Slika je simbolična.
Začel se je peti teden stavke zdravnikov in zobozdravnikov. Stavka tako traja že skoraj mesec dni, kar pomeni, da je s tem postala najdaljša v zgodovini države.

Krizno stanje je tudi v Mariboru, kjer je več tisoč ljudi brez izbranega osebnega zdravnika.

Na omenjeno problematiko je na eni od sej mestnega sveta opozorila tudi svetnica Levice Tatjana Frangež. Zanimalo jo je tudi, ali občina in zdravstveni dom razpolagata s podatkom, kakšna je dostopnost zdravstvenih ustanov in storitev za prebivalce Maribora.

Pa tudi, kakšna je najdaljša razdalja, ki jo mora občan Maribora prevoziti, da pride do ustrezne zdravstvene obravnave.

Ni znano, kdaj bo zadosti zdravnikov

Iz Mestne občine Maribor so sporočili, da Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca in občina sodelujeta pri zagotavljanju osnovnega zdravstvenega varstva občanov.

»Zdravstveni dom pridobiva nove zdravnike, a časovno ne morejo opredeliti, kdaj bi lahko bil izpolnjen cilj, zadostnega števila zdravnikov,« so sporočili. 

PREBERITE ŠE:

Prosta izbira osebnega zdravnika

Glede geografske dostopnosti zdravnikov na mariborski občini težko komentirajo razdalje tudi glede na dejstvo, da ima vsak posameznik možnost proste izbire osebnega zdravnika.

»Prav tako je treba upoštevati, da so primeri tudi, ko bi nekomu sicer bila ordinacija bližje, pa delujoči osebni zdravnik na tej lokaciji nima več prostih mest oziroma ne sprejema novih pacientov, zato morajo pacienti iskati druge osebne zdravnike, ki so še morebiti prosti,« dodajajo.

Sicer pa načrtovanje novih zdravstvenih postaj poteka na način, da se lokacije umeščajo na prostore, kjer je gostota prebivalstva velika, kar je po njihovem razvidno tudi iz trenutnih aktivnosti občine v izgradnji Zdravstvene postaje Magdalena in načrtovane zdravstvene postaje Tezno. 

Brez ginekologa več kot 17 tisoč oseb

Pri podeljevanju koncesij po dveh odpovedih koncesijskih razmerij zasledujejo tudi težnjo, da se geografska dostopnost ne bi slabšala.

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za izpostavo Maribor (Maribor, Ruše, Lovrenc na Pohorju, Selnica ob Dravi, Pesnica, Kungota, Šentilj, Hoče, Rače-Fram, Starše, Duplek, Miklavž) je 5. januarja 2024 bilo brez izbranega osebnega zdravnika 7197 oseb. Podatek je skupen za družinsko medicino, pediatrijo in splošno ambulanto v domovih za starejše.  

Brez izbranega ginekologa pa je 17.806 oseb.

Na spodnji karti so označeni izvajalci osnovne zdravstvene dejavnosti s seznamom lokacij zdravstvenega doma in seznamom koncesionarjev.

Komentarji (3)

Zvegla (ni preverjeno)

jah, đupan si raje postavlja betonske spomenike, kot da bi skrbel za ljudi... ga bo treba "strobit vun" zgleda...

Mbb (ni preverjeno)

Maribor kaos ....DOST MAM ! Povej danes , jutri bo prepozno .

JnA (ni preverjeno)

1000 oseb vsak dan obišče zasebne ambulante in prinaša dodatne zaslužke stavkajočim zdravnikom .Lepo jim gre .

Starejše novice