Dogodek Trivia night (Vir: Študentska organizacija Univerze v Mariboru)
Na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru so zadovoljni s projekti in dogodki v letu, ki se izteka. Med njihovimi največjimi projekti sta tutorstvo in študentska delovna brigada. V božičnem času so pripravili obdarovanje otrok in ekskurzijo.

Ob koncu leta smo se s Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru ozrli nazaj. Kakšno leto je za njimi in kaj lahko mariborski študenti in študentke pričakujejo v začetku novega? 

»To je bilo prvo leto po covidu, ko smo res bili nazaj v polnem zagonu,« je povedala Ajda Habjanič, sekretarka za interesne dejavnosti študentov pri Študentski organizaciji Univerze v Mariboru. 

Kot pravi, so z letom in projekti, ki so jih izpeljali, zadovoljni: »Vse je potekalo po ustavljenih tirnicah, tudi obisk študentov vseh naših dogodkov je bil fenomenalen. Upamo, da bo tako šlo naprej.«

Z delovno brigado mariborski študenti prostovoljno priskočili na pomoč prizadetim v poplavah

Študentska delovna brigada je največji prostovoljni projekt Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Letos so ponovno zbrali prostovoljce, ki so se med poletnimi počitnicami odpravili pomagat krajanom demografsko ogroženih območij.

Konec julija so priskočili na pomoč prebivalcem v občini Muta. Le malo za tem so Slovenijo prizadele katastrofalne poplave. Študenti so takrat ponovno zavihali rokave in pograbili lopate ter se odpravili v Črno na Koroškem in Ljubno ob Savinji. 

»Se je kar nekaj študentov prijavilo, da gredo pomagat,« je povedala Ajda: »Iz tega nastanejo res lepe zgodbe. Zato se mi zdi, da se študentje odločajo za take prostovoljne stvari – ker navežeš nova poznanstva, nekaj dobrega narediš ob druženju.«

Novembra so prebivalcem sporočili, da niso pozabili nanje, in se na najbolj prizadeta območja odpravili še enkrat. Kot je povedala Ajda, so pomagali postoriti tista dela, ki so še ostala, oziroma jih je bilo možno opraviti šele kasneje.

Študentska delovna Brigada (Vir: Študentska organizacija Univerze v Mariboru)

V desetletju se je sistem tutorstva dobro uveljavil

Tutorstvo je projekt Študentske organizacije Univerze v Mariboru, ki se je začel leta 2003 z vpeljavo sistema tutorstva na takratni Fakulteti za gradbeništvo. 

Tutorji pomagajo brucem in bruckam olajšati vključevanje v univerzitetno okolje, usmerjajo mlajše študente skozi študij ter jim svetujejo pri reševanju problemov, ki se jim pojavljajo v času študija.

Trenutno pod ŠOUM-ovim okriljem študenti tutorji delujejo na osmih fakultetah. 

Prizadevajo si, da bi se jim pridružilo še več fakultet, a nekatere nočejo sodelovati v projektu, ker imajo svoj tutorski sistem. »Ali pa imajo neke svoje pogoje, ki so nam nerealni, da bi jih izpolnili,« je povedala Ajda.

Dodaja, da je tutorstvo njihov finančno najbolj zahteven projekt, a hkrati se tako na tak način najbolj dotaknejo študentov in jim pomagajo: »Pomaga se jim s projekti, zapiski, pri samem študiju.«

Zmagovalci Šourocka - skupina Before Time (Foto: Nina Katarina Bračko)

Študente na Štuk privabi domača glasba

Z Ajdo smo se pogovarjali pred enim zadnjih študentskih torkov v letošnjem letu, pred dogodkom Winter is coming. Kako so se odločili, katere glasbenike povabiti?

»Pri Winter is coming je tradicionalno, da nastopajo aktualni zmagovalci Šourocka in vedno je bil bolj rockersko obarvan,« je povedala Ajda. 

Letos so zato k nastopu povabili skupino Mrfy, ki je tako prvič nastopila na Štukovem odru. Še pred njimi so nastopili Before Time iz Kamnika – zmagovalci jubilejnega 20. Šourocka, ki velja za enega najbolj popularnih natečajev za mlade glasbene skupine v Sloveniji.

Kakšna glasba sicer v dvorano Štuk privabi največ študentov? Ajda pojasnjuje, da jim je všeč predvsem domača glasba. Štuk napolnijo tudi 'klasike', kot sta Mambo Kings in Kingstoni. A kot pravi, se z izbiro izvajalcev trudijo zadostiti tudi drugačnim glasbenim okusom.  

Božiček obdaril otroke študentskih družin

V sodelovanju s Klubom študentskih in dijaških družin Maribor Študentska organizacija Univerze v Mariboru že vrsto let izvaja projekt »Božiček - obdarovanje otrok študentskih družin«.

Božiček je letos na Štuku obdaril kar 96 otrok, poleg obdarovanja je dogodek popestril tudi glasbeni program. Po nekaj letnem premoru zaradi epidemije, so tako otroci študentskih družin ponovno srečali Božička v živo.

Za ostale obiskovalce so na ŠOUM-u v tem prazničnem času poskrbeli z majhnimi darilci pred koncerti, organizirali so tudi predbožično ekskurzijo v avstrijski mesti Salzburg in Hallstatt.

»Božiček - obdarovanje otrok študentskih družin (Vir: Študentska organizacija Univerze v Mariboru)

Kaj čaka Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru v naslednjem letu? 

Pred izpitnim obdobjem bodo lahko prišli študenti na Štuk po dozo smeha, saj bo januarja še en komični četrtek. Med izpitnim obdobjem bodo sodelovali na informativnih dnevih, za sprostitev po napornem izpitnem obdobju bodo dva avtobusa študentov peljali na 'ski break' na smučišče Kope. 

»Potem pa že novi semester in otvorili ga bomo s prvim študentskim torkom,« je napovedala Ajda: »Potem pa nadaljujemo vse aktivnosti po ustaljenem urniku.« 

Komentarji (1)

Surfeiter (ni preverjeno)

Tale mala zagorka Habjanić je s tem intervjujem svoji matični organizaciji naredila več škode, kot koristi. Kolikor iz zapisanega vidim, se delovanje ŠOUM-a zreducira na le nekaj aktivnosti, ki pa spominjajo in peljejo na rabote črpanja denarja v prazno ... winter is comming ... res!

Starejše novice