Vir: UKC Maribor
S projektom dobrodelnega kolesarjenja so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pridobili šest sobnih koles za bolnike z rakom. Podjetje Hofer je dodalo še šest tovrstnih koles.

Zakonca Alice in Žiga Erlač Shepherd sta v avgustu letošnjega leta dobrodelno kolesarila od Maribora do angleškega Southamptona za bolnike z rakom. 

Na svoji poti sta ozaveščala o raku, pomenu širitve registra darovalcev krvotvornih matičnih celic ter zbirala donacije za nakup sobnih koles za bolniške sobe v Sloveniji in Angliji.

Njuno dobrodelno kolesarjenje je spodbudilo tudi zdravnike in drugo medicinsko osebje Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, predstavnike Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, nekdanje bolnike z rakom, podpornike in donatorje, da so 23. septembra skupaj dobrodelno kolesarili po ulicah Maribora in z donacijami podprli nakup sobnih koles

Celotna akcija in ozaveščanje je odmevalo tako na socialnih omrežjih kot v medijih.

Z zbranimi sredstvi kupili šest sobnih koles za bolnike z rakom, še šest so jih prejeli 

Iz mariborskega kliničnega centra so sporočili, da so dosegli cilj akcije. 

Skupaj z dobrodelnimi kolesarji, podjetji in posamezniki iz cele Slovenije smo s SMS in TRR donacijami zbrali 6000 evrov.

To je zadostovalo za nakup šestih kakovostnih in za bolnike z rakom ustreznih sobnih koles za oba oddelka.

Obenem je dobrodelno akcijo opazilo podjetje Hofer, ki je z donacijo šestih dodatnih sobnih koles poudarilo svojo družbeno odgovorno držo in s tem prispevalo k še boljši dostopnosti do bolnišnične rehabilitacije v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Kolesa nimajo le rehabilitacijskega namena

»Gre za nenavadno in zanimivo zgodbo,« je povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja Vojko Flis. 

»Rehabilitacija na področju onkologije je izjemnega pomena in osnova nadaljevanja bazičnega zdravljenja,« je dodala Nataša Marčun Varda, strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra Maribor: »Sigurno bo tudi ta donacija pripomogla k temu.«

»S tem namenom zdravimo bolnike,« je dejal Zlatko Roškar, predstojnik oddelka za hematologijo in hematološko onkologijo: »Ne samo, da preživijo, ampak da se čimbolj kvalitetno vrnejo v svoje domače okolje.«

»Vedno pravim, da so onkološki bolniki, izjemno hvaležni bolniki,« je povedala Tamara Petrun, namestnica predstojnice Oddelka za onkologijo: »Zato verjemite, da ta kolesa nimajo samo rehabilitacijskega namena, ampak tudi psihološki moment. Saj jim bodo povedala, da verjamemo v njih, da se bodo vrnili in da se bodo lažje vrnili v aktivno življenje.«

S povedanim se je strinjala Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L.

»Kot kažejo izkušnje bolnikov, je to en velik motiv za življenje, če veš, da lahko med zdravljenjem voziš sobno kolo. To ti daje potrditev, da zmoreš, da se boš lahko vrnil nazaj v življenje. To govorim tudi iz lastnih izkušenj,« je dejala.

Komentarji (2)

Politk (ni preverjeno)

Naj bodo še toliko dobri in ukinejo ali pa priznajo resnico o kemoterapiji.

ortar (ni preverjeno)

Ne preostane drugega kot zbiranje zamaškov !

In reply to by Politk (ni preverjeno)

Starejše novice