Foto: Bobo
Stavka zdravnikov in zobozdravnikov še vedno traja. Ker se o stavki pojavljajo različna mnenja, pri čemer nekateri izražajo podporo stavkajočim, medtem ko drugi izražajo frustracije zaradi stavke, smo se odločili preveriti, ali bralci stavko podpirajo.

Zdravstveni sistem v Sloveniji se sooča z velikimi izzivi in težavami, ki vplivajo na kakovost in dostopnost zdravstvenih storitev za paciente. Eden od teh izzivov je tudi nezadovoljstvo zdravnikov in zobozdravnikov, ki so se odločili za stavko, ki traja že od 15. januarja.

Stavkajoči zahtevajo od vlade, da izpolni svoje zaveze iz že podpisanih sporazumov, ki se nanašajo na plačno ureditev, karierne poti, standarde in normative ter vključitev zdravnikov v oblikovanje reforme zdravstvenega sistema.

Vlada pa meni, da je ponudila ustrezno rešitev za odpravo plačnih nesorazmerij in da je potrebno nadaljevati pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo.

Ker ima stavka zdravnikov in zobozdravnikov veliki vpliv tudi na paciente, smo se zato odločili preveriti, ali naši bralci podpirajo stavko zdravnikov ali zobozdravnikov.

Od opravljanja le nujnih storitev do preklicev za nadurno delo

Po bolnišnicah in zdravstvenih domovih po državi se nadaljuje stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, ki se je začela v ponedeljek, 15. januarja. Stavko spremljajo odpovedi in prenaročanje terminov nenujnih zdravstvenih storitev za posameznike med 18 in 65 letom.

V času stavke namreč zdravniki izvajajo le nujne oziroma tiste storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Zdravstvene storitve izvajajo le za otroke do 18. leta starosti ter bolnike starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije prejšnji teden sprejel sklep, s katerim so zaposleni vodstvom zdravstvenih zavodov začeli predajati preklice soglasij za nadurno delo.

Zdravniki bodo tako po besedah predsednika sindikata Damjana Polha delali največ 48 ur na teden. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno. Umiki soglasij v obeh kliničnih centrih bodo sicer v veljavo stopili po 30 dneh.

Foto: Bobo

Zaradi stavke številne odpovedi pregledov ter operacij

Stavka zdravnikov in zobozdravnikov pomembno vpliva tudi na paciente. Ker zaposleni do preklica opravljajo le nujne storitve, je namreč veliko bolnikov že ostalo brez naročenih pregledov, operacij in drugih storitev.

Med najbolj prizadetimi skupinami pacientov so tisti, ki čakajo na odložljive, a pomembne storitve, kot so preventivni pregledi, diagnostika, rehabilitacija, zobozdravstvene storitve in kronična terapija.

Stavka zdravnikov in zobozdravnikov je ne nazadnje dodatno obremenila že tako prenapolnjene urgentne službe, ki morajo prevzemati nujne primere, ki bi jih lahko rešili v ambulantah. To pomeni daljše čakalne dobe in slabšo kakovost oskrbe.

ANKETA: Ali podpirate stavko zdravnikov in zobozdravnikov?

V skupnosti se pojavljajo različna mnenja o stavki zdravnikov in zobozdravnikov, pri čemer nekateri izražajo podporo stavkajočim, medtem ko drugi izražajo frustracije zaradi stavke, tudi zaradi zmanjšane dostopnosti do zdravstvenih storitev

Ker negotovost glede prihodnosti zdravstvenega sistema v Sloveniji ostaja pereča tema med prebivalci, nas tako zanima, ali sami podpirate trenutno še vedno trajajočo stavko zdravnikov in zobozdravnikov.

Svoje mnenje izrazite v spodnji anketi.

Ali podpirate stavko zdravnikov in zobozdravnikov?

Da.
12% (472 glasov)
Ne.
87% (3435 glasov)
Nisem prepričan(a).
2% (62 glasov)
Skupaj glasov: 3969

Komentarji (16)

SLO (ni preverjeno)

Rezultati ankete bi morali biti osebam z 7 stopnjo izobrazbe dovolj jasen pokazatelj, kako so nemogoči in vsilični do lastne države!

Surfeiter (ni preverjeno)

Stavka zdravnikov ni nič druga kot boj za privatizacijo javnega zdravstva, ki gre preko SDS in Ivana Puklastega Vanča ... večina zdravnikov, ki so, mimogrede, doštudirali z našim denarjem, pojma nima, da jih bo vsaj 85% v slabšem položaju, kot so sedaj. Pazite, karte niso samo pomešane, pač pa že razdeljene in glavni igrači so znani ter uveljavljeni. Sledi le še čimvečje izčrpavanje denarja ob čimmanjši kvaliteti zdravstvenega servisa ... iz zakaj pičke obične oblečene v belo, nikoli ne štrajkate, ko vlado vodi prinz teme? ... čudi me, da, pod pogojem, da ste res cvetober slovenske inteligence, ne razumete ... Janša je blefer, ki se mu jebe za vas i ves svet ... slovenski cvetober je uspel prepričati, da je velik domoljub in velik vernik ... no, oboje je notorična laž, ki služi glavnemu bolanemu namenu - vladati, vladati in znova vladati ...

pohorskisvizec

Surfić živiš v svojem balončku in travmo!

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Ne rabiš biti glih neki as, da vidiš kam nas cvetober pelje ... cvetober je študiral zastonj ... ko bodo vse sprivatizirali, s tem dobili v roke platno in škarje, se bo pričelo lobiranje v smislu zmanjševanja konkurence na trgu dela zdravnikov ter s tem postopoma ukinjanja študiranja zastonj ... bo kot v Ameriki ... študirali bodo otroci bogatih staršev (predvsem že uveljavljenih zdravnikov, saj drugi intetesov praktično ne bodo imeli) in nekaj entuziastov, ki bodo za študij medicine najeli visoke kredite z ročnostjo vračila 20 let ... in kje boš ti Svizni s svojo penzijo? ...
V svojem balončku in s travmo do neba ...

In reply to by pohorskisvizec

Auersberg (ni preverjeno)

Na žalost, kar praviš, ni ravno točno. Zdravniki so bili problem že v Jugoslaviji, pa Janeza Janše še ni bilo. Delali pa so enako: začeti bi morali delati ob 7.00, prišli so ob 9.30 itd. Posebna kasta posebne sorte.

To, kar praviš, da bodo lahko v kapitalističnem sistemu lahko študirali samo bogati, je neresnica. Če se hočeš vpisati na Medicinsko fakulteto, moraš imeti strahotno visoke ocene, tako da ti nobeno bogastvo ne pomaga.

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Nimaš pojma ne o Jugoslaviji in ne o Ameriki ... nimam ne časa, ne prostora ti zadeve tukaj objasniti, zato te prepuščam tvoji nevednosti. Očitno si po izobrazbi preprosti netopir (ne tič, ne miš), zato je tvoja percepcija nekih, tebi daljnih svetov, popolnoma tuja ... Probaj pa si to pisanje zapomniti in čez 10 let ti bom rekel/napisal:"Sem ti pred 10. leti rekel?"
... upam, da vsaj to razumeš ...

In reply to by Auersberg (ni preverjeno)

Proti madicin (ni preverjeno)

Manj zdravniki bolj smo zdravi ... Dr. Mafia vas bo spravil u grob

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

pohorskisvizec

A stavkajo tudi tisti zdravniki,kateri imajo plačo večjo od 7.000,00 eur in več?Samo vpr.

Surfeiter (ni preverjeno)

Vprašaj si Führerja ... samo svetujem ...

In reply to by pohorskisvizec

sarikaz (ni preverjeno)

Oni podpirajo samo in sami sebe .

Mona lisa (ni preverjeno)

Ne ker kratko potegnejo pacienti. Že tako katastrofalno dolge vrste se povečujejo.

Make USA great… (ni preverjeno)

An apple a day keeps the doctor away!

Snezic (ni preverjeno)

Za podporo so kliknili samo "dohterji" in njihove fafačice "sestre"

Strelnikoff (ni preverjeno)

Zdravniki protestniki !
A se kdaj spomnite Hipokratove prisege ?
Kje je vaša morala ?
Kako lahko zahtevate " avione ", ko pa mnogi nimajo niti za " bonbone ? "
Sram vas bodi !

Kekec124938363 (ni preverjeno)

Kaka je to stavka, če delajo 48ur na teden?
No to normalno?

ortar (ni preverjeno)

Pravilno, naj stavkajo spočiti so, nekaj pa tudi morajo delati, da jim ni dolgčas !

In reply to by Kekec124938363 (ni preverjeno)

Starejše novice