Slika je simbolična.
Zavod za zaščito in dobrobit živali Muri opozarja na neprimerno obnašanje pasjih inštruktorjev v Murski Soboti. Ti naj bi svetovali večdnevno stradanje psa, za stanje živali pa obtožujejo lastnike.

Kot so zapisali v Zavodu Muri, so v zadnjih tednih prejeli več sporočil skrbnikov psov iz Pomurja, ki so se znašli v stiski, ker so jim različni pasji inštruktorji svetovali tridnevno stradanje psa in jih obtoževali. 

V Murski Soboti pasji inštruktorji, ki svetujejo tridnevno stradanje psa

Zadnji primer je bil obupana starejša gospa, katere pes renči na ostale družinske člane in obiskovalce. V upanju, da bi mu lahko pomagala, se je obrnila na pasjo šolo v Murski Soboti, kjer pa je naletela na negativen odziv.

Težavo psa so nenehno preusmerjali nanjo, za vsako težavo naj bi bila kriva ona sama, ker ni dovolj samozavestna.

Seveda tovrstni nasveti, ki so temeljili na obtoževanju, niso obrodili sadov. Zato se je obrnila na pomoč na lokalno kinološko društvo, kjer pa so ji priporočali tridnevno stradanje psa.

Pa potem še bonus - prevzgoja psa, brez njene prisotnosti, na poligonu. Tej prevzgoji pravijo v pasji šoli ena na ena, pri čemer nihče ne ve, kaj se tam potem dogaja. Bi pa naj bil po vsem tem pes bolj ubogljiv in spoštljiv, so zapisali v Zavodu Muri v objavi na družbenem omrežju Facebook.

Zavod Muri opozarja: »Pes, ki je lačen, ne zmore procesirati in se učiti pravilnih vedenj«

Dodali so, da je kljub tovrstnim opozorilom še vedno večje število skrbnikov psov, ki te nesmiselne nasvete dejansko tudi upoštevajo. To pa potem vodi do hudih posledic in neustreznega ravnanja z živalmi.

»Žal, še vedno veliko skrbnikov psov tovrstne nasvete upošteva. Rezultatov stradanja tudi tukaj, seveda ni bilo videti. Na nas pa se je obrnila, potem ko je prebrala zgodbo našega Medota,« so še zapisali v Zavodu Muri in dodali: 

»Lačen si čist drugačen, pravijo. Se kdaj spomnite, kako vas lahko v službi hitro motijo vsi sodelavci, prihajate v konflikte, kadar preskočite malico?

Ta pregovor še kako drži, tudi v pasjem svetu. Pes, ki je lačen, ne zmore procesirati in se učiti pravilnih vedenj! Pes, ki je lačen, je v dodatnem stresu, ki lahko dolgotrajno pusti posledice tudi na njegovem zdravstvenem stanju.

Tisti psi, ki imajo vedenjske težave, se vsakodnevno spopadajo s strahovi in nesamozavestjo. V kolikor na to stanje dodamo še lakoto, je povsem jasno, da prilivamo olje na ogenj

»Vsak inštruktor, ki posega po metodah prevzgoje, bi se moral vprašati, ali je to res najbolje za psa?«

Poudarili so, da sami sicer niso pasja šola, so pa vendarle veliko v družbi psov in se ves čas izobražujejo z namenom, da lahko izboljšajo komunikacijo s psi in tudi ostalimi živalmi.

Zato menijo, da tovrstno obnašanje pasjih inštruktorjev ni primerno in vsekakor ni najboljše za psa.

»Vsak inštruktor, ki posega po averzivnih metodah prevzgoje, bi se moral vprašati, ali je to res najbolje za psa? Ne, za skrbnika, za psa!

Vsak skrbnik, ki dobi s strani inštruktorja kakršenkoli nasvet o uporabi bolečih, stresnih, averzivnih metod in ob omenjanju avtoritete, podrejanja, alfa osebkov in podobno, bi moral narediti velik obvoz stran in poiskati pravo pot. Takšno, kjer bo s svojim psom na dolgi rok gradil zaupanja vreden odnos,« so še izpostavili v Zavodu Muri.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
sarikaz (ni preverjeno)

Če imaš ti polno rit tudi ne boš ubogal.

prerok (ni preverjeno)

Stradajo naj inštruktorji, da bodo prišli k pameti !!!

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

TO SE V AZILU ŽE DOLGO UVELJAVLJA ,HVALA

Šumar (ni preverjeno)

Ti mučilci živali ki se imajo za inštruktorje naj sami stradajo...
Za prevzgojo "ena na ena" pa naj pridejo k meni jih bo hitro srečala pamet...

Sami bedaki (ni preverjeno)

Kakšen odziv pa je spoštovana prekmurska gospa pričakovala? Takšni ljudje gojijo otroke, ki po Beogradu streljajo. Raje naj spoštovana prekoműtka prevzgoji sebe..

Surfeiter (ni preverjeno)

Gospodična, pridite k meni (brez pesa) ... pridobitev samozavesti v smislu razumevanja psov zagotovljena!

Starejše novice