Slika je simbolična.
Zaposleni v mariborskem podjetju A&E Europe od vodstva družbe pred ponedeljkovo stavko zahtevajo, naj ustavi napovedano zaprtje podjetja in odpuščanje zaposlenih.

Zaposleni v mariborskem podjetju A&E Europe zahtevajo ohranitev proizvodnje in izpolnitev zahteve sveta delavcev o vračilu neracionalno porabljenega denarja. Rok za izpolnitev zahtev je 1. maj, so zapisali v stavkovnem odboru.

A&E Europe je del ameriške skupine Elevate Textiles in se ukvarja z izdelavo sukancev. Vodstvo podjetja A&E Europe je zadnji dan februarja svet delavcev in sindikat seznanilo s strateškimi in organizacijskimi ukrepi, ki vodijo v postopno zapiranje obrata v Mariboru.

Vzrok za takšno odločitev naj bi bil, da nadaljevanje proizvodnje v Sloveniji zaradi težkih razmer na trgu in ostalih dejavnikov ni več smiselno. Leta 2021 so beležili skoraj milijon evrov čiste izgube, podoben pa naj bi bil tudi lanski rezultat.

Želijo vračilo neracionalno porabljenega denarja ali veliko odpravnino

Nekaj več kot sto delavcev, ki jih zastopa Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS), od vodstva družbe zahteva ohranitev proizvodnje v Mariboru in povrnitev ključnih kupcev, ki so jih v zadnjem času večinoma odpeljali v nemško podjetje znotraj skupine.

Zahtevajo tudi izpolnitev zahteve sveta delavcev o vračilu neracionalno porabljenega denarja, v nasprotnem primeru pa odpravnino vsakemu delavcu po 100.000 evrov.

Kot so delavci izvedeli na prejšnjem sestanku z vodstvom podjetja, naj bi v prvi fazi z začetkom maja delo izgubilo 56 delavcev, vsi ostali v začetku julija.

Za predsednika Konfederacije slovenskih sindikatov Gvida Novaka je sporno ravnanje lastnikov podjetja, ki so leta 2016 kupili tudi nemško podjetje Gütermann, slednje se ukvarja z enako proizvodnjo kot mariborsko, posel pa naj bi lahko sklenili le pod pogojem, da nemška tovarna prevzame vse njihove posle v Evropi.

Vse od takrat naj bi po njegovih besedah načrtno izčrpavali podjetje v Mariboru, odpeljali vse kupce, na koncu pa bodo še zaprli tovarno in odpustili zaposlene.

Komentarji (7)

Abuh (ni preverjeno)

Rezultati Golobove vlade.

45 (ni preverjeno)

To so rezultati prejšnjega "goloba brez perja".

In reply to by Abuh (ni preverjeno)

Cafurji (ni preverjeno)

The end is near!!!
Vse gre počasi k vragu -propadanje bank-nenormalne obrestne mere,....

Cafurji (ni preverjeno)

Jemanje kreditov se več ne splača, € in Dollar ne bosta počasi nič več vredna. Prihajalo bo do blagovne menjave:krompir za kruh,.....-seveda kateri bo še sploh kaj imel. Nastradali bodo uličarji kateri nimajo nobene zemlje za obdelovanje-temu sledi kraja in kriminal- tudi pobijali se bodo za mesni narezek.

4r (ni preverjeno)

Tudi to so pridobitve osamosvojitve. Kapitalistična družba ne pozna milosti.

In reply to by Cafurji (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Ja, samo še globje(golobje) tonemo, samo 1 tega nočejo videti!

n8 (ni preverjeno)

Navodila, kako potiniti, prihajajo iz Trstenjakove! Kar so začeli, bodo tudi dokončali!

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice