Vir: Energetika Maribor
Javno podjetje Energetika Maribor je v zadnjih dveh letih izvedlo vrsto investicij s ciljem učinkovitejše rabe energije, zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov in uvajanja obnovljivih virov energije.

Skupno so za to namenili okoli 3,5 milijona evrov, je na današnji predstavitvi novih pridobitev v Mariboru povedal direktor Alan Perc, poroča STA.

»V Energetiki Maribor največ delamo na učinkovitosti sistema daljinskega ogrevanja in naših proizvodnih virov. Prav zaradi tega smo skoraj dve leti izvajali investicije, od katerih so največji hranilniki toplotne energije, pri katerih smo izkoristili tudi prihranke, ki se ustvarjajo pri tem. Zato je tretjinsko ta investicija financirana s strani družbe Energija Plus,« je pojasnil Perc.

Pet hranilnikov toplote za 200 kubičnih metrov vode naj bi privedlo do zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida za okoli 4500 ton na leto ter prihranka primarne energije v višini okoli 14.500 megavatnih ur na leto.

Postavili so tudi sončne sprejemnike toplote, zamenjali stare kotle z novimi na zemeljski plin ter obnovili črpališče, kar naj bi imelo za posledico bistveno manjšo porabo električne energije in manjše stroške vzdrževanja. Med predstavljenimi investicijami je tudi nakup nove naprave za soproizvodnjo toplote in elektrike, še poroča STA.

S tem je Energetika Maribor, ki ogreva okoli 13.000 domov v Mestni občini Maribor, po Perčevih besedah naredila še en korak naprej v njihovi viziji »okolju in uporabniku čim bolj prijaznega podjetja«.

Maribor se poteguje za naziv Zelena prestolnica Evrope v letu 2022

Zbrane na današnji predstavitvi na sedežu podjetja je nagovoril tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki je ob tem omenil, da se Maribor poteguje za naziv Zelena prestolnica Evrope v letu 2022: »Vesel sem, da so v mestu takšna vizionarska podjetja, ki lahko tudi ostalim kažejo pot naprej.«

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je spomnila, da je slovenska energetika v ključnem obdobju, saj se trenutno pripravljata nacionalni energetski in podnebni načrt ter energetski koncept. »Pišemo dva pomembna dokumenta. Definirati bomo morali pot slovenske energetike srednjeročno in dolgoročno,« je povedala Bratuškova.

Po njenih besedah si mora Slovenija zastaviti zelo ambiciozne cilje, obenem pa ugotoviti, kako te cilje tudi uresničiti. Omenjeni projekti Energetike Maribor se ji zdijo dober vzor, saj so bili izvedeni znotraj zastavljenih časovnih in finančnih okvirov. Bratuškova je še dodala: »Sama dajem velik poudarek temu, da so stvari dobro načrtovane.« Trenutno stanje slovenske energetike je po njenih ocenah odlično, »tudi po mednarodnih ocenah«.

»In verjamem, da ni razlogov, da ne bi slovenska energetika takšna tudi ostala. Si pa prizadevamo, da bo naša energija čim bolj zelena, da bo naša poraba čim bolj učinkovita in da bo naša energija čim bolj finančno dostopna,« je še poudarila Bratuškova.

Starejše novice