Foto: Bobo
Ljudska iniciativa Velenje je danes na Titovem trgu v Velenju pripravila vnovični protest zoper visoke cene ogrevanja.

Kot je povedal predstavnik iniciative Asmir Bečarević, od države zahtevajo znižanje davka za toploto, saj ogrevanje ni nobeno razkošje. Velenjska občina bo na podlagi januarske porabe toplote prilagodila ukrepe za pomoč občanom.

Bečarević je napovedal, da bodo zahtevali tudi izključitev kuponov ogljikovega dioksida iz cene toplotne energije, saj jim je agencija za energijo potrdila, da je šaleški sistem daljinskega ogrevanja energetsko učinkovit. Iniciativa bo po njegovih napovedih s strokovnjaki pripravila vso potrebno dokumentacijo, da bo lahko na pravni način preganjala odgovorne za visoke cene ogrevanja.

V iniciativi vztrajajo, da je treba ljudem pomagati takoj ter da so potrebni tako kratkoročni kot dolgoročni ukrepi. Visoke položnice bodo namreč marsikoga pahnile v socialno stisko, se bojijo. Navedli so tudi, da bodo januarske položnice za najmanj tri zimske mesece pahnile pod prag revščine še tiste, ki so bili do sedaj nad njim.

Spomnili so, da so velenjski svetniki na torkovi seji sprejeli sklep, da se cena ogrevanja na podlagi znižanja toplote s strani Termoelektrarne Šoštanj zniža za šest odstotkov. 

»In kaj pomeni šestodstotno znižanje pri skupni položnici za komunalo v višini 300 evrov? To pomeni, da bo položnica nižja za samo 10 evrov,« so izračunali. Prav tako so izračunali, da bodo do 40-odstotnega kritja položnic upravičeni le tisti občani, ki prejemajo denarno socialno pomoč.

Foto: Bobo

Ustanovili posebno delovno skupino 

Kot so sporočili z velenjske občine, bodo na podlagi januarskih izračunov porabe toplote pripravili dodatno analizo in prilagodili ukrepe ter še naprej iskali možnosti za dodatno pomoč prebivalcem v Velenju. 

Tudi s tem namenom bo Komunalno podjetje Velenje izdajo računov za januar za večstanovanjske objekte zamaknilo za nekaj dni ta mesec.

Na pobudo župana Velenja Petra Dermola se bo ustanovila tudi posebna delovna skupina, ki bo podrobneje pregledala porabo toplotne energije po posameznih objektih in stanovanjih za zadnja tri leta in pripravila analizo, na podlagi katere bodo prilagodili ukrepe za zniževanje porabe in stroškov ogrevanja. 

Glavni cilj je, da čim prej označijo kritične objekte in do naslednje kurilne sezone z ukrepi za boljšo energetsko učinkovitost porabo ogrevanja kritičnih objektov čim bolj znižajo.

Na osebnih pogovorih z občani, ki jih je bilo več kot 30, je Dermol dobil informacije, da veliko število občanov nima nameščenih ne termostatskih ventilov ne individualnih števcev oz. delilnikov stroškov ogrevanja za merjenje individualne porabe toplote v večstanovanjskih stavbah. 

Prav tako jih okoli 70 odstotkov biva v objektih, ki niso energetsko sanirani.

Foto: Bobo

Na velenjski občini so tudi spomnili, da bodo v Velenju subvencionirali ceno ogrevanja in sanitarne tople vode v višini 10 evrov za megavatno uro že januarja in februarja, za marec in april pa v višini pet evrov za megavatno uro, za ranljive skupine ohranjajo energijsko toplotni dodatek, ki bo po novem znašal 40 odstotkov stroškov porabe toplotne energije, z razpisi pa bodo sofinancirali ukrepe za zmanjševanje porabe toplote.

Za nižjo porabo toplotne energije in s tem posledično nižje položnice bodo opravili neodvisen zunanji pregled poslovanja KPV, do konca leta 2027 bodo s sredstvi v višini več kot 20 milijonov evrov obnovili daljinsko omrežje in toplotne postaje. Z evropsko investicijsko banko pa je občina v dogovorih o financiranju projektov energetskih sanacij stanovanjskih blokov.

Prav tako je velenjska komunala s 1. februarjem za šest odstotkov znižala ceno toplote.

Foto: Bobo
Foto: Bobo
Foto: Bobo

Komentarji (5)

Proti amerikan… (ni preverjeno)

https://youtu.be/qMaqJdF2ScY
24ur/novice/tujina/zda-raketirale-polozaje-iranske-revolucionarne-garde-in-milic
Sam doma izdelana industrija lahko nudi neodvisnost ljudstva od corupcijski capital

Neodvisnost na… (ni preverjeno)

novice.svet24/clanek/novice/svet/65bde54fc002d/zda-v-odgovoru-na-smrt-vojakov-v-jordaniji-napadle-85-tarc-v-iraku-in-siriji
Ne smemo biti naslednji nepridipravi za denar

In reply to by Proti amerikan… (ni preverjeno)

Malinovec (ni preverjeno)

Špeglooka je prišla na žmah. Zaj majo najcenejše ogrevanje, pa še kar ne neha.

Kurbinsin (ni preverjeno)

Glej jih titovi yugovenci so pogruntal da ni vedno pametno volit levuharje

Mafia nadzira … (ni preverjeno)

youtu.be/HwvhsYqXxsQ
youtu.be/Er873L-FyCI
youtu.be/oeK81roXCEQ
24urcom/novice/tujina/med-romanticno-vecerjo-ujeli-pobeglega-mafijskega-sefa.html

In reply to by Kurbinsin (ni preverjeno)

Starejše novice