že novembra in tako je veliko domov na tak način začelo testirati že takrat. Stroga in jasna so tudi navodila ob odpustu iz bolnišnice ter ob novih sprejemih. 

Ob tem se je na novinarski konferenci pojavilo tudi vprašanje o nekoliko pozni implementaciji hitrih testov. Minister odgovarja, da so pri testih morali upoštevati razne vidike ter, da so teste uvedli takoj, ko se je stroka poenotila.

Stiske starostnikov in svojcev razumejo

In ravno zato so zagotovili vse možnosti in ukrepe, da se lahko obiskovanje svojcev v domovih za ostarele izvede. Obiskovanje se izvaja tako po navodilih ministrstva za zdravje, prioriteta pa je zdravje in varnost stanovalcev in zaposlenih. 

Minister Cigler Kralj je poudaril, da je čustveno in psihično stanje stanovalcev izjemnega pomena, zato so obiski tudi omogočeni. Pri tem pa naj vsi vpleteni ravnajo odgovorno.

Minister je izkoristil priložnost, da se je zahvalil tudi vsem direktorjem in direktoricam domov, da so praznični čas približali stanovalcem. Ne le z obiski, tudi z okrasitvami in razvedritvami, ki starostnikom gotovo veliko pomenijo. Zahvalil se je tudi vsem nevladnim organizacijam in društvom.

Prvi zahtevki za delo v sivih in rdečih conah bodo tako povrnjeni 30. decembra. Domovom bo povrnjenih kar 300 tisoč evrov za 130 tisoč ur dela v teh conah. Konec decembra se bodo povrnili tudi stroški zaradi praznih postelj, ki so nastale zaradi epidemije. 

»Zavedamo se, da so bremena krize velika še posebej najbolj ranljivim. Na ministrstvu in celotna vladna ekipa zato delamo vse, da bi te stiske omilili,« pove minister. 

Starejši ne poznajo svojih pravic

Društvo Humanitarček je izpostavilo problematiko, da starejši obrazcev in pravil ne razumejo in zato tudi ne dobijo pomoči, ki jim pripada. 

Na ministrstvu bodo upoštevali tudi to in tako je trenutno v teku poenostavitev vloge za varstveni dodatek. Vloga bo tako krajša in lažja za izpolnjevanje, minister pa poziva, da izpolnjevanju lahko pomagajo tudi zaposleni na Centrih za socialno delo

Kako pa bo med prazniki?

Jelko Kacin je ob koncu konference povedal, da lahko v kratkem pričakujemo tudi pravila glede prazničnih druženj. Omejili bodo število oseb na druženjih, pri tem pa bodo izšteti otroci. Pomeni, da bo se omejitev števila oseb na druženjih nanašala na odrasle osebe, otroci bodo na druženjih dodatek, ki se ne bodo šteli v omejitev. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

*žaljiva vsebina je bila odstranjena* off jj

Čuj, (nepreverjen)

Vsak dobi liter vina in porcijo prasetine ...na bone !

Starejše novice