Delavci v mariborskem podjetju A&E Europe so se, kot so zapisali, zaradi odnosa podjetja do zaposlenih in splošnega nezadovoljstva odločili, da danes izvedli dvourno opozorilno stavko.

Konfederacija slovenskih sindikatov opozarja, da je »v dobrem letu in pol delovanja v tem mariborskem podjetju naredila vse, za ureditev razmer v socialnem dialogu, a žal neuspešno. Do pravega socialnega dialoga, v katerem bi se stvari urejale, žal ni prišlo.« 

»Že sama komunikacija s podjetjem je zelo težavna, saj poteka večinoma preko s strani podjetja pooblaščene odvetniške družbe, direktor podjetja je v Nemčiji, lastniki pa v ZDA. Zaposleni so že dolgo nezadovoljni z odnosom do njih, zato so se določili za stavko, ki jo zaradi epidemije prelagajo že nekaj časa,« so še pojasnili na spletni strani Konfederacije slovenskih sindikatov.

Sodu je dno izbila božičnica v višini 250 evrov, kljub delu v epidemiji in dobrim poslovnim rezultatom, in je bila povod za odločitev stavkovnega odbora, da se začne s stavko ne glede na epidemiološke razmere.

Božičnica povod, a nerešenih zadev je več

Po besedah Konferderacije slovenskih sindikatov se je nakopičilo več nerešenih zadev, zaradi katerih bodo delavci stavkali. 

»V zadnjem letu in pol ni bilo pripravljenosti za sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe, participacijskega dogovora s svetom delavcev, sprejem nove sistemizacije zaradi podcenjenih delovnih mest, pogodbe za delovanje sindikata, kljub velikim naporom sindikata in sveta delavcev,« navajajo.

»Zadnja zavrnitev zahteve po izplačilu 13. plače zaradi doseganja vseh norm in rednega odpremljanja proizvodov naročnikom ne glede na delo ob upoštevanju epidemioloških ukrepov ter zaradi delovnih vseh sobot in praznikov, je delavce in stavkovni odbor dokončno vodila v odločitev za stavko,« pojasnjujejo.

Stavkovni odbor je napovedal stavko že 17. decembra, odziv podjetja na napoved stavke pa po besedah sindikata samo potrjuje njeno utemeljenost in slab odnos do zaposlenih: »Ravnanje podjetja po napovedani stavki je celo nezakonito, saj vodstvo podjetja ne najde časa za pogajanja s svojimi delavci. K temu da do stavke ne pride, z iskanjem mirne rešitve stavkovnih zahtev, podjetje zavezuje tudi zakon o stavki.«

Direktorja že obtožili malomarnosti in izvajanja pridobitne dejavnosti s službenim vozilom

Podjetje, ki je naslednik mariborskega TSP-ja, je del večje korporacije z lastništvom v ZDA. Direktor podjetja prihaja iz Nemčije, kjer je podoben obrat kot v Sloveniji.

O dogajanju v podjetju smo že poročali, med drugim so zaposleni direktorju očitali, da delavcem v vročini ne zagotavlja pijače, s službenim vozilom pa naj bi na črno izvajal prevoze preko portala BlaBlaCar v Nemčijo in nazaj. Iz posnetkov, ki jih posedujejo v konfederaciji, naj bi bilo razvidno, da je direktor za pot v Nemčijo zaračunaval približno 32 evrov na osebo, to pa naj bi počel že od novembra 2017.

Kot smo poročali julija lani, so se delavci pritoževali tudi o nevzdržnih razmerah v barvarni, kjer temperature segajo tudi do 40 stopinj Celzija. 

Komentarji (6)

Hojsek (ni preverjeno)

Dragi moji sedaj bo Hojs poslal svoje biriče ,,ki vas bodo oglobili za 400€.
Najebali ste ga .

Vsak (ni preverjeno)

....ima pravico za svoj boj !

Navijac (ni preverjeno)

Tocno tako
Ce je kaj nezakonitega naj se razisce
Ne vem pa kam to vodi in zakaj cakajo tako dolgo.

In reply to by Vsak (ni preverjeno)

Za Slovenijo (ni preverjeno)

Vsem odpovedi in denarna oz. zaporna kazen ker delajo za tuje lastnike

božidar (ni preverjeno)

NA BREZJU ŽE ZVON ZVONI BIM BAM

Busybee (ni preverjeno)

To je ta pravi direktor ki jebe šefe
in ne delavcev
Živel tak direktor,
SAmo šefeki lahko naredijo največ škode v podjetju
delavci je ne morejo
Naši direktorji pa skupaj z šefekimi jebejo delavce do zadnjega atoma moči
Še enkrat Živel tak direktor
Takšne šefeke je treba jebat in še enkrat jebat
in upam, da ji bo v drugem letu še 1000 krat bolj jebal

Starejše novice