Pred dnevi smo poročali o tem, da se je začela pravda med nekdanjim pacientom in Zdravstvenim domom Murska Sobota.

Tožnik D. R. želi od Zdravstvenega doma Murska Sobota iztožiti odškodnino zaradi nepravilnega oziroma malomarnega zdravljenja in očita, da mu je dermatolog Mišo Radišić, ki je zaposlen v soboškem zdravstvenem domu, predolgo predpisoval tablete za zdravljenje aken.

To naj bi pustilo trajne posledice na njegovem telesu in sedaj naj ne bi bil več zmožen za delo.

Kot smo uspeli izvedeti, naj bi tožniku predpisovali kontroverzno zdravilo Roaccutane, ki so ga odkrili konec sedemdesetih let in ga predpisali pacientom s hudimi oblikami aken. Zdravilo se zaužije v obliki tablete, ker pa ima močne in neprijetne stranske učinke, je jemanje zgolj kratkotrajnejše, a več o tem v nadaljevanju članka. 

Zdravljenje predvideno do šest mesecev, sam je zdravilo prejemal 13 mesecev

Med prebiranjem različnih člankov, tako slovenskih kot tujih medijev, na temo omenjenega zdravila, smo hitro prišli do podatkov, da naj bi dermatologi zdravilo predpisovali za 15 do 20 tednov oziroma v manjših odmerkih, a nikakor ne več kot šest mesecev.

Ravno tukaj pa se stvari pri omenjenem primeru zapletejo. Kot nam je namreč povedal D. R., je omenjeno zdravilo prejemal več kot leto dni, natančneje 13 mesecev. Njegovo zdravje se je, kot pravi, zaradi tega precej poslabšalo. Čutil je bolečine in veliko žejo, saj ga je zdravilo izsušilo. Vmes je moral na dan spiti tudi do deset litrov vode.

»Težava je, da so žleze okvarjene do te mere, da se ne morejo popraviti,« pravi D. R. in dodaja, da ga še vedno mučijo nespečnost, utrujenost in bolečine. V kolikor je bil pred zdravljenjem z omenjenim zdravilom športno aktiven, se je to zdaj drastično spremenilo, saj so bolečine prehude.

V zadnjih desetih letih so mu zdravniki predpisali okoli 30 različnih zdravil, a nobeno od njih njegovih težav ni odpravilo. Najbolj ga žalosti, da mu vsi vedo povedati, kakšne so posledice, na vprašanje, kako jih odpraviti, pa ne dobi odgovora.

»Imel sem hudičevo težke dneve, kot so jih imeli tudi drugi ljudje tako v Sloveniji kot v tujini. Zelo hudo je lahko, nekateri enostavno niso zdržali,« pove D. R., ki s slednjim namigne na hude depresije, ki so bile posledica zdravljenja z omenjenim zdravilom in so se v nekaterih primerih končale celo s samomori.

Depresija, impotenca, samomorilska nagnjenja

Prav zaradi stranskih učinkov, pacienti so imeli težave z depresijo, impotentnostjo in samomorilskimi nagnjenji, je bila v začetku uporaba priporočena res le za najhujše primere aken in v primeru, ko ostale alternative ne prinesejo želenega učinka.

Tudi to je ena od zadev, nad katero potarna D. R., ki pravi, da pri njemu drugih možnosti niti niso iskali in so mu takoj predpisali Roaccutane. Poleg zgoraj omenjenega se pri uporabnikih pojavi še izjemna žeja, suhe in razpokane ustnice, krvavenje iz nosu, glavoboli in bolečine ter srbečica na različnih delih telesa.

V Franciji naj bi tako zaradi zdravljenja z omenjenim zdravilom približno 30 oseb storilo samomor, v raziskavi, ki so jo opravili v ZDA, pa naj bi se 431 primerov končalo z »razmišljanjem o samomoru, poskusom samomora in samomorom«. Zdravilo so zaradi tega v ZDA prepovedali, sledila je še prepoved v Avstraliji, Italiji in na Švedskem.

Tudi D. R. je med tistimi, ki pravijo, da je življenje pred in po uporabi omenjenega zdravila povsem drugačno.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
markow83 (nepreverjen)

Upam, da tožbo dobi in zdravnik izgubi licenco. Poznam dosti primerov ko zdravniki ne upoštevajo navodil proizvajalcev zdravil. Pravtako nimajo vzpostavljenih protokolov za predpisovanje zdravil (pri nekaterih zdravili se mora narediti krvna slika pred začetkom terapije, pa tega sploh ne naredijo). Vse to je neetično ravnanje in je seveda kaznivo, ampak malokateri pacient je sposoben gledati zdravniku pod prste.

komunist lojz (nepreverjen)

Mi smo v titovih cajtih s tem zdravilom zdravili
kandidate
na golem otoki
Mater je bilo hecno

gasilec lojz (nepreverjen)

če ti nisi fuknjeni
potem ni nobeden
in pika

In reply to by komunist lojz (nepreverjen)

Starejše novice